Publicat: 30 Octombrie, 2019 - 09:43

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat la Primăria Capitalei comandamentul pentru pregătirea sezonului rece, la care au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice şi companiilor municipale cu atribuţii în domeniu.

Primarul General: "Având în vedere prognoza meteo, care anunţă scăderi semnificative ale temperaturii în următoarele zile în Bucureşti, îndeosebi pe timpul nopţii, am convocat comandamentul ca să mă asigur că sunt pregătite toate măsurile necesare. În ultimele două nopţi, media de temperatură a fost sub 10 grade, la fel se anunţă şi în următoarea, aşa că sunt îndeplinite condiţiile pentru a începe furnizarea agentului termic în Capitală. RADET a început deja probele la sistemul de termoficare în noaptea de duminică spre luni şi nu au fost înregistrate probleme.

Sunt convinsă că bucureştenii vor avea toate condiţiile pentru a putea trece cu bine prin această iarnă. Am încredere că în această iarnă vor fi cât mai puţine avarii, având în vedere investiţiile realizate în premieră în ultimii trei ani, investiţii la care Bucureştiul a fost deficitar ani la rând, deşi sistemul de termoficare are o vechime de 50-60 de ani. Subliniez că pentru spitale, şcoli, grădiniţe, cămine de bătrâni nu am aşteptat, ci RADET furnizează căldură încă de la începutul lunii octombrie."

Primarul General a arătat că bucureştenii au la dispoziţie două numere de telefon pentru transmiterea eventualelor sesizări şi reclamaţii privind sistemul de termoficare:

RADET: 031.9442 (tarif normal)
Primăria Capitalei: 0800.800.868 (telverde)

Echipele RADET sunt pregătite să intervină 24/24 de ore în cazul producerii unor eventuale avarii, astfel încât acestea să poată fi remediate cât mai rapid cu putinţă.

Şi celelalte direcţii şi companii municipale sunt pregătite cu măsuri specifice domeniului fiecăreia:

Direcţia Generală de Asistenţă Socială asigură, în colaborare cu Poliţia Locală, echipe mobile care monitorizeze persoanele fără adăpost şi vor asigura cazarea şi serviciile oferite acestora.

Direcţia are disponibile 540 de locuri de noapte pentru persoanele fără adăpost şi 80 de locuri de zi în Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi "Sf. Ioan", iar din decembrie vor mai fi disponibile 70 de locuri în adăpostul temporar de noapte ODESA.

Pentru sesizări privind persoanele fără adăpost aflate în situaţii de risc, cetăţenii au la dispoziţie numărul unic de telefon 021/9524 tel: 021/9524, şi aplicaţia Social Alert, accesibilă pe telefonul mobil. Totodată, toate spitalele aflate în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ASSMB, vor fi pregătite să primească în camerele de gardă toate persoanele care necesită asistenţă medicală.

La rândul său, Alexandru Burghiu, administrator special al RADET, a precizat: "Am început încărcarea punctelor termice, încărcarea se face gradual, tocmai de aceea am început din timp probele, pentru ca bucureştenii să găsească în case căldură atunci când temperaturile scăzute se instalează. Până acum, sunt încărcate 97% din punctele termice din Bucureşti.

Reamintesc că am lucrat, încă din această primăvară, după un model nou: atât cu angajaţi RADET, cât şi cu prin firme terţe şi prin Compania Municipală Energetica Bucureşti, ceea ce a crescut semnificativ resursa umană şi, deci, capacitatea de intervenţie. Este o premieră, pentru că în ultimii ani RADET nu a mai avut acorduri-cadru.

În ultimii 3 ani de zile, RADET Bucureşti a iniţiat cea mai amplă campanie de reparaţii şi înlocuiri de subansamble tehnice, fiind înlocuiţi aproximativ 180 km conductă, din care 30 km pe reţeaua primară, iar restul pe reţeaua secundară. Pentru anul 2019, se preconizează că vor fi înlocuiţi până la finalul sezonului rece 64 km reţea, din care peste 20 km de reţea primară."

Astfel, au fost realizate lucrări prin forţe proprii ale RADET din planul anual de înlocuire a reţelelor de termoficare în principalele zone în care cetăţenii au resimţit disconfort în sezonul anterior de încălzire. Dintre lucrările executate cu forţe proprii amintim: Bulevardul Theodor Pallady, strada Petre Ispirescu, strada Moineşti, strada Ion Berindei, Piaţa Constituţiei, strada Răzoare, staţia de metrou Păcii, Şoseaua Virtuţii (zona ştrandului Ciurel), Şoseaua Pantelimon, strada Lizeanu, strada Matei Basarab, Câmpia Libertăţii şi Lujerului.

Referitor la lucrările prin terţi, situaţia este următoarea:

La sfârşitul lunii iulie a fost finalizată procedura de achiziţie pentru lucrările de intervenţie de primă urgenţă şi au fost semnate acordurile - cadru prin care se vor organiza succesiv 53 de şantiere în mai multe zone din Municipiul Bucureşti, prin care se vor înlocui 27 de kilometri de conductă.

În acest sens, se află în execuţie lucrări în zonele Nicolae Caramfil, Iancu de Hunedoara, Bulevardul Ion Mihalache, Bulevardul Fizicienilor, zona Unirii - strada Radu Vodă.

În următoarea perioadă vor mai începe lucrări în sectorul 2 zona Pantelimon - strada Hăţişului, în sectorul 3 zona Sălăjan - strada Ştefan Constantin şi în zona Vitan - Bîrzeşti - strada Răcari, în sectorul 4 zonele Piaţa Reşiţa şi Berceni - strada Turnu Măgurele, în sectorul 5 în zona Cotroceni - str. Geniului şi în sectorul 6 vor fi deschise şantiere în zona Militari, pe străzile Apusului şi Părăluţelor.

Prin lucrările efectuate de Compania Municipală Energetica Bucureşti, Primăria Capitalei urmăreşte modernizarea a 7 tronsoane de reţea primară, considerate a fi lucrări de primă urgenţă. Compania Municipală Energetica Bucureşti desfăşoară lucrări de modernizare pe reţeaua primară aferentă tronsonului CS1-CS5 ce aparţine de Magistrala II SUD. Până în acest moment au fost înlocuiţi 600 de metri DN 900 de conductă preizolată.

Totodată, în ultimii ani RADET a înlocuit pentru prima dată elemente vitale ale sistemului de termoficare: vane şi compensatori, care reduc amploarea unor eventuale avarii în reţea. Astfel, în acest an 90 de vane dintre cele 200 necesare a fi schimbate în regim de urgenţă au fost schimbate cu unele noi, cu acţionare electric. În paralel, au fost montaţi până în prezent aproximativ 50 de compensatori, piese care previn avariile, deoarece preiau dilatarea conductelor şi, datorită lor, ţevile nu se mai sparg.

În ceea ce priveşte lucrările din cartierul Aviaţiei, unde apa caldă nu ajunge în orele de consum maxim, administratorul RADET a precizat că situaţia nu are legătură cu probele, ci este generată de faptul că în prezent sunt în curs de finalizare lucrări de amploare de înlocuire a conductelor, iar cartierul este alimentat temporar din CET Sud. Începând cu data de 15 noiembrie, se reia alimentarea acestui cartier din CET Grozăveşti, ceea ce va face ca apa caldă să fie livrată în parametri optimi.

Lucrările erau programate să se termine mai devreme, dar odată ajuns în subteran, operatorul care realizează intervenţia a constatat că este necesară înlocuirea conductelor pe o lungime mai mare decât era estimat iniţial, aşadar timpul de intervenţie a fost prelungit.

Alexandru Burghiu: "Am preferat să ne ocupăm de această zonă încă începând de astă vară, să înlocuim conductele avariate, care au creat probleme în iarna trecută, în loc să avem din nou aceleaşi probleme".

Legat de atragerea fondurilor nerambursabile pentru reabilitarea reţelei Sorin Chiriţă, administrator public, a precizat: "Am finalizat toate documentele necesare pentru accesare, experţii Jaspers şi-au dat acordul în ceea ce priveşte documentaţia tehnică, avem aprobată de mai mult timp strategia de termoficare. În prezent, toate documentele necesare cererii de finanţare sunt transmise către Consiliul Concurenţei, de la care aşteptăm avizul, urmând ca până la sfârşitul acestui an să transmitem cererea de finanţare."

Tag-uri Nume: