Publicat: 8 Martie, 2017 - 17:48

Într-o epocă a urbanizării globale rapide, devine din ce în ce mai stringentă nevoia de a redefini un nou model pentru mobilitatea urbană durabilă. Astăzi, la Geneva Motor Show, Federația Internațională de Automobile (FIA) a lansat o nouă inițiativă – FIA Smart Cities, cu scopul de a ajuta orașele să definească cele mai potrivite soluții pentru a aborda noi scenarii în care mobilitatea are un rol central. Platforma de lansare pentru această inițiativă este Campionatul FIA Formula E, prima cursa single-seaters alimentată în întregime de energie electrică, cu evenimente organizate în inima unora dintre cele mai importante orașe din Spania, începând cu 2014.

" FIA Smart Cities este ceva cu totul nou pentru Federația noastră", a declarat președintele FIA, Jean Todt. "Ne-am dorit să venim cu o inițiativă care ar putea reuni cele mai bune aspecte ale mobilității durabile, pentru a evidenția orașele care găzduiesc Campionatul FIA Formula E, o serie care prezintă cele mai bune oportunități pentru sinergii între cei doi piloni pe care FIA se bazează, sportul și mobilitatea. Avem sprijinul primarilor, al cluburilor noastre și al diverșilor jucători importanți din industrie și domeniul financiar, care au ales să ne sprijine în această inițiativă. Rezolvarea problemei de mobilitate va necesita acțiuni îndrăznețe, coordonate în sectoarele privat și public: speranța mea este că inițiativa FIA Smart Cities poate contribui la proiectarea unor orașe mai bune pentru cei din prezent și pentru generațiile viitoare".

Prima parte a FIA Smart Cities va prinde contur în colaborare cu patru etape din cel de-al treilea sezon al Formulei E, organizate în Mexico City, Berlin si Montreal, precum și un eveniment special la Paris. În fiecare vineri, înainte de ziua cursei, va exista un forum care va reuni vorbitori din partea autorităților naționale și locale, institute de cercetare, actori importanți din industrie și membrii FIA pentru a reflecta asupra modului în care inovațiile au deschis calea către soluții de mobilitate mai sigure, mai conectate și mai durabile în diverse orașe din lume.

Alejandro Agag, Fondator și CEO al Formulei E, a declarat: "Sunt încântat că FIA a ales Formula E drept partener la inițiativa FIA Smart Cities. Este o sarcină ambițioasă de a aborda problemele cu care orașelor se confruntă, cum ar fi poluarea aerului și e-mobilitatea și sunt mândru că împreună cu organul de conducere și cu partenerii noștri îi celebrăm pe cei care creează noi tehnologii în lupta împotriva schimbărilor climatice. Pe măsură ce industria de automobile se îndreaptă spre electrificare, Formula E este o platformă care poate accelera și promova schimbarea mobilității durabile. "

Pe lângă aceste forumuri, vor exista încă două activități la această inițiativă: FIA Smart Cities Awards și FIA Smart Cities Startup. Prima implică orașe care găzduiesc etapele ale sezonului actual de Formula E, fiind invitate să vină cu un proiect de mobilitate durabilă. Un juriu va alege cele mai inovatoare două proiecte în domeniul serviciilor și soluțiilor de mobilitate, care vor fi recunoscute la un eveniment de gală din Montreal, orașul care găzduiește etapa finală a campionatului. FIA Smart Cities Startup este o competiție creată în colaborare cu fondul de investiții Digital Leaders Ventures, care își propune să identifice, să sprijine și să investească în cele mai inovatoare companii din lume, cu impact tehnologic în ecosistemul orașelor inteligente. Proiectele depuse pentru jurizare se vor concentra pe tehnologii care promovează soluții de mobilitate sigure și durabile în orașe.

"Societatea noastră este mai mobilă ca niciodată, ceea aduce noi provocări pentru orașe și infrastructura de transport", a declarat Monty C. M. Metzger, Partener al Digital Leaders Ventures. "Startup-urile vor furniza soluții rapide la aceste provocări, creând noi oportunități de afaceri. Digital Leaders Ventures este încântată să lanseze Global Startup Contest în colaborare cu FIA și să premieze cele mai bune FIA Smart Cities Startups.”
 
Partenerii fondatori ai FIA Smart Cities sunt ENEL, Julius Baer și Michelin.

"Suntem încântați să luăm parte la inițiativa FIA Smart Cities, care reprezintă o oportunitate unică pentru a crea o platformă intersectorială pentru a împărtăși cele mai bune practici în materie de energie, inovare, conectivitate și servicii urbane inteligente", a declarat Robert Denda, Head of Network Technology, Global Infrastructure and Networks, la compania energetică multinațională ENEL, Partener Energetic Oficial al Formulei E. "Vom contribui cu tehnologia și poziția de lider in dezvoltarea rețelelor inteligente, bazându-ne pe parteneriatul nostru cu Formula E, pentru a ajuta la modelarea unei comunități inteligente la nivel mondial, care promovează eficiența, durabilitatea și mobilitatea inteligentă pentru a face din orașele noastre locuri mai bune pentru a trăi." 

"Parteneriatul nostru global cu Campionatul FIA Formula E susține sensibilizarea cu privire la tehnologii inovatoare pentru mijloace de transport mai durabile. Fiind unul dintre partenerii fondatori, inițiativa FIA Smart Cities este un pas logic ce ne va permite să contribuim la discutarea viitorului mobilității. Filozofia noastră Next Generation se învârte în jurul explorării mega tendințelor globale care ne afectează viața în anii ce urmează și caută oportunități de creștere economică durabilă bazată pe aceste mega tendințe, dintre care una este, cu siguranță, tranziția energetică și mobilitatea", a declarat Marco Parroni , Head Global Sponsoring Bank Julius Baer.

"Michelin se angajează în toate inițiativele care îmbunătățesc siguranța rutieră și care construiesc mobilitatea de mâine. Astfel, este normal să fim alături de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) și să sprijinim inițiativa orașelor inteligente", a declarat Claire Dorland-Clauzel, membru al comitetului executiv, Michelin. "În conformitate cu politica de dezvoltare durabilă, Michelin se angajează să faciliteze dezvoltarea mobilității durabile în toate activitățile sale. Prin urmare, suntem încântați că FIA dorește să recunoască orașele care pun în aplicare acțiuni și care creează structuri ce promovează mobilitatea electrică ecologică, inteligentă și eficientă. "