30 septembrie 2022

Finanţare de 12 milioane de euro pentru creşterea rezilienţei educaţiei naţionale şi dezvoltarea unităţilor de învăţământ

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În premieră naţională, în România vor fi finanţate programe-pilot care sunt propuse direct de către unităţile de învăţământ cu nivel de calificare ISCED 0-5, sau de parteneriate şi reţele formate de acestea. Acest program de sprijinire reprezintă operaţionalizarea Reformei 7 – Reforma guvernantei sistemului de învăţământ preuniversitar şi profesionalizarea managementului, Investiţia 18, din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Scopul acestui apel de finanţare este creşterea rezilienţei sistemului de educaţie, prin susţinerea gradului de autonomie a unităţilor de învăţământ preuniversitar, în vederea adaptării sistemului la cerinţele actuale ale beneficiarilor direcţi, în conformitate cu prevederile Raportului „România Educată”, elaborat sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Valoarea totală a granturilor este de 12 milioane de euro, sumă ce va fi folosită pentru finanţarea a cel puţin 60 de unităţi de învăţământ, individual sau în parteneriate.

Măsurile necesar a fi atinse prin intermediul acestor finanţări sunt menite să îmbunătăţească managementul şcolar, performanţele elevilor, practicile de lucru în şcoli, starea de bine a participanţilor la procesul de educaţie, precum şi calitatea procesului didactic. Priorităţile unităţilor de învăţământ ce doresc să obţină calitatea de eligibilitate vor fi elementele inovative la nivelul activităţii educaţionale, metodele şi standardele de performanţă şi calitate a proceselor, dar şi dezvoltarea carierei didactice.

Finanţarea poate ajunge până la 200.000 de euro, pentru unităţile de învăţământ care aplică individual, şi până la 1.000.000 de euro, pentru parteneriatele sau reţelele care implică mai multe unităţi de învăţământ. Sunt eligibile pentru finanţare toate unităţile din reţeaua naţională de învăţământ, publice sau private.

Remarcabil este, de asemenea, faptul că vor fi finanţate orice tipuri de cheltuieli, cu excepţia investiţiilor în infrastructură mare, precum şi cheltuielile recurente cu personalul.

Spre exemplu, finanţările sunt destinate activităţilor de inovare educaţională sau de experimentare a unor măsuri individuale, specifice, pentru a testa abordări noi, inovative, de predare-învăţare-evaluare, de dezvoltare a unui învăţământ incluziv, de eficientizare a costurilor, de digitalizare sau de colaborare la nivel local.

În acest sens, Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului „Granturi pentru unităţile de învăţământ pilot”, perioada de consultare fiind 11 iulie – 31 iulie a.c..

Acest demers investiţional, lăudabil în contextul actual, va încuraja atât subsidiaritatea, dar va verifica cu fidelitate şi impactul schimbărilor sistemice, în vederea ajustării, corectării şi adaptării lor la nevoile comunităţii şi a evoluţiilor dinamice ale societăţii şi economiei.

Sunt convinsă că finanţările de care vor beneficia unităţile de învăţământ vor contribui în mod esenţial la dezvoltarea generală a sistemului, precum şi la descentralizarea managementului, fapt ce va permite crearea unui cadru propice perfomanţelor şcolare pentru un număr considerabil de elevi.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

Comunicat de presă – deputat PNL Cristina Burciu

Sursa foto Facebook Cristina Burciu