Publicat: 1 Martie, 2015 - 12:15
Share

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung în valută și în moneda locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă.

Reconfirmarea rating-ului României se datorează, în primul rând, aşteptărilor pozitive privind perspectivele de creștere economică în următorii doi ani, dar și poziției fiscale mai bune comparativ cu statele cu rating similar. 

Astfel, Fitch estimează o creștere economică de 2,7% în 2015 și de 2,8% în 2016 și consideră că, desi România va continua eforturile pentru atingerea obiectivului pe termen mediu privind deficitul bugetar structural de 1% din PIB, acesta se va situa la aproximativ 1,5% din PIB. 

În același timp, agenția apreciază că în anul 2015 nivelul datoriei publice va atinge 39% din PIB, atât deficitul bugetar, cât și datoria publică situându-se sub media statelor cu rating BBB. 

Continuarea procesului de consolidare fiscală și creștere economică, convergența progresivă către un nivel al veniturilor înregistrat în statele cu rating mai bun decât al țării noastre, precum și reducerea rapidă și susținută a ponderii datoriei externe în perioada următoare ar putea conduce la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României de către Fitch.