Publicat: 17 Februarie, 2020 - 15:10

Luni, marţi şi miercuri miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II vor fi audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit programului aprobat de Birourile reunite ale Legislativului, luni intră la audieri Florin Cîţu - ministrul propus al Finanţelor (ora 12,00), Costel Alexe - ministrul propus al Mediului (ora 13,00), Nicolae Ciucă - ministrul propus al Apărării Naţionale (14,00) şi Marcel Vela - ministrul propus al Afacerilor Interne (15,00).

Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, a primit aviz negativ în comisiile reunite de specialitate din Parlament

Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanțelor a primit 18 voturi pentru și 18 voturi împotrivă.

Întrebările au fost ok, am avut eu o eroare de comunicare (...) Obiectivul nostru rămâne alegerile anticipate (...) Părerea mea personală este că pensiile trebuiau crescute de la 1 ianuarie, nu amânate în septembrie  (...) banii sunt în buget, puteam să o facem mai devreme. Bugetul este construit deja pe 2020.

Cîţu a început audiarea în comisiile reunite de specialitate din Parlament prezentând realizările din cele trei luni din mandatul anterior în fruntea Ministerului Finanţelor, nu înainte de a le cere parlamentarilor să nu mai permită derapajele de la audierea din octombrie, când ministrul desemnat a fost întrerupt de mai multe ori, iar în sală s-au făcut semne şi remărci obscene.

Procedura aprobată pentru audiere de către comisii este întrebare-răspuns.

„Deşi am avut două încercări, OUG114/2018 a fost ucisă, a fost eliminată split TVA, eliminată supraimpozitarea contractelor part-time şi am eliminat supraaccciza la carburanţi", a spus Cîţu în deschiderea audierii sale.

El a fost întrebat de parlamentarii opoziției dacă din toamnă va crește valoarea pensiilor cu 40 la sută. Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanțelor a reafirmat că așa cum scrie în lege așa se va întâmpla. Fostul ministru al Muncii Marius Budăi a insistat să primească un angajament ferm. Florin Cîţu a primit întrebări și de la Daniel Zamfir care a fost interesat mai ales de împrumuturile pe care le-a făcut Ministerul Finanțelor, mai ales de ce a fost nevoie de împrumuturi pe o perioadă așa de lungă, de 30 de ani.

Ministrul propus al Mediului, Costel Alexe:  În domeniul pădurilor, în ultimii doi ani, cele mai mari hoţii au fost în Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu

Costel Alexe, ministrul propus al Mediului, a primit 15 voturi pentru, 17 împotrivă și o abținere.

Cele mai mari hoţii care au avut loc în ultimii doi ani în domeniul pădurilor au fost în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud și Sibiu și, după alegeri, indiferent cine va forma Guvernul, vor trebui făcuţi paşi importanţi pentru a rezolva această problemă, a declarat luni ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, la audierea în Comisiile de specialitate reunite.

'Comisia Europeană în aceşti trei ani şi-a pierdut efectiv răbdarea în raport cu autorităţile de la Bucureşti. S-ar putea ca după alegerile anticipate sau alegeri la termen să ne regăsim cu toţii la aceeaşi masă şi va trebui, indiferent de cine va forma Guvernul, să fim mai credibili şi să facem paşi importanţi în a rezolva aceste probleme, pentru că nu sunt nici problemele lui Costel Alexe şi nici ale oricăruia dintre dumneavoastră. Sunt probleme cu care se confruntă România', a spus Alexe.

Potrivit datelor prezentate de acesta, în ceea ce priveşte domeniul pădurilor, gărzile de mediu au semnalat că 'cele mai mari hoţii descoperite în ultimii doi ani' au fost în Maramureş, de unde au dispărut 110.000 metri cubi de lemne, Bistriţa-Năsăud, cu peste 30.000 mc furaţi, Sibiu - peste 20.000 mc.

Alte judeţe unde se taie mult ilegal sunt Cluj, Caraş-Severin, Alba şi Neamţ.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: