29 mai 2022

Final de proiect în domeniul antreprenoriatului la UPT. Ce se întâmplă cu studenţii formaţi?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 15 decembrie 2021, a avut loc, în sistem online, conferinţa de închidere a proiectului AVEA (Asigură-ţi Viitorul prin Educaţie şi Antreprenoriat), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, în valoare totală de 7.858.769,70 lei, implementat de Universitatea Politehnica Timişoara, în calitate de coordonator şi beneficiar, alături de Asociaţia Danke, în calitate de partener.

Plecând de la ideea că dezvoltarea echilibrată a unui oraş sau a unei regiuni presupune atât existenţa unor companii mari, cât şi a unor firme mici, Universitatea Politehnica Timişoara, care are relaţii foarte bune de colaborare cu marile companii din zonă, se implică şi în susţinerea întreprinzătorilor mici, prin introducerea în programa de studiu a educaţiei antreprenoriale cu accent pe dezvoltarea de spin-off-uri şi start-up-uri academice, dar şi prin asigurarea suportului în realizarea unui plan de afaceri şi în demararea propriu-zisă a afacerii de către studenţii doritori din grupul ţintă.

Pentru a-i stimula pe studenţi să se implice, în lunile şi mai aprilie ale acestui an au fost organizate concursuri în cadrul cărora au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri, astfel: 3000 lei premiul I, 2000 lei premiul II şi 1500 lei premiul III. S-au organizat 20 concursuri cu premii în valoare totală de 130.000 lei.
În luna noiembrie 2021 a avut loc concursul „STOP THINKING, START ACTING! (start-up academic)” în cadrul căruia studenţii participanţi au prezentat planul de afaceri al firmei înfiinţate (start-up-ul academic). Condiţia impusă de organizatori a fost ca principalul obiect de activitate al firmei înfiinţate de student/studenţi să fie în strânsă legătură cu lucrarea de licenţă, fiind considerat un rezultat al cercetării. Au fost acordate 5 premii, fiecare în valoare de 15.640 lei.

Prin implementarea proiectului AVEA, Universitatea Politehnica Timişoara şi Asociaţia Danke au reuşit să îndeplinească şi să depăşească obiectivele stabilite la scrierea proiectului, astfel:

– asigurarea suportului pentru participarea la cursuri de competenţe antreprenoriale de (Bazele Antreprenoriatului, Antreprenoriat inovativ, Eco-antreprenoriat, Antreprenoriat digital, Antreprenoriat creativ) a 682 studenţi;

– realizarea şi implementarea programului postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă în vederea dezvoltării de competenţe în domeniul antreprenoriatului inovativ, program prin care 80 cadre didactice din UPT au fost certificate şi apoi s-au implicat în formarea studenţilor din grupul ţintă;

– elaborarea şi integrarea în planul de învăţământ al beneficiarului a patru noi oferte educaţionale corelate cu necesităţile actuale ale pieţei muncii;

– 222 elevi pregătiţi pentru participarea la bacalaureat şi consiliaţi pentru urmarea studiilor superioare;

– studenţii din mediul rural şi cei netradiţionali au beneficiat de bursă de 300 lei/lună pe o perioadă de 12 luni;

– organizarea de workshop-uri de schimb de experienţă şi bune practici cu partener transnaţional cu privire la dezvoltarea firmelor de tipul spin-off şi start-up academic în universităţile tehnice.

– organizarea de workshop-uri pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru studenţi şi cadre didactice.

– sprijinirea a 330 de studenţi si a unui număr de 84 de elevi cu burse pentru participarea la activităţile proiectului.

Ce oportunităţi au în continuare studenţii beneficiari ai proiectului? Tot Universitatea Politehnica Timişoara are în derulare mai multe proiecte pe zona antreprenoriatului, prin care studenţii sunt încurajaţi să-şi deschidă start-up-uri, beneficiind de finanţare de până la 100.000 de euro.