Publicat: 21 Ianuarie, 2020 - 09:19
Share

Primarul General, Gabriela Firea: "Sunt necesare eforturi comune la nivel de Guvern şi autorităţi locale pentru combaterea poluării în Capitală. Primăria Capitalei a pus în aplicare măsurile prevăzute în PICA, dar nu este singura autoritate responsabilă! Ministerul Transporturilor trebuie să modernizeze urgent centura Capitalei, să finalizeze lucrările la magistralele M5 şi M6, Ministerul Energiei trebuie să modernizeze CET-urile"

Primarul General, Gabriela Firea, s-a întâlnit astăzi, 20 ianuarie, cu Ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru a discuta despre implementarea măsurilor privind îmbunătăţirea calităţii aerului în Municipiul Bucureşti.

Primarul General, Gabriela Firea: "Am discutat astăzi, în cadrul întâlnirii nu ministrul Mediului, despre stadiul măsurilor din Programul Integrat de Calitate a Aerului de la nivelul municipiului Bucureşti, un document strategic, programativ, care a fost realizat de actuala administraţie şi votat, în majoritate de CGMB. Reamintesc faptul că, până în anul 2016, Capitala României nu avea un plan integrat de calitate a aerului, care să propună acţiuni concrete de combatere a poluării.

Programul Integrat de Calitate a Aerului prevede o serie de măsuri concrete, care trebuie puse în aplicare de Primăria Capitalei, dar şi de către autorităţi centrale precum Ministerul Transporturilor prin CNAIR - cum ar fi finalizarea staţiei de metrou Drumul Taberei şi demararea lucrărilor la magistrala M6 - linia de metrou 1 Mai - Aeroportul Otopeni, precum şi dinamizarea lucrărilor la Centură ocolitoare a Capitalei. Am subliniat de asemenea în cadrul întâlnirii faptul că am dori ca ministerul de resort să facă investiţii la 3 din cele 4 CET-uri din Capitala pentru care, din nefericire, nu au mai fost alocate resurse financiare şi care, în prezent, constituie o sursă importantă de poluare. Mi-aş dori ca la următoarele întâlniri pe tema întâlnirii să participe şi celelalte instituţii care pot acţiona pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

Este vorba despre Ministerul Transporturilor (CNAIR), Ministerul Energiei dar şi Inspectoratul de Stat în Construcţii (Ministerul Dezvoltării) ".

Primăria Capitalei modernizează transportul în comun

Totodată, în cadrul întrevederii, Primarul General, Gabriela Firea, a explicat că Primăria Capitalei va colabora cu toate entităţile cu atribuţii în domeniul mediului astfel încât această problemă poluării să fie cât mai rapid rezolvată, atât în ţara cât şi în Capitala:

"Conştienţi de gravitatea acestei situaţii, cu efecte directe asupra sănătăţii populaţiei, odată cu preluarea mandatului au fost concentrate eforturile pentru identificarea acelor măsuri care să acţioneze în mod real asupra calităţii aerului, ţinând cont în primul rând de dinamică traficului urban şi de dezvoltarea economică şi urbanistica a Bucureştiului: pentru prima dată în ultimele decenii, am început un amplu proces de modernizare al parcul auto al STB, pentru care alocăm peste 470 de milioane de euro, proveniţi atât de la bugetul local cât şi din fonduri nerambursabile - fonduri europene nerambursabile şi fondul pentru mediu.

Avem deja avem pe străzile din Capitala 400 de autobuze noi, moderne, 130 de autobuze hibrid Mercedes Benz, care vor ajunge la Bucureşti etapizat, începând din primăvara acestui an şi sunt licitaţii în curs pentru achiziţionarea a 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice şi 100 de tramvaie.

De asemenea, pentru încurajarea mijloacelor de transport alternativ am acordat 30.000 de vouchere pentru achiziţionarea de biciclete şi, începând cu anul 2018, derulăm un proiect - pentru care am primit din partea fondului de mediu 10 milioane de euro - privind realizarea a patru trasee de piste de biciclete cu o lungime totală de 48,25 km. Pentru toate traseele au fost realizate proiectele tehnice, fiind în diferite etape faza de execuţie a lucrărilor (lansarea ordinului de începere a lucrărilor, avizare sau contractare) ".

În doar un an, peste 4.000 de rable au fost eliminate din trafic

Edilul şef a mai amintit că Primăria Capitalei, acordând bucureştenilor 5.000 de vouchere în valoare de câte 9.000 lei fiecare, a eliminat peste 4.000 de rable poluante de pe străzile Bucureştiului.

Un alt proiect, apreciat şi la nivelul Ministerului Mediului, este proiectul OXIGEN, prin care se elimină, practic din circulaţie autoturismele poluante, non-euro, Euro 1, Euro 2 şi Euro 3.

Referitor la discuţiile din cadrul întrevederii de la Ministerul Mediului, Primarul General, Gabriela Firea, a mai declarat: "Am trecut în revistă şi stadiul lucrărilor de infrastructură podurile, pasajele, supralărgirile şi străpungerile pe care le realizează Primăria Capitalei prin companii municipale proprii sau prin companii private din domeniul construcţiilor şi am stabilit, de comun acord, ca în continuare trebuie să depunem eforturi pentru aplicarea planului integrat de calitate a aerului pentru că toate aceste măsuri cumulate - atât cele care ţin de responsabilitatea Primăriei Capitalei cât şi cele care revin ministerelor - duc în mod cert la îmbunătăţirea calităţii aerului în Bucureşti".

Este necesară eficientizarea salubrizării în Capitală

Atât Primarul General, Gabriela Firea, cât şi reprezentanţii autorităţilor centrale prezente la întâlnire au stabilit ca o măsură la fel de importantă că optimizarea traficului rutier o reprezintă salubrizarea eficienta, aceasta având o pondere de 42% pentru reducerea poluării.

"Ne-am propus să fim mult mai drastici în ceea ce priveşte companiile de salubrizare din Capitală, care au contracte cu primăriile de sector. Este necesară o eficientizare a operaţiunilor de spălare a străzilor ! Şi acum se spală străzile, dar nu suficient ! În ceea ce priveşte o altă sursă de poluare, reprezentată de şantierele în desfăşurare, în perioada 2017-2019, Primăria Capitalei, prin inspectorii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, au întreprins peste 1.500 de acţiuni de control atât la şantierele de pe proprietate privată cât şi la cele de pe domeniul public aparţinând Municipiului Bucureşti. În urma acestor controale au fost aplicate peste 900 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aprox. 400.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor actelor normative (neconformităţile constatate fiind lipsa implementării măsurilor necesare evitării producerii şi răspândirii prafului).

În ceea ce priveşte polemica publică privind măsurătorile efectuate de către Agenţia de Mediu şi de către anumite asociaţii sau fundaţii civice, Primarul General, Gabriela Firea, a mai declarat: "ne exprimăm şi ne demonstrăm, prin măsurile luate, disponibilitatea de a contribui la efortul general de combatere a poluării ! Consider de asemenea că trebuie să fie realizat un audit al staţiilor de monitorizare a calităţii aerului, pentru că noi nu dorim sub nici o formă ascunderea adevărului ci vrem să aflăm situaţia reală a poluării în Capitala României".

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: