Publicat: 19 Aprilie, 2015 - 18:22
Share
PROGRAMUL reprezentațiilor în lunile aprilie și mai 2015

Jucată de peste două secole pe marile scene lirice ale lumii, opera “Flautul fermecat”, de W.A. Mozart, libret J. E. Schikaneder, face parte, începând din această primăvară, și din repertoriul actualei stagiuni a  Operei Comice pentru Copii.

 

PREMIERA spectacolului are loc vineri, 24 aprilie 2015, ora 19:00, la Sala Mare a instituţiei (Calea Giuleşti,nr. 16).  

 

Această nouă producție poartă semnăturile regizorului Cristian Mihăilescu, a scenografei Viorica Petrovici și a coregrafului Cătălin Caracaș. Conducerea muzicală aparține dirijorului Ciprian Teodorașcu, iar coregrafia grupului de copii aparține maestrului coregraf Jaqueline Bratu.

 

<<Flautul fermecat>>, ultima operă a lui Mozart, <<Soarele muzicii>>, este o victorie a Soarelui asupra tenebrelor, a Muzicii în fața zgomotului. Veniți din imperiul Reginei Nopții, Tamino și Pamina găsesc lumina, trecând prin probe teribile: proba focului, proba apei, dar, mai ales, proba tăcerii, a imposibilei comunicări. Lumea ce ne înconjoară e frumoasă, colorată, veselă, liberă, ca un freamăt de aripi. Ne-o înfățișează dionisiacii Papageno și Papagena. Copiii lor, Papagenuții, cum i-am numit noi, inventați de mine, vor duce mai departe această dragoste de viață, care face ca Pământul să trăiască. Privind la întâmplările de pe scenă, bucurându-vă de excelenții interpreți, lăsați-vă învăluiți, dragi copii de toate vârstele, de muzica celestă a celui iubit de Dumnezeu - pentru că aceasta semnifică numele lui, Amadeus.” - a declarat regizorul Cristian Mihăilescu.

 

Apreciată pentru multiplele niveluri la care poate fi percepută, celebra operă este adaptată, în viziunea regizorului Cristian Mihăilescu, nivelului de înțelegere pe care-l au copiii cu vârsta cuprinsă între 5 - 15 ani, fără a-i fi diminuate farmecul și profunzimea pe care le poate recepta publicul adult.

 

Opera ilustrează povestea tânărului prinț Tamino, care, în căutarea iubitei sale, iese din noapte spre lumină, călăuzit de trei copii. Cu ajutorul flautului său fermecat, el trece cele trei probe importante: Tăcerea, Focul şi Apa. Răsplata va fi pe măsură: va intra alături de Pamina în templul înţelepţilor. Atotputernica Regină a Nopţii va fi astfel învinsă de tinereţe, iubire şi adevăr.

 

Celebrele personaje prind viață pe scena Operei Comice pentru Copii, în interpretarea soliștilor deja consacrați ai instituției, producția beneficiind și de elemente de noutate ce vor fi revelate pe scenă. “Mozart e acel izvor nesecat, la care revii mereu cu certitudinea că a mai rămas ceva ce urmează să descoperi și care să-ți potolească setea de frumos. Iar <<Flautul Fermecat>>, ultima dintre celebrele sale creații, ar putea face parte din <<curricula>> oricărei instituții de cultură care-și asumă inclusiv un rol de educare a publicului, prin cultivarea gustului pentru valorile perene. Mă bucur să anunț că de acum face parte din stagiunea Operei Comice pentru Copii!” – a mărturisit Felicia Filip, director general al instituției.

 

Biletele (vor fi 20 de reprezentații ale operei “Flautul fermecat” de W.A. Mozart) se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro - cu 48 de ore înainte de spectacol - și de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) - cu o oră înaintea începerii spectacolului - în limita locurilor disponibile

 

Anul acesta, Opera Comică pentru Copii pregătește alte două noi producții: “Fetița cu chibrituri” (balet, premiera pe 5 iunie) şi “Münchhausen”, de Dan Dediu (operă, premiera are loc în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”).

 

Remarcabil este faptul că biletele la premiera anterioară - musical-ul ”Peter Pan” - s-au epuizat înaintea premierei, iar la cele 17 spectacole programate, gradul de ocupare a fost de 100% (6719 bilete vândute şi 7208 spectatori în sală).

 

Și prima ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel” inițiat și organizat de Opera Comică pentru Copii la începutul lunii aprilie a fost un real succes de casă.  Festivalul a reunit peste 20 de spectacole susținute de gazde, dar și de Opera Română din Craiova, Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul “Ion Creangă”, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, Școala de Balet Educa și Smart Art Association din București. Tot în cadrul festivalului au avut loc concerte-lecție susținute de maeștri ai scenei românești și internaționale: Ion Ivan Roncea (harpă), Miltiade Nenoiu (fagot), Marin Cazacu(violoncel), Ionuț Bogdan Ștefănescu (flaut), Bogdan Mihăilescu (chitară) și Raluca Oprea (soprană). “Acest festival poate fi asemănat cu un examen de maturitate al instituției. Deși s-a aflat la prima ediție, el a fost rezultatul unui obiectiv ambițios, la care vom clădi an de an câte o treaptă: familiarizarea tinerei generaţii cu o multitudine de genuri de spectacole şi promovarea actului artistic de calitate. Mulțumesc tuturor dascălilor și artiștilor cu har care au aderat la acest deziderat unde publicul a luat parte la o poveste la fel de năzdrăvană precum protagoniștii care au inspirat numele acestui eveniment.” - spunea soprana Felicia Filip.

 

PROGRAMUL reprezentațiilor cu ”Flautul fermecat” la OPERA COMICĂ PENTRU COPII

aprilie și mai 2015

 

 Vineri, 24 aprilie, ora 19.00 – PREMIERĂ OFICIALĂ

Sala Mare

Luni, 27 aprilie, ora 11.00

Sala Mare

Marți, 28 aprilie, ora 11.00

Sala Mare

Miercuri, 29 aprilie, ora 11.00

Sala Mare

 

Luni, 4 mai, ora 11.00

Sala Mare

Marți, 5 mai, ora 11.00

Sala Mare

Miercuri, 6 mai, ora 11.00

Sala Mare

Sâmbătă, 9 mai, ora 11.00

Sala Mare

 

Luni, 4 mai, ora 11.00

Sala Mare

Marți, 5 mai, ora 11.00

Sala Mare

Miercuri, 6 mai, ora 11.00

Sala Mare

Sâmbătă, 9 mai, ora 11.00

Sala Mare

 

Luni, 11 mai, ora 11.00

Sala Mare

Marți, 12 mai, ora 11.00

Sala Mare

Miercuri, 13 mai, ora 11.00

Sala Mare

Sâmbătă, 16 mai, ora 11.00

Sala Mare

 

Luni, 18 mai, ora 11.00

Sala Mare

Marți, 19 mai, ora 11.00

Sala Mare

Miercuri, 20 mai, ora 11.00

Sala Mare

Sâmbătă, 23 mai, ora 11.00

Sala Mare

 

Luni, 25 mai, ora 11.00

Sala Mare

Marți, 26 mai, ora 11.00

Sala Mare

Miercuri, 27 mai, ora 11.00

Sala Mare

Sâmbătă, 30 mai, ora 11.00

Sala Mare