Publicat: 26 Iunie, 2019 - 14:05
Share

Miercuri, 26 iunie a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov s-a desfăşurat evenimentul prilejuit de Conferinţa de Închidere Oficială a Proiectului "MULTI RISC-MODUL I", cod SMIS 104677.

Activitatea s-a bucurat de participarea secretarului de stat în Ministerul Fondurilor Europene, doamna Ana - Maria Buşoniu, şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat dr. Raed ARAFAT şi a inspectorului general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul IAMANDI, care au subliniat importanţa implementării proiectului prin achiziţionarea de echipamente şi mijloace tehnice de intervenţie noi, performante, de ultimă generaţie, care asigură premisele unei gestionări eficiente a situaţiilor de urgenţă.

Pe timpul activităţii au fost prezentate tipurile de tehnică şi echipamente performante destinate eficientizării misiunilor de salvare: containere cu accesorii de căutare a victimelor şi salvare de sub dărâmături, tabere mobile pentru persoanele evacuate, autospeciale de salvare de la înălţime, automacarale pentru ridicarea obstacolelor grele, generatoare electrice pentru iluminat de mare capacitate etc.

Descriere proiect:
Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a deţinut calitatea de aplicant în cadrul Proiectului "Multi risc - modul I" cod SMIS 104677, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020, axa prioritară 5 - ,,Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor", obiectivul specific 5.2 ,,Creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie".

Proiectul a avut ca obiectiv general: Creşterea rezilienţei la dezastre a comunităţilor prin îmbunătăţirea capabilităţilor de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de mai multe tipuri de risc.

Obiectivul specific nr. 1: Îmbunătăţirea răspunsului serviciilor profesioniste pentru o gamă largă de situaţii de urgenţă (multirisc). Acest obiectiv vizează achiziţia echipamentelor ce pot fi folosite în mai multe tipuri de situaţii de urgenţă. Achiziţie de tip multirisc este eficientă din punct de vedere al costurilor şi acoperă o gamă variată de nevoi operative.

Obiectivul specific nr. 2: Dezvoltarea abilităţilor de bază pentru organizarea şi managementul taberelor de sinistraţi. Obiectivul vizează asigurarea condiţiilor de cazare a persoanelor sinistrate după manifestarea unei situaţii de urgenţă de amploare, cum este cazul inundaţiilor sau cutremurelor.

Obiectivul specific nr. 3: Îmbunătăţirea capabilităţilor de intervenţie pentru misiuni de căutare-salvare. Acest obiectiv specific presupune întărirea capacităţii de răspuns pentru misiunile de căutare-salvare, ce pot fi cauzate de o multitudine de tipuri de risc.

În cadrul proiectului au fost achiziţionate următoarele tipuri de echipamente:
- Container suport logistic al intervenţiei tip I - căutare-salvare - 28 bucăţi;
- Container suport logistic al intervenţiei tip II - multi risc - 15 bucăţi;
- Containere suport logistic al intervenţie tip IV - iluminat - 4 bucăţi;
- Autospecială pentru tratamente hiperbarice şi oxigeno-terapie - 2 bucăţi;
- Autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime (42+/- 3 m) - 16 bucăţi;
- Automacara cu braţ ridicător şi platformă pentru transport materiale şi accesorii - 6 bucăţi;
- Tabără mobilă pentru persoane sinistrate/evacuate în sistem containerizat + BRA - 1 bucată;
- Linie tehnică de întreţinere a echipamentelor individuale de protecţie - 7 bucăţi;
- Autospecială pentru păstrare temporară şi transport în regim frigorific - 1 bucată;
- Autocamion cu sistem hidraulic de încărcare descărcare cu cârlig - 42 bucăţi.

Perioada de implementare a proiectului a fost 01.10.2016 - 31.05.2019 şi a beneficiat de un buget total de 159.441.995 Ron, din care finanţare nerambursabilă prin POIM: 133.392.655 RON.

Principalele beneficii ale implementării proiectului "Multirisc - modul I" constau în îmbunătăţirea răspunsului serviciilor profesioniste pentru o gamă largă de situaţii de urgenţă, dezvoltarea abilităţilor de bază pentru organizarea şi managementul taberelor de sinistraţi, precum şi îmbunătăţirea capabilităţilor de intervenţie pentru misiuni de căutare salvare.

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Tag-uri Nume: