Publicat: 13 Iunie, 2013 - 08:00
Share
Peste 16.000 de eseuri trimise de participanţi din peste 600 de localităţi din ţară

Aflat la a V-a ediţie, Shakespeare School Essay Competition este un concurs naţional ce stimulează gândirea creativă, spiritul de inovaţie şi originalitatea şi motivează tinerii să îşi perfecţioneze cunoştintele de limbă engleză. Concursul îşi doreşte să ofere şanse egale tinerilor din întreaga ţară de a experimenta viaţa într-un campus universitar britanic de top şi de a studia limba engleză la cele mai înalte standarde.

Ideea proiectului a venit dupa ce presedintele asociatiei, Irina Alionte, a castigat premiului intai la un concurs international de eseuri, ceea ce i-a crescut enorm increderea in sine. Pentru ca si alti tineri sa traiasca experienta ei, a creat concursul in 2009. Elevii isi doreau un concurs mai creativ, care testeaza competentele lingvistice altfel decat la scoala, nu prin teste de gramatica, lucru reflectat de miile de eseuri inscrise.

Shakespeare School Essay Competition deschide orizontul tinerilor romani, oferindu-le ca premii tabere in Marea Britanie, un prim pas spre un mediu academic de elita. Sub sloganul “Write, race, win!” concursul le da tinerilor increderea ca pot ajunge mai departe decat isi pot imagina daca pasiunile si creativitatea sunt sustinute de o educatie de calitate.

Scop: Motivarea tinerilor sa isi imbunatateasca competentele lingvistice si sa isi foloseasca creativitatea. Cunoasterea limbii engleze deschide oportunitati tinerilor si este o conditie esentiala pentru succesul lor in cariera. Concursul ii face pe tineri sa constientizeze importanta vorbirii limbii engleze in contextul globalizarii. Limba engleza este limba de comunicare si incluziune, iar majoritatea informatiilor sunt in limba engleza: conferinte, concursuri, paginile de internet, etc. Concursul promoveaza perfectionarea limbii engleze si incurajeaza gandirea creativa prin comunicare directa cu elevii, profesorii si parintii, dar si prin intermediul partenerilor educationali si media.

Temele propuse pentru eseuri sunt inedite si reprezinta o provocare pentru tinerii creativi. Pornind de la ideea Anului European al Cetatenilor, elevii si studentii si-au imaginat un nou stat european pe care il pot construi asa cum isi doresc, preluand elemente ale statelor existente.

Obiectivele concursului:
• Stimularea gandirii creative, a spiritului de inovatie si a originalitatii
• Motivarea tinerilor pentru perfectionarea cunostintelor de limba engleza
• Deschiderea unor noi perspective pentru tinerii talentati – oportunitati de perfectionare a limbii engleze, experiente multiculturale
• Implicarea profesorilor de engleza  in activitati de perfectionare profesionala

Concursul are amploare nationala, iar in fiecare an se inscriu peste 4000 de copii si tineri. Cumulat, in editiile de pana acum, au fost corectate peste 16.000 de eseuri trimise de participanti din peste 600 de localitati din intreaga tara si au fost premiati peste 140 de copii si tineri, dintre care 12 s-au bucurat de experienta universitara britanica, participand in taberele internationale din Anglia, in campusurile unor universitati de top ca Oxford, Cambridge sau University College London.

“Ca tanar, cel mai important lucru este confirmarea faptului ca ai o idee care poate genera ceva bun, chiar revolutionar, in jurul tau. Shakespeare School Essay Competition este locul in care tinerii isi pot exprima viziunile intr-un mod creativ, nefiind constransi in vreun fel”- Simina Cioceanu, finalista Essay Competition 2012.

Shakespeare School Essay Competition este o oportunitate minunata pentru tinerii din Romania sa isi dezvolte spiritul de inovatie si originalitatea si nu in ultimul rand, sa-si perfectioneze limba engleza “la ea acasa” - prof. Cristina Nutu, Bucuresti.

Premiile oferite marilor castigatori constau in 4 tabere de limba engleza in Anglia si Romania. Marii castigatori vor avea sansa sa experimenteze viata intr-un campus englezesc si sa isi perfectioneze limba engleza la ea „acasa” in tabere de 2 saptamani la University College London si Harrow House International College, in valoare de peste 1500 lire fiecare. Celelalte premii constau in tabere de engleza la Baisoara, in judetul Cluj, cursuri de limba engleza la Shakespeare School, taxe de inscriere la examene Cambridge, carti, dictionare si nenumarate surprize.

Rezultate:
• dezvoltarea gandirii critice si a creativitatii
• evaluarea nivelului de limba engleza a participantilor
• consolidarea si perfectionarea cunostintelor prin cursurile de limba engleza si materialele educationale oferite
• perfectionarea metodei de predare a limbii engleze prin cursurile oferite ca premiu profesorilor, beneficiu reflectat asupra elevilor lor
• Beneficiile castigatorilor scolilor de vara in Marea Britanie
- experinta multiculturala deosebita
- familiarizarea cu un sistem educational de elita
- perfectionarea limbii engleze “la ea acasa”
- ridicarea stimei de sine si noi perspective

Concursul scoate la iveala potentialul creativ al participantilor, pe care uneori nici parintii copiilor nu il banuiesc.  Bogdan Arosculesei este unul dintre castigatorii din 2012 care si-a impresionat colegii si familia prin talentul pe care l-a dovedit in concurs, iar dupa experienta britanica a prins curaj sa isi urmeze pasiunea si sa studieze in stainatate - http://blog.shakespeare-school.ro/2013/02/23/essay-competition-povesti-de-succes-2-bogdan-arosculesei/
Castigatorii au devenit mai increzatori in ei si exemple de succes in comunitate. Persoanele din jur, din liceu, oras, judet, ii incurajeaza si se mandresc cu realizarile lor, iar astfel succesul lui se propaga in intreaga comunitate. Colegii, prietenii sunt stimulati sa atinga si ei asfel de performante si sa le urmeze exemplul.

Profesorii sunt implicati in programe de formare profesionala si aplica apoi la ore noile cunostinte. Profesorul cu cei mai multi inscrisi participa la o scoala de vara din Marea Britanie si ia contact cu metodele occidentale de invatare. In termini cantitativi, in concurs s-au inscris peste 4000 de participanti, dar rata de penetrare a mesajului este mult mai mare. Grupul tinta al proiectului este format din toti copiii si tinerii din tara, iar rezultatele sunt observabile la nivel national pe termen mediu si lung, prin imbunatatirea nivelului de limba engleza.

Concursul promoveaza valori culturale si etice fundamentale, precum si fair-playul competitional si incearca sa le formeze tinerilor competentele cheie  si increderea de care au nevoie mai departe.

Etapele concursului:
Etapa I: Elaborarea si trimiterea de catre participanti a eseurilor. Inscrierea pe site-ul www.shakespeare-school.ro. Participare gratuita. Teme adaptate pentru doua grupe de varsta: 11-14 ani si 15-20 de ani.
Etapa II: Evaluarea eseurilor
Etapa III: Interviuri in limba engleza cu finalistii concursului.
Etapa IV: Jurizare finala si festivitatea de premiere a finalistilor