Publicat: 19 Februarie, 2013 - 13:01

Prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 48 din 2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96, din 15 februarie 2013, a fost modificat şi completat Regulamentul de ordine interioara al instanţelor judecătoreşti. Potrivit actului normativ menţionat mai sus, la Capitolul III, cu denumirea Desfăşurarea activităţii administrativ-judiciare a instanţelor, a fost adaugată o nouă secţiune, Secţiunea a XII-a, Psihologul instanţei.

De la data intrarii in vigoare a actului normativ, fiecare curte de apel din Romania va avea in organigrama un psiholog specializat in specialitatea psihologia muncii si organizationala, atestat in conditiile legii de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
Psihologul de instanta va asigura asistenta psihologica, evaluarea si consilierea psihologica a personalului curtilor de apel si al instantelor de judecata din circumscriptia acesteia, activitate psihologica ce va fi dimensionata si adaptata mediului organizational specific sistemului de justitie romanesc.
De asemenea, in activitatea profesionala psihologul de instanta trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 213/2004 si regulamentele interne ale institutiei angajatoare.
In perioada 2010-2012, Colegiul Psihologilor din Romania a participat la mai multe consultari cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, in urma carora s-a desprins idea necesitatii asigurarii asistentei psihologice pentru instantele de judecata prin profesionisti, atestati de catre Colegiul Psihologilor din Romania, avand statut de personal propriu angajat al curtilor de apel.
Apreciind acest demers, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, prof. dr. Mihai Anitei a declarat: “ Salutam si pe aceasta cale Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii prin care se recunoaste inca odata importanta socio-economica a profesiei de psiholog si a activitatii de psihologie in general. Este una dintre modalitatile prin care transmitem un semnal clar catre toate mediile economice si sociale din Romania de a utiliza psihologii pentru eficientizarea activitatii proprii din cadrul organizatiilor lor”.