4 octombrie 2022

Filme recente la Caravana Metropolis – cinema în aer liber de la Sibiu, până pe 14 august

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi începe o nouă ediţie a Caravanei Metropolis – cinema în aer liber, experienţa de cinematograf itinerant liber ce poposeşte până pe 14 august la Sibiu, în Piaţa Huet şi aduce şase dintre cele mai bune filme din ultimul an, premiate la festivaluri de film internaţionale, şi ateliere de creaţie. Proiecţiile încep în fiecare seară la ora 21:30, accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile iar toate detaliile se găsesc pe site.

Caravana Metropolis – cinema în aer liber propune publicului sibian o selecţie de şase filme noi, ce reuneşte cele mai apreciate producţii lansate recent, laureate sau nominalizate la festivalurile de la Cannes şi Veneţia, Globurile de Aur, BAFTA, European Film Awards şi chiar la Oscaruri.

Evenimentul aduce şi două ateliere de creaţie pentru micii spectatori, astfel: pe 13 august, un atelier de introducere în arta actorului – Joc şi joacă – jocuri de observare, atenţie, memorie, intuiţie, spontaneitate şi creativitate. Atelierul este coordonat de Radu Dan Moldovan, absolvent UNATC, masterand anul II la secţia de Pedagogie teatrală, actor păpuşar şi profesor de teatru cu o experienţă de peste 10 ani, în sistemul privat.

Iar pe 14 august se va desfăşura un atelier foto-video – Fotografierea şi developarea fotografiilor folosind un aparat de fotografiat DIY pinhole, în cadrul căruia participanţii vor învăţa cum să îşi confecţioneze propriile aparate foto cu orificiu stenopatic, pe care le vor folosi pentru a face fotografii în aer liber, developate ulterior într-o cameră obscură. Cei mici vor afla cum a apărut prima cameră, vor înţelege construcţia de bază a unui aparat foto şi modul în care imaginile sunt create cu ajutorul luminii pe film.

Atelierul este susţinut de Maria Blaga, o artistă vizuală din Sibiu, ce a urmat fotografia în cadrul facultăţii de arte UAL din Londra, absolvind cu ˜first class honours’ iar în prezent se ocupă cu diverse proiecte legate de arta fotografică şi video.

Filmele aduse de Caravana Metropolis- cinema în aer liber la Sibiu sunt:

9 august – Succes de public (Franţa, r. Emmanuel Courcol, câştigător al Premiului pentru Comedia Europeană a anului 2020 la European Film Awards. Detalii: AP12, 105 minute, comedie, dramă).

Sinopsis: Etienne, un actor adesea şomer, dar cu o personalitate carismatică, înfiinţează un atelier de teatru în puşcărie, unde aduce laolaltă un grup de deţinuţi pentru a pune în scenă faimoasa piesă „Aşteptându-l pe Godot”. Repetiţiile merg bine, umorul natural al trupei cucereşte publicul şi totul pare a fi un mare succes. Până în ziua în care urmează să dea lovitura la marea premieră de la Paris. Inspirat din fapte reale.

Trailer: https://youtu.be/iIen90RYl-A

10 august – Belle (regia: Mamoru Hosoda, AG, 121 minute, animaţie, Japonia)

Sinopsis: Vârsta adolescenţei este una dificilă pentru Suzu, o fată timidă de 17 ani ce locuieşte alături de tatăl ei într-un sat din Japonia. Într-o zi Suzu decide să-şi creeze un cont pe „U”, o lume virtuală cu peste 5 miliarde de membri. Devine astfel Belle, o frumoasă cântăreaţă care se bucură de succes şi popularitate. În „U” întâlneşte o creatură înfricoşătoare, care locuieşte singură într-un castel plutitor, refuzând să lase pe cineva să se apropie sau să explice celorlalţi rănile de pe corp. Împreună, cei doi pornesc într-o călătorie plină de aventuri, provocări şi iubire, în încercarea de a deveni cine sunt cu adevărat.

Trailer: https://youtu.be/r6m0QSgAh4k

11 august – Un erou (Iran, Franţa, r. Asghar Farhadi, distins cu Grand Prix la Festivalul de Film de la Cannes în 2021, nominalizat în 2022 la Globurile de Aur. Detalii: AP12, 127 minute, dramă, thriller).

Sinopsis: Un erou / A Hero, noul film al cineastului Asghar Farhadi, spune povestea lui Rahim, un datornic care încearcă din răsputeri să facă bine. Rahim se află în închisoare din cauza unei datorii neplătite. În timpul unei permisii de două zile, el încearcă să-şi convingă creditorul să-şi retragă plângerea în schimbul returnării unei părţi din această datorie. Ce-ar putea să fie rău în asta? Care ar putea fi consecinţele?

Trailer: https://youtu.be/CSw533cUIe4

12 august – Mame paralele (Spania, r. Pedro Almodovar, nominalizat la Premiile Oscar, Cesar, Goya, BAFTA şi la Globurile de Aur în 2022 şi câştigător la Festivalul de Film de la Veneţia în 2021. Detalii: AP12, 120 minute, dramă).

Sinopsis: Janis (Penelope Cruz) şi Ana (Milena Smit), două femei singure, care au rămas gravide accidental, se întâlnesc pe coridorul spitalului în care urmează să nască. Janis, o femeie la vârsta a doua, nu regretă şi se simte împlinită. Ana, în schimb, adolescentă, este speriată şi traumatizată. Puţinele cuvinte pe care cele două femei le schimbă de-a lungul orelor de aşteptare creează între ele o legătură strânsă, pe care destinul o va complica, iar vieţile lor se vor schimba iremediabil.

Trailer: https://youtu.be/ldN6an11u_w

13 august – Lecţii de persană (Germania, r. Vadim Perelman, 2021, Dramă, 127 minute)

Sinopsis: În Franţa anului 1942, tânărul evreu belgian Gilles (Nahuel Perez Biscayart) este arestat de trupele SS şi trimis împreună cu alţi evrei într-un lagăr. Pentru a-şi salva viaţa, acesta pretinde că este persan şi primeşte periculoasa misiune de a-l învăţa Farsi pe Klaus Koch (Lars Eidinger), ofiţerul care administrează bucătăria lagărului şi care visează să deschidă un restaurant în Iran imediat după terminarea războiului. Cu ajutorul unor trucuri ingenioase Gilles inventează zilnic cuvinte în Farsi, pe care ulterior i le predă lui Koch, însă relaţia specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre ceilalţi prizonieri şi soldaţi. Dar oare pentru cât timp va putea fi păstrat secretul lui Gilles?

Trailer: https://youtu.be/N2Q5Pl937Kw

14 august – Unde este Anne Frank? (Belgia, r. Ari Folman, nominalizat la European Film Awards în 2021. Detalii: AG, 99 minute, animaţie, istoric).

Sinopsis: Filmul urmăreşte călătoria lui Kitty, prietena imaginară a lui Anne Frank, căreia cea din urmă îi dedică jurnalul său. O adolescentă bătăioasă, Kitty se trezeşte, într-un viitor nu foarte îndepărtat, în casa tinerei Anne, din Amsterdam, de unde porneşte în căutarea ei, simţind că este în viaţă undeva în Europa de astăzi. Pe cât de mult o şochează lumea modernă, pe-atât este Kitty de încântată de contactul cu moştenirea lăsată de Anne.

Trailer: https://youtu.be/ODgTWzpoX9c

Utilizând echipamente performante, un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni şi un ecran gonflabil de 120 mp˛, Caravana Metropolis- cinema în aer liber oferă o calitate a proiecţiei întâlnită în marile săli de cinema ale lumii. Evenimentul şi-a propus încă de la început să apropie publicul larg de filmul european şi de filmul de autor, în general.

„Caravana Metropolis- cinema în aer liber” este organizat de Asociaţia ART Factory Transilvania în parteneriat cu Asociatia Culturală Metropolis, membru în reţeaua Europa Cinemas. Acţiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu. Proiect cofinanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei.