Publicat: 3 Decembrie, 2018 - 11:40

Filmele româneşti Pintea, Moromeţii 2 şi documentarul Agerpres Marea Unire: România, la 100 de ani au fost proiectate pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, la Cinema "Florin Piersic" din Cluj-Napoca. Evenimentele, prezentate de criticul de film, Irina-Margareta Nistor, au fost organizate de Caravana Centenarul Filmului Românesc, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Florin Piersic, personajul principal din filmul Pintea, a fost invitatul special al zilei de 30 noiembrie, moment în care a primit din partea primarului municipiului Cluj, Emil Boc, Trofeul de Cetăţean de Onoare al Clujului: "Locul meu adevărat e aici. Tot ce se-ntâmplă în jur, mă leagă de acest oraş", a spus actorul.

Florin Piersic: "Generaţiile se schimbă. Eu sunt obişnuit cu cei cu care m-am întâlnit de foarte multe ori, în foarte multe ocazii. Tineretul e altfel, priveşte lucrurile altfel. Este mai puţin "ortodox", mai libertin. (...) Uitându-mă la filmul Pintea, mulţi nu mai sunt, din cei cu care am jucat, iar asta se întâmplă în majoritatea filmelor în care am jucat".

Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca: "Clujul se pregăteşte pentru a celebra Marea Unire, în primul rând cu inima deschisă şi cu optimism. Este o formă originală, în acelaşi timp extrem de eficientă, pentru a sărbători marea bucurie a românilor - de a avea 100 de ani împreună. Cred că prin punerea în valoare a tot ceea ce înseamnă creaţie artistică românească, film de calitate, actori excepţionali, faceţi un mare serviciu neamului românesc şi tradiţiei noastre centenare. Vă mulţumim că ne-aţi dat şansa să îl readucem pe marele Florin Piersic, aici, la noi acasă. Îl avem în fiecare zi lângă noi, dar parcă, când un asemenea film, cum a fost cel din seara aceasta (Pintea), îl simţim şi mai aproape de noi şi ne bucurăm că dăm şansa să îl vadă toţi românii, într-o prestaţie de excepţie".

FILMUL "MOROMEŢII 2" i-a adus la Cluj-Napoca pe actorii Ioana Bugarin şi Iosif Paştina

Ziua de 1 decembrie a început cu proiecţia filmului documentar, realizat de redacţia Agerpres, "Marea Unire: România, la 100 de ani" şi a continuat cu filmul regizat de Stere Gulea, Moromeţii 2.

Iosif Paştina, actor: "Ar trebui să existe mai multe săli de cinema, în toate oraşele, care să fie totuşi profesioniste. Există foarte multe filme româneşti în care se pune problema sunetului. Este adevărat că aceasta problemă vine atât si din partea echipei filmului care filmează şi execută filmul, cât şi din partea sălilor de cinema care nu au o sonorizare foarte bună".

Ioana Bugarin, actriţă: "Este presărat de foarte mult umor acest film. Cu toate că povestea surprinsă are o finalitate tristă sau tulburătoare, sunt foarte multe momente în care personajele sunt pline de savoare, de umor, de candoare. E o bucurie că poţi să le priveşti. Câteva pete de culoare într-un film alb negru".

Actorii au primit distincţia Centenarului Filmului Românesc, iar Irina-Marg

Evenimentul a fost suţinut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMANESC

Iniţiat de ARTIS şi Asociaţia Obştească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iaşi, oraşul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).

Despre ARTIS (Iaşi)

Din dragoste pentru film şi din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociaţia ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a iniţiat un nou proiect, produs şi organizat de Primăria Municipiului Iaşi, în colaborare cu Asociaţia Obştească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.