Publicat: 22 Aprilie, 2013 - 20:42

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort își deschide porțile la Timișoara, joi, 25 aprilie 2013, de la ora 19:00. În premieră la Timișoara va fi prezentat filmul "Balada lui Genesis și Lady Jaye" (The Ballad of Genesis and Lady Jaye), care reprezintă un portret intim şi afectuos al vieţii şi creaţiei lui Genesis Breyer P-Orridge (Throbbing Gristle, Psychic TV), artist şi deschizător de drumuri în domeniul muzical, şi al colaboratoarei şi jumătăţii sale, Lady Jaye.

Filmul este centrat pe transformările sexuale îndrăzneţe prin care a trecut cuplul pentru proiectul lor, „Pandrogyne”.

„Puţine alte documentare muzicale se deschid către privitor cu o asemenea energie fermecătoare şi exuberantă şi cu o viziune singulară ca Balada lui Genesis şi Lady Jaye... un portret superb, făcut în goană, cu creatori şi creaţii care se suprapun, şi frumoasa, încântătoarea libertate a preschimbării existenţei în artă”, declara Chris Cabin, AMCFilmcritic.

Filmul Balada lui Genesis și Lady Jaye a fost lansat în cinematografe în octombrie 2011 în Europa, începând cu Franţa, iar în martie 2012 în Statele Unite. A fost proiectat în cadrul a numeroase festivaluri de pe glob şi a obținut o serie de premii: Teddy Award – Berlin FF, Caligari Award – Berlin FF, Louis Marcorelles, Award & Des Bibliothèques Award – Cinéma du Réel, Audience Award – BAFICI, Grand Prize – IndieLisboa, Artistic Achievement Award – Outfest FF, Special Mention – SANFIC, Audience Award, Special Mention – Festival Du Nouveau Cinema.

„Este pur şi simplu un răspuns sincer şi mişcător la întrebarea cum să trăieşti şi să iubeşti ca un artist”,  a spus Jonathan Kiefer, San Francisco Magazine.

„O [poveste] uimitoare şi irezistibilă... Pentru toţi cei interesaţi de arta pe muchie de cuţit – la figurat şi, în acest caz, la propriu – Baladă cu Genesis şi Lady Jaye este un film care trebuie văzut”, John Seal, Berkeleyside.

Născută în Franţa în 1972, Marie Losier este o regizoare şi selecţioneră care locuiește și lucrează în New York. Este selecţioneră de filme pentru Alliance Française din 2000, unde prezintă întâlniri săptămânale şi unde a găzduit mulţi regizori şi artişti remarcabili, precum Raoul Coutard, William Klein, Claire Denis, Chantal Akerman, Jane Birkin şi Jacques Doillon.

Filmele şi materialele sale video sunt proiectate în mod frecvent la prestigioase festivaluri de artă şi film şi în cadrul muzeelor, inclusiv la Tate Modern, P.S. 1, MoMA, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, Festivalul de Film Tribeca, BAFICI, SANFIC, Festivalul de Film de la Ann Arbor, SXSW, Cinémathèque Française şi Centrul Pompidou din Paris. Totodată, a participat la Bienala Whitney din 2006 de la Muzeul de Artă Americană Whitney din New York.

Marie Losier a studiat literatura la Universitatea Nanterre din Franţa şi Artele Frumoase la New York. A realizat pe peliculă portrete ale unor regizori, muzicieni şi compozitori avangardişti, precum Mike şi George Kuchar, Guy Maddin, Richard Foreman, Tony Conrad şi Genesis P-Orridge. Impulsive, poetice, onirice şi neconvenţionale, filmele ei explorează viaţa şi opera acestor artişti.


Proiecția filmului are loc la Cinema Timiș. Intrarea este liberă.