Publicat: 17 Martie, 2019 - 14:15

FICE România – Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative, Secţiunea România îşi intensifică în această perioadă a apropierii sărbătorii Paştelui campania de tradiţie Solidaritate Colegială, iniţiativă proprie a organizaţiei, înscrisă în activitatea fundamentală de susţinere prin fapte concrete a ajutorării copiilor, educării şi creşterii lor.

Şi ediţia actuală a campaniei Solidaritate Colegială – expresie, de fapt, a unei continuităţi – se adresează, prin comunităţile şi filialele FICE România, în primul rând elevilor. Îndemnul este de îndreptare a unui gând, a unui gest din suflet, a unui dar, a unui sprijin după propriile posibilităţi către alţi copii. Şcolari, preşcolari, elevi, cadre didactice, părinţi, instituţii şi întreprinderi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale etc. sunt aşteptaţi cu orice lucru care poate fi dăruit unor copii, fiindu-le de folos în viaţa lor de fiecare zi: obiecte de îmbrăcăminte, obiecte de uz personal, cărţi, rechizite, aparate electronice, piese de mobilier, jocuri, jucării etc. Desigur, obiectele dăruite dintre cele de care unii se pot despărţi ştiindu-le mai folositoare altcuiva au o semnificaţie simbolică, în sensul iniţierii unui gest oricât de cuprinzător, după generozitatea şi puterea fiecăruia.   

Împreună cu gestul de a dărui ceva, dincolo de efectuarea unui gest caritabil, campania este de dorit să reprezinte şi o contribuţie la atingerea unor obiective educaţionale specifice:

-  conştientizarea interesului faţă de semeni aflaţi în condiţii dificile de trai

-  educarea copiilor în spiritul întrajutorării, prin donaţii de obiecte (care nu le mai sunt necesare sau lucrate de ei) către alţi copii

-  reafirmarea beneficiului în plan social al creării unor condiţii cât mai bune de educaţie şi de învăţare, inclusiv prin asigurarea accesului cât mai multor copii la obiecte curente, la mijloace şi materiale corespunzătoare. Pentru atingerea unor astfel de obiective, acţiunile ca atare este bine să fie însoţite de dialoguri între copii, între adulţi şi copii, pentru a înţelege cui se adresează demersul lor şi cum anume trebuie făcut încât să fie folositor fără să accentueze sensibilităţi.  

 Membrii comunităţilor şi filialelor FICE România sunt rugaţi să identifice şi să contacteze surse de susţinere a copiilor care într-adevăr au nevoie de sprijin în sensul Solidarităţii Colegiale.   

Mulţumindu-le membrilor FICE România, voluntarilor şi partenerilor pentru prezenţa activă în derularea, practic, permanentă a campaniei Solidaritate Colegială, le adresăm şi acum invitaţia de a stabili modalităţile şi locurile de colectare a obiectelor şi, mai departe, felul în care să ajungă în timp util la cei care au nevoie de ele. Suntem gata să primim informaţii în acest sens, iar dacă vor fi şi ilustrate cu poze, relatări, ceva date etc., va fi chiar grozav, demn de laudă mai departe, inclusiv prin mediatizare.

FICE România le mulţumeşte tuturor celor care răspund apelului la Solidaritate Colegială!

 

 

Prof. TOMA MAREŞ,

      Preşedintele FICE România

Tag-uri Institutii: