12 august 2022

Finanțare pentru Teatrul de păpuşi „Aşchiuţă”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Dumitru BUGHIU, administratorul public al judeţului, Marius Cristian PUIU, însoţiţi de Roxana STOENESCU – director executiv Direcţia Cultură, Turism şi Tineret şi Carmen MOCANU – director executiv Direcţia Economică din cadrul CJ Argeş, au efectuat, împreună cu regizorul Dan TUDOR, noul manager al Teatrului „Alexandru Davila”, o vizită la Teatrul pentru copii şi tineret „Aşchiuţă”.

Sediul acestei clădiri a secţiei Teatrului „Davila” a intrat deja într-un proces de consolidare şi modernizare în zona sălii de spectacole, însă proiectul vizat de conducerea Consiliului Judeţean Argeş, organism tutelar, este unul mult mai amplu. Este vorba despre un proiect integrat, prin care unele spaţii care acum sunt închiriate vor reveni secţiei pentru a asigura zone complementare activităţii artistice, inclusiv o cafenea sau cofetărie, dar şi construirea unor locuinţe de serviciu la mansardă.

„Dat fiind faptul că avem o nouă conducere la Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti, am considerat de cuviinţă să facem astăzi o vizită de lucru la sediul Teatrului „Aşchiuţă”, secţie a Teatrului „Davila”, tocmai pentru a ne pune la curent cu tot ceea ce e nou în privinţa acestui proiect de reabilitare. Suntem în procedură de derulare a unui contract de consultanţă. Sper ca până la finalul anului să intrăm în linie dreaptă pentru proiectare şi construcţie, astfel încât până la finalul mandatului actualei echipe de conducere a Consiliului Judeţean Argeş, să fie finalizat. Va fi un proiect integrat, care pe lângă sala de spectacole va pune în valoare şi alte spaţii cu dedicaţie pentru copii. Ne gândim la o cofetărie, la săli de activităţi interactive, tocmai pentru ca acest teatru să fie atractiv şi pentru părinţi şi pentru copii. Pe de altă parte, în mansardă ne dorim să amenajăm cel puţin două apartamente de serviciu, fie pentru personalul artistic colaborator, fie pentru personalul medical care lucrează în spitalele din subordinea Consiliului Judeţean. Acest proiect de la Teatrul Aşchiuţă este unul drag nouă, pentru că dincolo de punerea în valoare a actului artistic, ne-am propus să investim şi în partea de logistică şi infrastructură care ţin de cultură” – Adrian Dumitru BUGHIU, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Argeş.

„Teatrul de păpuşi este dintotdeauna cel mai profitabil, pentru că se poate face cu mai mare uşurinţă cooptarea copiilor. Ei au nevoie de legătura cu joaca şi cu jocul pe care o reprezintă, de fapt, această secţie, păpuşeria. Este o ramură foarte grea, dar oferă şi unele dintre cele mai frumoase spectacole. De aceea, năzuim să avem şi noi o sală frumoasă, de care să ne bucurăm cu toţii. Mi se pare foarte generoasă această atitudine a Consiliului Judeţean de a susţine modernizarea Teatrului „Aşchiuţă”, că această conducere are timp să lase un gând şi pentru copiii noştri. Acest teatru, la fel ca şi Teatrul „Davila”, fiind subvenţionat de Consiliului Judeţean, aparţin piteştenilor şi argeşenilor. Cred că aceste locuri pot deveni locuri de întâlnire, cred că Teatrul Davila poate deveni casa argeşenilor. Un obiectiv foarte important pe care mi l-am propus la venirea mea aici este să ne adresăm frecvent întregului judeţ. Toate oraşele şi comunele care au săli vor beneficia de acest aport cultural, de piesele de teatru produse de „Teatrul Davila” – Dan TUDOR, manager Teatrul „Alexandru Davila”

Conform unui deviz din toamnă, lucrările sunt evaluate la 13 milioane de lei, însă acesta va fi actualizat având în vedere creşterile de preţuri. Administratorul public al judeţului, Marius Cristian PUIU, a subliniat însă că există o serie de surse de finanţare pentru proiect şi s-a arătat încrezător că până la finalul anului ar putea fi finalizate procedurile de licitaţie. La finalul lucrărilor, capacitatea sălii de spectacole a teatrului „Aşchiuţă” va creşte la aproximativ 120 de locuri.