Publicat: 19 Iunie, 2015 - 18:00
Share

Firmele din România care vor angaja tineri șomeri vor putea beneficia de fonduri europene de până la 500.000 de euro. Banii vor putea fi accesați în două scheme de ajutoare de stat, potrivit Ghidului solicitantului, publicat vineri de Ministrul Fondurilor Europene. Ambele scheme sunt derulate în noul Program Operațional Capital Uman 2014-2020, care înlocuiește vechiul POSDRU.

Ghidul solicitantului acoperă Axele Prioritare 1 (Inițiativa Locuri de muncă pentru tineri) și 2 (Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs) din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și vizează două obiective:

- Locuri de muncă. Creșterea ocupării tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 - 24 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare și cu rezidență în regiunile eligibile;

- Stagii de ucenicie. Îmbunătățirea nivelului de competențe, inclusiv prin evaluarea și certificarea competențelor dobandite în sistem non-formal și informal al tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 - 24 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunile eligibile.

Perioada maximă de implementare este de 36 de luni, iar alocarea financiară propusă este de 10 milioane de euro (contribuție UE + contribuție națională) pentru fiecare dintre regiunile aferente AP1 (Sud-Est, Sud-Muntenia și Centru)  și  5 milioane de Euro (contribuție UE + contribuție națională) pentru fiecare regiune de dezvoltare aferentă AP2 (Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, București-Ilfov), respectiv o alocare financiară totală de 55 milioane Euro.

Valoarea maximă eligibilă a unui poiect se ridică la 200.000 de euro în contextul schemei de ajutor de minimis și de maxim 500.000 de euro în contextul schemei de ajutor de stat, scrie Ministerul Fondurilor Europene.