30 ianuarie 2023

Florian Neaga: PSD respinge categoric propunerea Casei Naţionale de Asigurare de a se deconta un singur serviciu medical pe zi pentru acelaşi cod numeric personal

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Partidul Social Democrat respinge categoric propunerea Casei Naţionale de Asigurare de a se deconta un singur serviciu medical pe zi pentru acelaşi cod numeric personal

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a propus schimbări majore asupra normelor metodologice pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale din Contractul-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale pentru persoanele asigurate.

Una dintre acestea este interdicţia pentru pacienţi de a beneficia mai mult de un serviciu medical pe zi. Totodată, investigaţiile CT simultane, pentru mai multe segmente, vor fi decontate diferit, în sensul că doar o examinare cu substanţă de contrast va fi suportată din Fondul de asigurări de sănătate.

Ca medic, dar şi ca parlamentar, nu pot fi de acord cu astfel de prevederi care nu fac altceva decât să îngroape pacienţii la propriu, nu doar în birocraţie. Consider aceste măsuri absolut inacceptabile, având în vedere că reduc drastic accesul românilor la asistenţă medicală şi afectează grav calitatea actului medical.

Din experienţa profesiei, în foarte multe situaţii, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau în cadrul unei intervenţii medicale, sunt necesare mai multe servicii şi analize care trebuie prestate în aceeaşi zi sau chiar în regim de urgenţă.

În acelaşi timp, această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienţilor, care ar fi puşi atât pe drumuri, în mod repetat şi nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege, dar care pune în pericol chiar şi viaţa acestora.

De asemenea, sprijin categoric poziţia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de a susţine cu fermitate accesul neîngrădit al pacienţilor la asistenţa medicală ambulatorie.

Deputat PSD
Florian Neaga

Sura foto cdep