29 noiembrie 2021

Florin Piper-Savu: Cele 15 miliarde de euro pe care Româna le va împrumuta prin PNRR se adaugă la datoria publică deja ajunsă la 48% din PIB

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR
Deputat Florin PIPER-SAVU
Circumscripţia 36 Teleorman

DECLARAŢIE DE PRESĂ

Austeritatea – singura certitudine a PNRR

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este la ora actuală subiectul care interesează pe fiecare român pentru că poate să producă schimbări cu impact major în viaţa tuturor românilor. Primirea celor 29,2 miliarde de euro, din care 15 miliarde euro sunt împrumuturi, depinde de realizarea celor 9 promisiuni de reformă. O parte dintre reformele asumate sunt de fapt condiţionalităţi pentru accesarea împrumuturilor şi reprezintă o formă de austeritate: îngheţarea pensiilor, restructurări masive de personal, listarea societăţilor cu capital majoritar de stat sau desfiinţarea lor.

Cele 15 miliarde de euro pe care Româna le va împrumuta prin PNRR se adaugă la datoria publică deja ajunsă la 48% din PIB. Va suporta economia României, cu un PIB de 220 mld. euro, povara unei îndatorări de peste 60% din PIB – prag de care România se apropie cu paşi repezi ?

PNRR-ul României a primit mai multe observaţii extrem de critice, pe mai multe componente, de la infrastructură până la educaţie: costuri nejustificate şi supraestimate, neconcordanţe între sume, lipsa metodologiilor de calcul şi furnizarea de informaţii neclare legate de proiecte. Acesta este ştiinţa şi putinţa guvernului de competenţi şi merituoşi !

Unde sunt investiţiile de zeci de miliarde de euro promise de preşedintele Iohannis şi Guvernul Său ?

În PNRR, interesul pentru mediul rural lipseşte. Decidenţii nu sunt capabili să înţeleagă că PNRR trebuie să fie un plan naţional, nu un plan urban, şi nici nu le pasă de primăriile rurale care au nevoie de sprijin pentru dezvoltarea de proiecte.

Pentru un plan plin de proiecte cu dedicaţie, de milioane de euro folosiţi pentru consultanţă şi cursuri supraevaluate ale unor funcţionari, românii trebuie să suporte costurile austerităţii !

Sărăcirea românilor, scăderea nivelului de trai precum şi ieşitul din câmpul muncii „cu picioarele înainte”, sunt singurele certitudini ale planului de la care românii aşteaptă dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creşterea nivelului de trai, acces la educaţie şi sănatate de calitate pentru toţi, infrastructură, agricultură şi firme româneşti performante.

Domnilor guvernanţi, PNRR este despre viitorul românilor şi al României.

Nu transformaţi speranţele românilor în dezamăgiri, nu faceţi din efectele acestui Plan o povară şi mai mare pentru traiul de zi cu zi al populaţiei !

Florin Piper-Savu, deputat PSD
Comunicat de presă – Deputat PSD Florin Piper-Savu