6 iulie 2022

Filarmonica din Rotterdam urcă pe scena Festivalului împreună cu celebrul pianist Yefim Bronfman

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Diana Damrau, revine la Ateneu * Faimosul violonist Gil Shaham concertează la Cluj

După ce a ridicat de câteva ori sala în picioare, la concertul de ieri, Filarmonica din Rotterdam revine astăzi pe scena Sălii Palatului, sub bagheta uimitorului său dirijor, Lahav Shani, într-un concert cu celebrul pianist Yefim Bronfman, nominalizat de şase ori la premiul Grammy şi câştigător al unui astfel de premiu.

La fel cum ieri Lahav Shani, care este şi pianist, a surprins publicul la primul bis, aşezându-se la pian, şi interpretând alături de violonistul Gil Shaham, „Frumosul Rozmarin”, de Fritz Kreisler, şi astăzi publicul va primi o surpriză, dacă va cere bis. Programul serii va cuprinde muzică rusească.

Prima lucrare interpretată de Filarminica din Rotterdam este Concertul nr. 3 în re minor op. 30 pentru pian şi orchestră de Serghei Rachmaninov, în interpretarea pianistului Yefim Bronfman. Concertul se deschide cu atmosfera magică, energia şi suflul romantic copleşitor caracteristice lui Rachmaninov. Recunoscut ca o lucrare de mare virtuozitate, concertul este plin de eleganţă, rafinament şi patetism, şi cu teme inspirate din melosul popular rusesc. A fost compus în 1909 şi interpretat în premieră chiar de compozitor, acesta fiind concertul său preferat.

În a doua parte a serii urmează Suita Tablouri dintr-o expoziţie de Musorgski. Scrisă iniţial pentru pian solo, suita este formată din 10 piese inspirate din desenele arhitectului Victor Hartmann. A fost compusă în anul 1874 şi orchestrată în 1922, cu multă măiestrie şi atenţie pentru tonuri, culori şi dinamică de Maurice Ravel. Fiind o lucrare programatică, muzica ilustrează imaginile vizuale prin prisma imaginaţiei creatoare a compozitorului. Muzica programatică s-a bucurat de popularitate în perioada romantismului, compozitorii fiind inspiraţi adesea din literatură, poezie, pictură sau natură.

Între timp, astăzi faimosul violonist Gil Shaham va susţine un recital la Cluj, în cadrul Festivalului Enescu în ţară.

Pe scena Ateneului Român, la ora 16.30, Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremenn va interpreta sub bagheta dirijorului Jeremie Rhorer un program din creaţia lui Richard Strauss şi Piotr Ilici Ceaikovski.

Concertul se deschide cu lucrarea Metamorfoze, de Richard Strauss, un Studiu pentru 23 de coarde solo (TrV 290, AV 142) de mici dimensiuni, compus în ultimele luni ale celui de al II-lea Război Mondial, aprilie 1944-martie 1945. Lucrarea a fost comandată de dirijorul Paul Sacher şi compusă pentru Colegium Musicum Zurich. Caracterul său a făcut ca lucrarea să fie interpretată ca un recviem la distrugerea culturii din timpul celui de al II-lea Război Mondial, sau ca expresia dezamăgirii compozitorului faţă de tragedia regimului nazist. Pe lângă aceste presupuneri ale criticii, compozitorul a citat un fragment din Simfonia a III-a de Beethoven, Eroica, şi a notat în Marşul funebru „IN MEMORIAM”. Din acest motiv, Metamorfozele lui Strauss pot reprezenta un omagiu adus marelui compositor german. Programul este completat de romanticele lieduri tot din creaţia lui Strauss, Das Rosenband, Standchen, Freundliche Vision, Wiegenlied, Allerseelen, Zueignung, în interpretarea sopranei Diana Damrau.

Concertul se încheie cu Simfonia a III-a în Re major op 29 de Ceaikovski, denumită Poloneza, a fost compusă în anul 1875 în timp ce compozitorul vizita regiunea Usovo. Frumoasele peisaje ale stepei ruseşti l-au inspirat pe Ceaikovski în procesul creator, aceasta fiind singura sa simfonie scrisă într-o tonalitate majoră – luminoasă, pozitivă, tonică. Simfonia a fost dedicată lui Vladimir Shilovsky şi este structurată în 5 părţi. Este cunoscută pentru caracterul său coregrafic, adesea întâlnit în creaţia compozitorului rus, cu valenţe către muzica de balet. Premiera simfoniei a avut loc în acelaşi an şi a fost dirijată de Arthur Rubinstein.

AGENDA ZILEI

SERIA ENESCU ŞI CONTEMPORANII

ORA ÎNCEPERII: 10.30
ORA SOSIRII PRESEI: 10.00

LOC DE DESFĂŞURARE: SALA AUDITORIUM a MNAR

MANUEL FISCHER-DIESKAU violoncel
CYPRIEN KATSARIS pian

Program:
Schumann Adagio şi Allegro op. 70
Enescu Trei melodii, aranjament pentru violoncel şi pian (Le desert, Le galop, Soupir)
Enescu Allegro în fa minor pentru violoncel şi pian
Brahms Sonata nr. 2 în fa major pentru violoncel şi pian op. 99

„Manuel Fischer-Dieskau oferă o interpretare suavă a tonurilor melodice care este în acelaşi timp inteligentă şi expresivă.” (The Strad Magazin) Încă din copilărie, influenţat de vocea tatălui său, legendarul bariton Dietrich Fischer-Dieskau, Manuel Fischer-Dieskau înţelege intuitiv la o vârstă fragedă că a face muzică este întotdeauna despre comunicare, împărtăşirea emoţiilor şi a pasiunii.

Cyprien Katsaris, pianistul şi compozitorul franco-cipriot, s-a născut la Marsilia în 1951. A început să cânte la pian în Camerun, unde şi-a petrecut copilăria, la vârsta de patru ani, alături de Marie-Gabrielle Louwerse. Absolvent al Conservatorului din Paris, a câştigat Concursul Internaţional al Tinerilor Interpreţi Rostrum – UNESCO (Bratislava 1977), Premiul I la Concursul Internaţional Cziffra (Versailles 1974) şi a fost singurul câştigător vest-european al unui premiu la Concursul Internaţional Regina Elisabeta a Belgiei din 1972. Cariera sa internaţională majoră include spectacole cu cele mai mari orchestre din lume.

SERIA MUZICA SECOLULUI XXI

ORA ÎNCEPERII: 13.30
ORA SOSIRII PRESEI: 13.00

LOC DE DESFĂŞURARE: Sala Radio

ORCHESTRA FILARMONICII MOLDOVA DIN IAŞI
ADRIAN PETRESCU dirijor

Program:
Martin Torp Concert pentru pian şi orchestră
CRISTIAN NICULESCU pian
Fred Popovici Concert pentru vioară, live electronics şi orchestră
PATRICIA KOPATCHINSKAJA vioară
GRIG BURLOIU live electronics
Gabriel Iranyi Passages pentru orchestră
Peter Ruzicka Furioso pentru orchestră

Muzician cu o impresionantă carieră artistică naţională şi internaţională, Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, dirijor invitat în stagiunile orchestrelor simfonice din România şi din străinatate. Totodată este fondatorul şi dirijorul formaţiei camerale de suflători de alamă „Romanian Brass”. O combinaţie de profunzime, ingeniozitate şi umor, Patricia Kopatchinskaja aduce un sentiment imposibil de reprodus de teatru în muzica sa. Interpretând un concert de vioară de Tchaikovski, Ligeti sau Schoenberg sau prezentând un proiect original pentru o deconstrucţie a lui Beethoven, Ustwolskaja sau Cage, reuşeşte să aibă o abordare distinctă în orice lucrare. Într-un articol din The Times, Rebeca Franks afirma că Patricia Kopatchinskaja a fost ca o pisică tachinând un fluture, mereu pregătită să sară la o propoziţie tranzitorie, indiferent dacă răspundea primelor viori sau dacă era într-un duet cu un clarinet plin de viaţă. Cartea ei de vizită a devenit transformarea familiarului în străin.” (2019)

SERIA CONCERTE ŞI RECITALURI

ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00

LOC DE DESFĂŞURARE: ATENEUL ROMÂN

ORCHESTRA DE CAMERĂ A FILARMONICII GERMANE DIN BREMEN
JEREMIE RHORER dirijor
DIANA DAMRAU soprană

Program:
R. Strauss Metamorfoze, Studiu pentru 23 de coarde solo (TrV 290, AV 142)
R. Strauss „Das Rosenband” Op. 36/1; „Standchen” Op. 17/2; „Freundliche Vision” Op. 48/1; „Wiegenlied” Op. 41/1; „Allerseelen” Op. 10/8 ; „Zueignung” Op. 10/1
Ceaikovski Simfonia nr. 3 în re major op. 29, Poloneză

Jeremie Rhorer este unul dintre cei mai interesanţi şi versatili dirijori ai generaţiei sale. El continuă în tradiţia artistului-inovator ca fondator şi director muzical al orchestrei Le Cercle de l’Harmonie, conducând explorarea repertoriului secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea folosind instrumente de epocă şi acordaj original. În calitate de dirijor, Rhorer este un interpret la fel de apreciat al lucrărilor de Mozart, precum şi al operelor moderne. Câştigător al Premiului Pierre Cardin, Jeremie Rhorer este, de asemenea, un compozitor foarte respectat. Jeremie Rhorer a dirijat unele dintre cele mai distinse orchestre internaţionale, printre care Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Philharmonia, Orchestra Gewandhaus, Filarmonica din Rotterdam, Orchestra din Paris şi Filarmonica din Cehia.

Soprana Diana Damrau cântă de două decenii pe scena mondială de operă şi concert. Repertoriul său vast acoperă atât rolurile de soprană lirică, cât şi rolurile de coloratură, inclusiv rolurile principale în Lucia di Lammermoor (La Scala, Opera de Stat din Bavaria, Metropolitan Opera, Royal Opera House), Manon (Opera de Stat din Viena, Metropolitan Opera) şi La Traviata (La Scala, Metropolitan Opera, Royal Opera House, Opera Naţională din Paris şi Opera de Stat din Bavaria) precum şi rolul Regina nopţii în Flautul Fermecat (Metropolitan Opera, Festivalul de la Salzburg, Opera de Stat din Viena, Royal Opera House, Opera de Stat din Bavaria). Diana Damrau s-a impus ca una dintre cele mai căutate interprete de astăzi, cântând în mod regulat în majoritatea locurilor de renume mondial.

FORUMUL COMPOZITORILOR

ORA ÎNCEPERII: 16.30

LOC DE DESFĂŞURARE: Sala „Auditorium” a Universităţii Naţionale de Muzică

Forumul Internaţional al Compozitorilor
Moderator: Dan Dediu

Eveniment cu intrare liberă

16:30-17:00 Conferinţă Ars Poetica: Martin Torp/Cristian Niculescu
17:00-17:30 Conferinţa Ars Poetica: Gabriel Iranyi
17:30-17:50 Coffee Break
17:50-18:30 Masă rotundă cu Martin Torp, Fred Popovici, Gabriel Iranyi

SERIA MARI ORCHESTRE ALE LUMII

ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00

LOC DE DESFĂŞURARE: SALA PALATULUI

ORCHESTRA FILARMONICĂ DIN ROTTERDAM
LAHAV SHANI dirijor
YEFIM BRONFMAN pian

Program:
Rahmaninov Concertul nr. 3 în re minor pentru pian şi orchestră op. 30
Musorgski Tablouri dintr-o expoziţie (ar. de Maurice Ravel)

Orchestra Filarmonică din Rotterdam se distinge prin spectacolele pline de energie, înregistrările apreciate şi abordarea inovatoare a publicului. Fondată în 1918, şi-a revendicat poziţia printre cele mai importante orchestre din Europa. Din 2010, Filarmonica din Rotterdam este orchestră rezidentă a Teatrului Champs-Elysees din Paris. Cu spectacole de la cele mai mici locaţii la săli de concerte din întreaga lume, concerte educaţionale şi proiecte comunitare, orchestra ajunge la un public anual de la 150.000 până la 200.000 de persoane, printre care un număr considerabil de tineri.

În stagiunea 2018/19, Lahav Shani a preluat funcţia de dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam de la Yannick Nezet-Seguin. Începând cu sezonul 2020/21, el este şi directorul muzical al Orchestrei Filarmonicii din Israel, preluând locul lui Zubin Mehta, care a deţinut această funcţie timp de 50 de ani. Din sezonul 17/18 până în vara anului 2020, Shani a fost, de asemenea, dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Viena. În iunie 2016, Shani a debutat cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam ca dirijor şi pianist solist. Doar două luni mai târziu a fost anunţată numirea sa în funcţia de dirijor principal, devenind cel mai tânăr dirijor care a ocupat această poziţie din istoria orchestrei. În timpul primei sale stagiuni în această funcţie, Shani a condus orchestra în concerte în Europa, China şi Taiwan.

Recunoscut la nivel internaţional ca unul dintre cei mai apreciaţi şi admiraţi pianişti de astăzi, Yefim Bronfman se regăseşte pe lista artiştilor căutaţi în mod regulat de festivaluri, orchestre, dirijori şi serii de recitaluri. Tehnica sa impecabilă, puterea şi lirismul excepţional sunt recunoscute în mod constant de presă şi de public. Yefim Bronfman lucrează în mod regulat cu un ilustru grup de dirijori, printre care Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Christoph von Dohnanyi, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Alan Gilbert, Vladimir Jurowski, James Levine, Zubin Mehta, Riccardo Muti.

SERIA FESTIVALUL ÎN ŢARĂ

ORA ÎNCEPERII: 19.00
ORA SOSIRII PRESEI: 18.30

LOC DE DESFĂŞURARE: Sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

ORCHESTRA ŞI CORUL OPEREI NAŢIONALE ROMÂNE DIN CLUJ-NAPOCA
DAVID CRESCENZI dirijor
RAREŞ TRIFAN regia artistică, mişcare scenică, design lumini
VALENTIN CODOIU scenografie
CRISTINA ALBU, ALINA SIMONA NISTOR regie scenă culise
ANCA MONA MARIAŞ pregătirea muzicală a Spiritelor II, III

Program: Giuseppe Verdi Macbeth
ŞERBAN VASILE Macbeth (bariton)
NADIA CERCHEZ Lady Macbeth (soprană)
CORNELIU HUŢANU Banco (bas)
CRISTIAN MOGOŞAN Macduff (tenor)
EUSEBIU HUŢAN Malcolm (tenor)
IULIA MERCA Dama de companie (mezzosoprană)
SIMONFI SANDOR Doctorul (bas)
SEBASTIAN BALAJ / GEORGE GODJA Servitorul, Asasinul, Mesagerul, Spiritul I (bas)
TBA Fleanzio
TBA Spiritul II
TBA Spiritul III
TBA Duncan

ORA ÎNCEPERII: 19.00
ORA SOSIRII PRESEI: 18.30

LOC DE DESFĂŞURARE: Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

Recital GIL SHAHAM vioară

Program:
Johann Sebastian Bach Sonata nr. 2 în la minor pentru vioară solo
Johann Sebastian Bach Partita nr. 2 în re minor pentru vioară solo
Scott Wheeler Isolation Rag pentru vioară solo
Max Raimi Studiu pentru vioară – Anger Management
Reena Esmail When the Violin
Johann Sebastian Bach Partita nr. 3 în Mi Major pentru vioară solo

Gil Shaham este unul dintre cei mai importanţi violonişti ai timpului nostru; tehnica impecabilă combinată cu căldura sa inimitabilă şi generozitatea spiritului i-au consolidat renumele de maestru american. Câştigător al Premiului Grammy, numit şi „Instrumentistul Anului” de către Musical America, este căutat în întreaga lume pentru concerte cu orchestre şi dirijori importanţi, şi susţine în mod regulat recitaluri şi apare alături de ansambluri pe marile scene de concert şi la festivaluri de prestigiu. Momente importante ale ultimilor ani includ înregistrarea apreciată şi concertele în care a interpretat Sonatele şi partitele complete pentru vioară solo de J.S. Bach. În următoarele sezoane, pe lângă promovarea acestor lucrări solo, se va alătura pianistului său Akira Eguchi, partener de mult timp, în recitaluri în America de Nord, Europa şi Asia.

BUCUREŞTIUL CREATIV

ORA ÎNCEPERII: 11.00
ORA SOSIRII PRESEI: 10.30

LOC DE DESFĂŞURARE: Sala George Enescu a UNMB

Muzeul Naţional George Enescu în Festival
Creaţii camerale de muzică românească

RECITAL DE LIEDURI

I. BIANCA MANOLEANU soprană
REMUS MANOLEANU pian
Viorel Munteanu „Visătorul”; „Vreau să joc” din ciclul Întoarceri la Blaga
Cornelia Tăutu „Strigoii”; „Stelele-n cer” din ciclul Trias pe versuri de Mihai Eminescu
Ede Terenyi „Altissimo”; „Laudate sii” pe versuri de San Francesco d’Assisi din ciclul Il Cantico del sole
Adrian Pop „Alba”; „Mărţişoare” pe versuri de Tudor Arghezi din ciclul Mărţişoare şi buruieni
Liviu Dănceanu Zoo
Livia Teodorescu-Ciocănea Chanson d’automne pe versuri de Paul Verlaine
Daniela Cojocaru Muntele Îndepărtat pe versuri de Ion Codrescu
Dan Bălan Clipe II pe versuri de Ion Minulescu
Gabriel Mălăncioiu Stalactita pe versuri de Lucian Blaga
Diana Rotaru „La Ruota” pe versuri de Marin Sorescu din ciclul Soresciana
Theodor Grigoriu Nr. 1, Nr. 7, Nr. 11 pe versuri de Şerban Codrin din ciclul 11 Haikai – Dincolo de tăcere, duhul câmpiei

II. CLAUDIA CODREANU mezzosoprană
DIANA DEMBINSKI-VODĂ pian
Mihail Jora Chiot pe versuri de Mariana Dumitrescu
Pascal Bentoiu Obârşii din ciclul „Cinci cântece” pe versuri de Nina Cassian
Remus Georgescu Amurg de toamnă pe versuri de Lucian Blaga
Carmen Petra-Basacopol Zorile-şi mână cerbii de foc pe versuri de Mariana Dumitrescu
Dumitru Capoianu Vin Ţigăncile pe versuri de George Topârceanu
Olguţa Lupu Capriciu pe versuri de Marin Sorescu
Csiky Boldizsar Mint sir az feher hattyu (versuri Codex Vietoris / Tabulatură din 1680)
Nicolae Teodoreanu „Vei plânge mult ori vei zâmbi?” din ciclul Lacrima şi raza pe versuri de Lucian Blaga
Sorin Lerescu Sonuri din ciclul de lieduri pentru mezzosoprană, bas şi pian O oră de iubire op.16 pe versuri de George Tomozei
Diana Dembinski-Vodă Uvedenrode pe versuri de Ion Barbu (p.a.a.)
Nicolae Coman L’amor, tal volta pe versuri de Miquel Marti i Pol
Dan Buciu Arpagic pe versuri de Ana Blandiana
Felicia Donceanu „Vreau să fiu cireş înflorit” din ciclul Cântece de fată frumoasă pe versuri populare

Parteneri: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România; Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti

* Expoziţia de fotografie şi documente inedite despre George Enescu şi Festivalul Enescu „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu şi la Sala Palatului. Expoziţia este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul Enescu.

* Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internaţional George Enescu 2021, difuzat de TVR.

* Producţia Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionne
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021, realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu şi Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE:

DESPRE PROGRAM, ARTIŞTI ŞI NOUTĂŢI: www.festivalenescu.ro

AGENDA FESTIVALULUI cu interviuri, cronici şi informaţii despre programul zilei: https://bit.ly/3jneKsC

ACCES PRESĂ: Accesul presei acreditate la concerte se face conform acreditării. Pentru alte evenimente, nu e nevoie de acreditare.

IMAGINI VIDEO de la TVR: Televiziunile au dreptul de a preluat imagini de la linkul de mai jos, pentru ştirile lor, cu citarea sursei – TVR. Aceste imagini nu pot fi urcate pe Facebook.
ftp://newftp.tvr.ro/; user:enescu.tvr; parola:b@sBx4Ui(pentru acces, folosiţi programul FileZilla)

IMAGINI FOTO ŞI VIDEO: Toate tipurile de media pot folosi imaginile foto şi video oferite de Festivalul Enescu la linkul următor: https://bit.ly/3DoPoCI. Pentru fotografii, vă rugăm să păstraţi creditul.