Publicat: 29 Iulie, 2016 - 10:08

Filmele bune ajung la Timișoara între 4 și 10 august, în Grădina de Vară Capitol. Timp de o săptămână, în fiecare seară, de la ora 21.45, timișorenii se vor bucura de câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, în cadrul Caravanei TIFF. Drame, comedii spumoase, documentare despre fascinația pentru cinema și povești de dragoste vor emoționa sau amuza publicul în cele șapte seri de proiecții în aer liber.

Caravana TIFF va debuta joi, 4 august, cu provocatorul Ilegitim, al lui Adrian Sitaru, un film despre relația incestuoasă dintre doi frați, va trece apoi prin Brazilia talentatului Pelé, unde un profesor de vioară vrea să schimbe destinele unor copii din favelă, prin fiordurile din Norvegia, într-un disaster movie propus la Oscar și parțial realizat în România, Valul ucigaș, sau viețile fascinante ale unor oameni care trăiesc din gloria cinema-ului de altădată, în Cinema, mon amour și A fost odată un vis: Ultimul western spaghetti. Trei amintiri din tinerețe, regizat de renumitul cineast francez Arnaud Desplechin, va încheia seria de proiecții.

Caravana TIFF călătorește prin România pentru al șaptelea an, din iulie până în septembrie. Timișoara este al patrulea oraș din cele peste 15 în care vor fi proiectate filme în aer liber. În 2015, peste 33.000 de spectatori au urmărit filmele Caravanei.

Program 4-10 august | Grădina de Vară Capitol | 21:45

Joi, 4 august

'Ilegitim' (r. Adrian Sitaru) | 89', România

Cu: Alina Grigore, Robi Urs, Adrian Titieni, Bogdan Albulescu.

Doi frați și o iubire ilegitimă. Multiple acuzații și un tată care e doctor. O familie în care nimeni nu a tras linia dintre ceea ce e moral și ceea ce e legal. Nici măcar atunci când e vorba de avort.

Premiul C.I.C.A.E. la Festivalul de la Berlin 2016.

Vineri, 5 august

'Profesorul de vioară' / The Violin Teacher (r. Sérgio Machado) | 102', Brazilia

Cu: Lazaro Ramos, Sandra Corveloni, Tais Araujo.

După ce pierde un post în prestigioasa orchestră simfonică din Săo Paolo, Laerte, un violonist talentat, se întreține dând lecții de muzică adolescenților dintr-o școală publică din Heliopolis, cea mai mare favelă din Brazilia. Dar oare un pas înapoi nu este și primul pe un nou drum?

Premiul publicului la Săo Paolo 2015.

Sâmbătă, 6 august

'Valul ucigaș' / The Wave (r. Roar Uthaug) | 105', Norvegia

Cu: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro

Experimentatul geolog Kristian Eikfjord a acceptat un nou post. Împreună cu familia, pregătește mutarea din orașul Geiranger, dar el și colegii săi înregistrează mici modificări geologice în subsol. Tot mai îngrijorat, Kristian își dă seama că cel mai mare coșmar e gata să devină realitate. Cu doar zece minute la dispoziție pentru a scăpa cu viață, Kristian trebuie să salveze cât mai mulți oameni împreună cu propria familie. Trailer: http://bit.ly/29fzDCV

Efectele speciale au fost parțial realizate de o echipă în România. Propunerea Norvegiei la Oscar!

Duminică, 7 august

'Pelé: Nașterea unei legende' / Pelé: Birth of a Legend (r. Jeff & Michael

Zimbalist) | 107', SUA

Cu: Vincent D'Onofrio, Rodrigo Santoro și Colm Meaney.

Un film despre ascensiunea meteorică a marelui fotbalist brazilian Pelé și viața acestuia pe străzile din Sao Paolo. Pelé a condus Brazilia către prima lui Cupă Mondială la numai 17 ani

Luni, 8 august

Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc) | 70', România, Cehia

Povestea lui Victor Purice, care încearcă să mențină pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț. Victor visează să reinstaureze gloria de odinioară a cinema-ului, dar trebuie să înfrunte realitatea dură: lipsa ajutorului de la stat transformă totul într-o luptă donquijotească.

Selecționat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo 2016.

'A fost odată un vis: Ultimul western spaghetti' (r. Tonislav Hristov) | 60', Germania, Finlanda, Bulgaria

Satul Tabernas din deșertul spaniol a fost folosit timp de decenii pentru filmările unor faimoase producții precum 'Undeva, cândva în Vest'. Dar timpul a trecut și, în urma crizei economice, satul și-a pierdut din strălucire, iar sătenii au rămas fără slujbe. Pe neașteptate, sunt anunțate filmările la un nou blockbuster...

Festivaluri: Karlovy Vary, Toronto, TIFF

Marți, 9 august

'Usturoi' (r. Lucian Alexandrescu) | 90', SUA, România, Olanda

Cu: Elena Ivanca, Tibi Covaci, Darius Stoica, Sebastian Topan

Eremia, un copil rom dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun de sărăcia familiei sale: fratele său vrea să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienți bani pentru nuntă. Pentru a-l ajuta pe acesta, cei doi fug la oraș să se facă actori și să își asigure astfel o viață mai bună pentru ei și familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de peripeții.

Miercuri, 10 august

'Trei amintiri din tinerețe' / Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) | 123', Franța

Cu: Quentin Dolmaire, Lou Roy-Lecollinet, Mathieu Amalric

Paul Dédalus își amintește copilăria în Roubaix... Accesele de nebunie ale mamei sale, legătura cu fratele mai mic, Ivan, un copil pios și violent... Își amintește de vremea când avea 19 ani, de sora sa Delphine, de vărul Bob... Mai presus de toate, Paul își amintește de Esther. Ea a fost centrul vieții lui.

Premiul César pentru Cel mai bun regizor în 2016.

Intrarea la proiecții este liberă.

Detalii: http://tiff.ro/caravana-tiff/stiri și www.facebook.com/caravanatiff.

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.