25 iunie 2022

Finlanda a luat oficial decizia de a aderara la NATO

presedinte, prim min FINLANDA site presed
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declarație comună a Președintelui Republicii și a Primului Ministru cu privire la aderarea Finlandei la NATO

Președintele Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin

În timpul primăverii, a avut loc o discuție importantă despre posibila aderare a Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru formarea poziției interne atât în ​​Parlament, cât și în societate în ansamblu. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale strânse atât cu NATO și țările sale membre, cât și cu Suedia. Am vrut să oferim dezbaterii spațiul de care are nevoie.

Acum că se apropie momentul luării deciziilor, ne expunem și propriile poziții comune pentru informarea grupurilor și partidelor parlamentare. Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite de urgență aderarea la NATO. Sperăm că pașii naționali încă necesari pentru a ajunge la această soluție vor fi făcuți rapid în zilele următoare.

Sauli Niinistö

Președintele Republicii

Sanna Marin

Primul ministru

sursa: Departamentul Comunicații al Primului Ministru Data publicării12.5.2022 10.00 -site web oficial

Finlanda a luat decizia de a solicita aderarea la NATO, au anunțat duminică președintele și prim-ministrul țării nordice, o consecință directă a invaziei ruse in Ucraina.

„Este o zi istorică. Se deschide o nouă eră”, a declarat președintele finlandez Sauli Niinistö într-o conferință de presă.