30 septembrie 2022

Filarmonica de Stat Sibiu sărbătoreşte Ziua Naţională a României la puterea a treia!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea mai dinamică instituţie muzicală din România are cel puţin trei motive de mândrie pe 1 Decembrie.

Artistul Grigore Leşe îi invită pe sibieni la concertul simfonic susţinut împreună cu orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Evenimentul dedicat Zilei Naţionale a României va avea loc miercuri, 1 Decembrie, orele 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu.

Grigore Leşe: „Concertul va fi o conectare prin arta muzicală cu identitatea noastră”

„Întâmpinăm 1 Decembrie la Sibiu într-un concert simfonic în premieră, o incursiune muzicală în istorie. Concertul va fi un adevărat demers identitar, cultural, o conectare prin arta muzicală cu identitatea noastră, pus în scenă în cadrul unui concept muzical nou. Ecouri străvechi, îmbinate armonios cu sonorităţi clasice, contemporane, vor readuce la viaţă cântece care ne-au însoţit istoria, într-o atmosferă de meditaţie asupra vieţii şi a destinelor umane. Va fi o poveste inepuizabilă a sunetelor, prilej de împăcare cu lumea, care îndeamnă la destăinuiri de sensibilităţi ascunse” este mesajul îndrăgitului Grigore Leşe, nerăbdător să se reîntâlnească la Sibiu cu toţi cei ce simt româneşte.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi dirijată de Constantin Grigore. Împreună cu soliştii Sorin Petrescu – pian şi Doru Roman – percuţie şi Corul Facultăţii de Muzică Religioasă din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu condus de pr.lect.dr. Dan Alexandru Streza, muzicienii au pregătit lucrări de Grigoraş Dinicu, George Enescu, Vlad Burlea, Dan Dediu, Irina Odăgescu şi Violeta Dinescu.

Partitura Imnului de Stat pe care publicul o va asculta la începutul concertului a fost special orchestrată pentru Filarmonica sibiană de maestrul Gheorghe Brănici.

Experienţe memorabile
O parte dintre muzicienii Filarmonicii întreprind un turneu internaţional până pe 17 decembrie şi reprezintă Sibiul în Europa, bucurându-se de un public entuziast. „Am uitat deja cum este să purtăm măşti. Sălile sunt pline, unele spectacole sunt chiar sold out. Sentimentele pe care le trăiesc în acest turneu sunt unice şi memorabile!”, a mărturisit Ştefana Zaharia – vioara I. Următorul concert este programat joi, 2 decembrie, la centrul de congrese şi spectacole Carre des Docks din oraşul Le Havre, după care turneul va ajunge şi în Marea Britanie.

Muzică românească la Beirut
Dirijorul Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, este mesagerul Sibiului în Liban, de Ziua Naţională a României. La invitaţia Ambasadei României în Republica Libaneză, Cristian Lupeş va dirija, joi, 2 decembrie, un concert extraordinar al Orchestrei Filarmonice Libaneze, cu participarea naistei Georgiana Pană. Din program nu va lipsi faimoasa versiune simfonică a binecunoscutului cântec tradiţional „Ciocârlia”. „Sunt foarte onorat de această invitaţie pentru care îi mulţumesc Excelenţei Sale, domnul ambasador Radu Cătălin Mardare. Aşa cum am promis la începutul stagiunii simfonice 2021-2022, pe care am intitulat-o ‘MaraTONUL Muzical’, purtăm blazonul Sibiului cultural în ţară şi peste hotare. Sărbătorim România la puterea a treia!”, a declarat Cristian Lupeş. Evenimentul cultural se bucură de sprijinul Conservatorului Naţional Superior de Muzică al Republicii Libaneze şi al Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.