Publicat: 18 Noiembrie, 2015 - 13:00
Share

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic( FITCA) se află la jumătatea drumului şi continuă să ofere publicului arădean şi invitaţilor săi şansa descoperirii formelor artei teatrale.

 „Vicleniile lui Scapino” de Molière este primul spectacol din repertoriul Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ, având premiera în 3 octombrie 1958, în regia lui David Esrig. După mai bine de o jumătate de secol, regizorul Alexandru Mâzgăreanu oferă comediei un nou înveliş. Mâine, de la ora 18.00, la Sala Mare, actorii trupei din Piatra Neamţ vă prezintă un altfel de Molière: modern vizual, cu certe simboluri ale vremurilor noastre, însă neştirbindu-i cu nimic spiritul viciat, râsul tonic care îndreaptă moravuri.

 
Intrăm apoi în universul cehovian cu propunerea regizorală a Andreei Vulpe – „Platonov” – un text provocator, profund, pe care actorii Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi-l însuşesc remarcabil, reuşind să transmită melancolia, plictisul, blazarea şi echivocul specific scriiturii dramaturgului rus.

„Platonov” este un eveniment dedicat aniversării a 155 de ani de la naşterea lui Cehov şi face parte din programul „Clasic vs. Contemporan”.

Mâine, 19 noiembrie, de la ora 20.00 la Sala Studio.

 „Casanova” – după Memoriile lui J. Casanova de Seingalt, scrise de el însuşi, în regia lui Dragoş Galgoţiu – seduce de la primul minut. Fermecătoarea lume barocă, decadentă este surprinsă cu minuţiozitate de regizor, alături de Doina Levintza, creatoarea unor costume spectaculoase şi de Sabina Spatariu, realizatoarea picturii. Inserţiile coregrafice speciale imaginate de Răzvan Mazilu devin adevărate momente de „respiro” pentru personajele a căror energie burlescă dezgoleşte trăirile excentrice şi aventurile amoroase ale unui secol extrem de frivol.

Un spectacol monumental, „splendid vizual şi musical” (Liviu Ornea), producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Vineri, 20 noiembrie, ora 19.00 la Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

 
„Bucuria e starea de spirit normală a omului” – spunea Cehov. Cu bucurie şi cu sufletul deschis vă aşteptăm şi în zilele următoare la FITCA!