3 iulie 2022

Flashmob – ZIUA UNIVERSALE A IEI ROMÂNEŞTI

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Flashmob – ZIUA UNIVERSALE A IEI ROMÂNEŞTI – vineri, 24 iunie 2022, de la ora 18 :00 – Piaţa Civică – Tulcea

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea organizează vineri, 24 iunie 2022, de la ora 18 :00, în Piaţa Civică un flashmob dedicat ZILEI UNIVERSALE A IEI ROMANEŞTI.
Cei care doresc să participe la acest eveniment sunt invitaţi să poarte TRADIŢIONALA IE ROMANEASCĂ.

Începând cu anul 2013, la iniţiativa Comunităţii online „La Blouse Roumaine” ziua de 24 iunie a fost decretată ca Ziua Universală a Iei Româneşti.

Reper identitar, ia românească este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei Româneşti celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar şi ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămăşii populare femeieşti. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificaţii, ia a stârnit întotdeauna fascinaţie.

Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumuseţea şi varietatea cămăşii populare feminine în tablourile lor.

De câţiva ani buni s-a creat în această zi obiceiul ca româncele din toată lumea să sărbătorească tradiţia iei, purtând-o cu mândrie şi arătând tuturor frumuseţea modelelor tradiţionale cusute, care sunt de mult timp o sursă de inspiraţie pentru artişti şi designeri de pretutindeni.

Orice ie poartă cu ea o poveste; este un limbaj străvechi prin care femeile îşi transmit din generaţie în generaţie înţelepciunea şi bucuria. Pe ie sunt cusute poveşti despre viaţă, frumuseţe, natură, cosmos şi credinţă, etc.

Manager,
Prof. Ştefan Coman

Sursa foto Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea