Publicat: 3 Mai, 2016 - 14:53
Share

În fiecare an, pe 3 mai celebrăm Ziua Internațională a Libertății Presei, prilej pentru întocmirea de analize, bilanțuri, clasamente. Chiar dacă în 2016 România a urcat 3 poziții față de anul trecut, până pe locul 49 în Indexul Global al Libertății Presei întocmit de 'Reporteri fără frontiere', opacitatea autorităților publice, locale și centrale, este identificată în continuare drept o piedică importantă în calea activității jurnaliștilor, ceea ce are drept consecință directă afectarea dreptului la informare al cetățenilor.

Există presiuni din partea societății civile în direcția transparentizării activității autorităților publice pe care le consider perfect legitime, așa că programul meu de guvernare locală are prevederi cât se poate de clare în acest sens. Mai mult, am propus tuturor celorlalți candidați la funcția de Primar General al Capitalei, prin intermediul 'Decalogului pentru București', să-și asume, alături de mine, ca documentele privind activitățile, deciziile, contractele și cheltuielile municipalității să fie prezentate în timp real pe site-ul Primăriei, într-un format accesibil publicului larg.

Un aspect foarte important este acela că doar publicarea informațiilor de interes public în mediul online nu asigură nici pe departe o informare corectă a cetățenilor. De exemplu, degeaba se publică bugetul anual al Primăriei, sub forma unor imagini scanate după cele câteva sute de pagini, dacă persoanele interesate nu au și un instrument viabil de căutare. Aceeași situație o întâlnim și la contractele de achiziții de bunuri sau servicii, sau la listele cu salariile plătite în Primărie. După cum nu putem vorbi de transparență, dacă nu putem afla, în orice moment, care este structura de conducere a executivului local, până la nivel de șef de serviciu.

Actuala legislație în domeniu și-a dovedit limitele, și chiar dacă s-au făcut progrese majore în ultimii ani, se simte nevoia unor clarificări. Până atunci însă, dacă există voință politică, conformarea la cerințele oamenilor se poate face și voluntar. În ce mă privește, în calitate de Primar General al Capitalei voi face din transparentizarea activității prioritatea primei luni de mandat. Acesta este unul dintre puținele lucruri care se pot face foarte rapid dacă există determinarea necesară.

Declarație de presă- senator Gabriela Firea (PSD)