Publicat: 23 Mai, 2016 - 13:51
Share

Aplauzele ce au încununat succesul lui Horia Mihail în Turneul Pianul Călător, ajuns în 2016 la cea a VI-a ediţie, s-au auzit pe 21 mai la Dumbrăveni, ultimul dintre cele 19 oraşe în care pianistul a dus muzica lui Chopin. Ca în fiecare an, Horia Mihail a  călatorit pentru a oferi publicului muzica de calitate şi de mare sensibilitate, dar şi pentru a-i face mai conştienţi pe cei responsabili de necesitatea unei infrastructuri pianistice mai bune, chiar şi în oraşele foarte mici, unde evenimentele muzicale de acest fel sunt foarte mult apreciate. La invitaţia Radio România, pianistul a pornit la drum pe 24 martie, a străbătut aproximativ 6000 de km, susţinând concerte şi recitaluri, prestaţia sa fiind răsplătită de miile de spectatori, care au umplut sălile, cu îndelungi aplauze.
În al şaselea an de călătorie, Pianul Călător, pus la dispoziţie de Radio România, a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Alba Iulia, oraş în care Horia Mihail a fost primit cu entuziasm. De aceea pianistul se va întoarce aici foarte curînd, pe 24 mai, împreună cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, pentru un recital Flautul de Aur.
Turneul Pianul Călător s-a oprit şi în spaţii neconvenţionale. Horia Mihail, însoţit de un pian de concert adevărat, a poposit în foişoarele din parcurile Herăstrău şi Cişmigiu, unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Invitaţia a fost acceptată cu mult entuziasm de melomani sau simpli trecători care au avut prilejul să asculte frumoasele lucrări romantice care au fost pe placul tuturor, indiferent de vârstă. 
‘’E frumos şi în parc. Un altfel de Chopin’’.   ‘’ Frumos. Ştiţi că muzica, e una din modalităţile de comunicare între  îngeri’’ ,‘’Il aşteptăm de multă vreme, mie îmi place foarte mult Chopin şi copiilor cred că le-a plăcut foarte mult. L-au mai ascultat acasă, deci, a fost ceva cunoscut pentru ei. Au fost şi în sala de spectacol, iar acum am venit special pentru concert‘’. Copil: ‘’Mie mi s-a părut frumos. Aş vrea să-l ascult şi mâine‘’. ‘’Se aude destul de bine. Şi mai ales că sunt, programul este foarte uşor. Chopin..să-l reauzi când te plimbi şi eşti în verdeaţa asta superbă... E absolut minunat. Ideea mi se pare foarte bună‘’.
La final de turneu, încărcat de energia pe care publicul i-o dă întotdeauna, Horia Mihail rememorează momentele plăcute:
„Am cântat mult şi am cântat unui public numeros ceea ce mă bucură foarte mult. Nu aş putea spune că publicul a fost foarte călduros de această dată, pentru ca eu sunt un răsfăţat al publicului din România, dar iată am întâlnit un public nou, cel din Drobeta Turnu Severin unde am debutat abia acum”