Publicat: 13 Iunie, 2019 - 12:36
Share

După premiera mondială de la Cluj, din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și cele trei proiecții de gală de la Oradea, Timișoara și Iași, Parking, cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu, se pregătește în acest weekend de lansarea oficială în cinematografele din întreaga țară, precum și de întâlniri inedite cu publicul bucureștean.

Astfel, înainte de avanpremiera de vineri 14 iunie, de la ora 20:30, de la Cinema PRO (în cadrul Festivalului de Film European) și premiera din aceeași seară, de la ora 21:00, de la Cinema Elvire Popesco (în cadrul Retrospectivei TIFF la București), ambele în prezența echipei, iubitorii de film și poezie sunt așteptați la Street Delivery, pentru a vizita rulota din Parking transformată în Poetry Van, unde vor fi întâmpinați de scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari. Poetry-van-ul poate fi găsit pe strada Arthur Verona și a doua zi, 15 iunie, de la ora 14:00, și are ușile deschise pentru toți curioșii care vor să vadă secvențe din film, să citească poezii sau să transforme propria lor poveste de dragoste în versuri de luat acasă. Seara, de la ora 21:45, filmul va putea fi văzut în aer liber în curtea Casei Mincu.

„Rulota Parking – Poetry Van este o idee a lui Tudor Giurgiu de a promova nu doar filmul românesc contemporan, ci și poezia românească. Este o formă prin care oamenii pot păși în Universul pe care îl văd pe marele ecran, pot vedea secvențe din film și își pot spune propria poveste de dragoste”, a declarat Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului „Apropierea”, care a inspirat scenariul filmului.

O proiecție de gală va fi organizată și în Constanța, sâmbătă 15 iunie, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, de la ora 18:00, urmată la final de o discuție cu actorii Mihai Smarandache și Carmen Florescu. Biletele au fost deja puse în vânzare și pot fi achiziționate direct de la Centrul „Jean Constantin” la prețul de 16 lei. În aceeași seară, Mihai și Carmen vor discuta și cu cinefilii din București, prezenți la proiecția specială de la Cinema Muzeul Țăranului, programată la ora 20:00.

Descris ca fiind „o odă dedicată tuturor visătorilor și cutezătorilor care au părăsit zona de confort a orașului natal pentru a căuta o viață mai bună în altă parte.” (Cineuropa), Parking va ajunge pe marile ecrane nu doar în cinematografe, ci și în locații alternative, în orașe unde spectatorii nu ar avea altfel acces la film. Primele orașe confirmate din Caravana Parking sunt Făgăraș (15 iunie, Casa de Cultură – 19:30), Sighișoara (16 iunie, Sala Mihai Eminescu – 19:00) și Curtea de Argeș (18 iunie, Centrul de Cultură si Arte „George Topîrceanu” – 19:00). Mai multe detalii despre traseul proiecțiilor speciale vor fi anunțate în curând.
Parking spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă și plină de provocări. 

Filmul are în distribuție actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români foarte îndrăgiți: Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet și Paul Cimpoieru. 

Parking va fi în cinematografele din întreaga țară din 14 iunie, distribuit de Transilvania Film. Programul primei săptămâni: https://bit.ly/PARKING-S1.