Publicat: 24 Mai, 2019 - 18:41

Motto: „Nu oricare patru muzicieni pot alcătui un cvartet de coarde. Trebuie să fie patru oameni care să aibă ca scop împărtăţirea muzicii atât unii altora dar şi publicului”.

(Joseph Haydn, I.Weinberg 1964)

Solartis Quartet s-a înfiinţat în anul 2012 iar cei patru tineri care compun astăzi cvartetul se numesc: Simina Croitoru (Vioara I), Ana Maria Marian (Vioara a-II-a), Daniel Vots (Violă) şi Andrei Niţescu (Violoncel). Deşi cei numai șapte ani de activitate par foarte puţini, palmaresul celor patru tineri este impresionant. Din 2012 până în prezent Solartis Quartet a concertat pe aproape toate scenele bucureştene dintre care amintim Ateneul Român, Palatul Şuţu, Sala ” George Enescu” a U.N.M.B, Academia de Muzică şi Arte, Cinematograful Patria. De asemenea, în activitatea lor naţională aceştia au poposit pe scene consacrate din Cluj, Ploieşti, Timişoara, Iaşi, Tulcea. În anul 2012 Solartis Quartet obţin prima lor distincţie şi anume Premiul III la Concursul Internaţional de Cvartete ” W.A.Mozart ”. Această importantă realizare îi motivează să cucerească şi alte premii, iar acest lucru nu întârzie să apară. În anul 2013 ei câştiga Categoria de Muzică de Cameră a Concursului ” Drumul spre celebritate ”. Cea mai importantă distincţie în activitatea competiţională de până acum o reprezintă însă reuşita din 2014 când Solartis Quartet, ca reprezentanţi ai României, câştigă Premiul al II-a şi Premiul Special ” Antonin Dvorak ” la Plovdiv International Chamber Music Competition. S-a spus atunci: „Românii mai buni decât jumătate de Europă, săptămâna trecută la Plovdiv (Radio Romania, octombrie 2014)” . Ne bucurăm să putem anunța prima prezență a Solartis Quartet în Stagiunea de marți seara.

Marți, 28 mai 2019, ora 19, Ateneul Român, Sala mică
Stagiunea de marti seara

Cvartetul Solartis
Simina Croitoru - vioara I
Ana-Maria Marian - vioara a II-a
Daniel Vots - violă
Andrei Nițescu - violoncel

Program

  • Wolfgang Amadeus Mozart - Cvartetul de coarde nr. 4, în do major, KV 157
  • Franz Schubert - Quartettsatz, în do minor, D 703
  • Leo Weiner - Cvartetul de coarde nr. 1, în mi bemol major, op. 4

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Plata doar in numerar.
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

În anul 2013 și în 2017 cei patru tineri care alcătuiesc Solartis Quartet câştigă burse de perfecţionare la Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo iar în vara lui 2016 aveau să fie unul dintre cele 10 cvartete selectate din toată lumea pentru a participa la masterclass-ul ” ISA Summer Academy ” susținut la Vienna.
„De mult n-am mai ascultat pe cineva cântând cu atâta plăcere! De mult n-am mai simţit bucuria clarităţii muzicii revărsată atât de firesc de pe scenă, direct în sufletele ascultătorilor! … De la primele note, atacate cu aplomb, mult respect şi iubire, glaciarul din sală (atât la propriu cât şi la figurat) s-a topit. ( Revista Actualitatea Muzicală, noiembrie 2012 ) ”.
Încă de la începutul parcursului său, Solartis Quartet s-a ocupat, în paralel cu traseul lor de ascensiune profesională şi de promovarea muzicii culte în România, având ca scop principal apropierea generaţiei tinere de această latură a artei. Astfel, în 2013 a luat naştere primul proiect de acest gen. În parteneriat cu Asociaţia ” Carol 53 Casa Artiştilor ”, Solartis Quartet a organizat o stagiune de recitaluri camerale cu o frecvenţă săptămânală ce avea să dureze un an. Această lungă serie de concerte ( desfăşurate sub forma unor matinee muzicale, în fiecare zi de sâmbătă ) a dorit să aducă publicului bucureştean o constantă în domeniul muzicii de cameră, un loc unde fiecare dintre noi putea veni sâmbătă dimineaţă pentru a-şi bea cafeaua şi a asculta muzică de cea mai bună calitate. Proiectul a fost un real succes, astfel că în anul 2014 ansamblul bucureştean a pornit un al doilea proiect, care urma sa aiba acelaşi scop. Proiectul a fost intitulat ” Tonuri şi Toane ” şi s-a compus din opt concerte desfăşurate în săli consacrate din Bucureşti la distanţă de o lună unul faţă de celălalt, ce aveau să reprezinte un parcurs prin istoria muzicii de gen din perioada clasică până în perioada modernă.

Tag-uri Institutii: