Publicat: 20 Ianuarie, 2016 - 18:01

 

Șeful Fiscului, Gelu Diaconu, a declarat, miercuri, la un post de radio, că noul sistem informatic al Agenției de Administrare Fiscală ar putea fi gata abia în 2018.

"Pe programul pe care îl derulăm împreună cu Banca Mondială de implementare a unui sistem informatic de gestiune a veniturilor statutului, suntem la jumătatea acestui program, și noi nu mai putem aloca resurse bugetare decât pentru, să spunem, asigurarea funcționării sistemului actual la avarie, până la momentul înlocuirii lui totale. Termenul, în opinia mea, ușor optimist este sfârșitul anului 2018. Procesul de achiziție se va finaliza în acest an. Programul va costa circa 100 de milioane de euro." a declarat şeful Fiscului.

Diaconu a spus și motivele pentru care s-a preferat înlocuirea actualului sistem informatic.

"Astăzi, sistemul informatic pe care îl gestionează ANAF-ul are circa 300 de aplicații. E construit într-o arhitectură necentralizată la nivelul fiecărei administrații. Funcționează pe echipamente de mult depășite moral. În 2013, când am preluat conducerea fiscului, cel mai nou calculator din dotarea ANAF-ului era procurat în 2005. La sfârșitul acestui an, absolut toate calculatoarele erau schimbate." a adăugat Gelu Diaconu, la Europa FM.