Publicat: 22 Octombrie, 2019 - 13:49
iar zilele trecute s-a aprobat un împrumut de 500 de milioane de lei de la trezorerie pentru plata gazelor

Primarul General, Gabriela Firea şi Premierul Viorica Dăncilă, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai sindicatului Regiei Autonome de Transport şi Distribuţie a Energiei Termice, pentru a discuta pe tema asigurării cu apa caldă şi căldura a Capitalei, precum şi despre legislaţia privind energia termică.

Alături de Primarul General şi de Premier, la eveniment au participat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Cadrul Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei Economice pentru Industrii şi Servicii din Senat, Daniel Zamfir, administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriţă, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, parlamentari, primari de sectoare, consilieri generali ai CGMB, precum şi specialişti în domeniul energiei termice.

Primarul General, Gabriela Firea:
'Am convocat această întâlnire pentru a identifica, în regim de urgenţă, soluţiile viabile de redresare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. De la preluarea mandatului de Primar General am atras atenţia, de nenumărate ori, asupra problemelor cu care se confruntă sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. Am trimis adrese şi scrisori deschise, în repetate rânduri, tuturor autorităţilor responsabile, începând cu Preşedinţia României, CSAT, Guvern şi continuând cu liderii tuturor partidelor politice din România.

Până acum aceasta regie a fost complet subfinanţată. Soluţia pentru revitalizarea sistemului de termoficare o reprezintă, aşa cum am spus încă de la preluarea mandatului, invesţiile majore care să aducă serviciul public de termoficare la nivelul unei capitale europene. Este vorba despre investiţii pe care le-am început acum trei ani, atât la reţeaua primară cât şi la cea secundară pentru modernizarea conductelor vechi de peste 50 de ani.

În premieră, avem contracte cu patru firme care lucrează în paralel cu angajaţii Regiei şi cei ai Companiei Municipale Energetică, astfel încât lucrările să fie finalizate cât mai rapid. Fata de anii trecuţi, când se făceau doar cârpeli, putem spune, fără exagerare, că abia acum se fac adevăratele investiţii, adevăratele lucrări de modernizare în sistemul de termoficare. De asemenea, aproape am finalizat caietul de sarcini pentru a putea lansa licitaţia pentru lucrările de modernizare a peste 200 de kilometri de reţea, prin fonduri europene, în valoare de 176 milioane de euro'.

Totodată, în contextul transferului de business şi de personal de la RADET, către Compania Municipală Energetica, Primarul General, Gabriela Firea, a subliniat faptul că angajaţii RADET nu vor fi disponibilizaţi ci, dimpotrivă, s-au mărit salariile şi se vor mai face noi angajări.

Primarul General a mai declarat că investiţiile în sistemul de termoficare vor continua şi în perioada următoare, astfel încât bucureştenii să beneficieze, cât mai curând, de apă caldă şi căldura în parametri optimi.

În ceea ce priveşte Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/ 2006, Primarul General, Gabriela Firea, a declarat: 'am propus o serie de modificări: stabilirea cotei de TVA la 5%, aşa cum este la apă şi la toate alimentele, precum şi stabilirea zonelor unitare, un proiect care asigură viitorul atât al Municipiului Bucureşti cât şi al sistemului de termoficare. Proiectul de lege care includea şi aceste modificări a fost respins şi întors în Parlament de Preşedintele României, în urmă cu aproape un an. Ne dorim ca această lege să fie adusă în liniile europene legate de mediu, întrucât a fost emisă în 2006, anterior intrării în Uniunea Europeană. Funcţionarea unui sistem performant de alimentare cu energie termică a Capitalei este singura soluţie pentru că bucureştenii să nu stea în frig!'

Referitor la centralele de apartament, Primarul General a mai explicat: 'realizarea centralelor individuale nu este posibilă tehnic întrucât sistemul de transport şi distribuţie a gazelor naturale nu este dimensionat pentru a prelua acest consum suplimentar, investiţia ar dura zeci de ani şi ar avea costuri uriaşe. Mai mult, ar fi o catastrofă de mediu, pentru că ar creşte foarte mult poluarea şi ar crea un deficit de curent electric, întrucât CET-urile echilibrează sistemul energetic naţional.

În final, Edilul Şef al Capitalei a mulţumit premierului Viorica Dăncilă, pentru că a înţeles cât de importantă este finanţarea oferită de Guvern pentru RADET: 'Luna trecută am primit din partea Guvernului 100 de milioane de lei, iar zilele trecute s-a aprobat un împrumut de 500 de milioane de lei de la trezorerie, pentru plata gazelor, astfel încât bucureştenii să aibă apa caldă şi căldura în această iarnă'.

Premierul României, Viorica Dăncilă:
'Cred că este important dialogul, trebuie să vedem provocările la care cereţi un răspuns, astfel încât să identificăm soluţiile pentru a răspunde acestor provocări. Am văzut că sunt probleme, am identificat şi soluţii, dar sunt convinsă că trebuie să găsim un echilibru, trebuie să venim cu lucruri aplicate, astfel încât RADET-ul să nu mai întâmpine aceleaşi probleme pe care le-a avut'.

De asemenea, Premierul a dat asigurări că susţine modificarea legislaţiei solicitate de sindicatul RADET, şi anume definirea consumatorului vulnerabil, astfel încât plafonarea preţului energiei să se regăsească în factura fiecărui consumator vulnerabil.