9 august 2022

Florin Spătaru: Românii nu vor mai fi victimele dublului standard

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Florin Spătaru, ministrul economiei: Românii nu vor mai fi victimele dublului standard. Transpunerea Directivei care prevede armonizarea drepturilor consumatorilor din UE vine după lungi dezbateri cu mediul de afaceri şi cu marii retaileri din România

„Cetăţenii români trebuie trataţi asemenea tuturor consumatorilor europeni. România se aliniază regulilor UE şi transpune în legislaţia naţională Directiva Omnibus pentru o siguranţă sporită a consumatorilor”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.
La iniţiativa Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, 28 aprilie 2022, Ordonanţa de urgenţă privind o mai bună asigurare a respectării prevederilor legale în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme, care transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/2161 în ceea ce priveşte o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme adoptată de Parlamentul European la 27 noiembrie 2019, denumită generic Directiva Omnibus, deoarece aceasta modifică alte patru directive privind protecţia consumatorilor.

Directiva Omnibus extinde drepturile consumatorilor şi mai mult în lumea digitală, asigurând clienţilor online drepturi similare celor care achiziţionează bunuri sau folosesc servicii offline. În ceea ce priveşte comercianţii şi pieţele online, noua directivă introduce cerinţe suplimentare, printre altele, privind transparenţa, dublul standard şi manipularea pieţei.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului va amenda drastic orice practică comercială incorectă. Consumatorii români vor fi protejaţi şi vor beneficia de aceleaşi drepturi precum cei din Franţa, Belgia sau Germania. ANPC va impune pentru încălcările pe scară largă, transfrontaliere, amenzi cu procent de până la 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului, realizată în anul financiar anterior sancţionării, pe teritoriul Romaniei, dar şi alte sancţiuni aplicate pentru practici comerciale incorecte şi/sau înşelătoare”, a adăugat ministrul Spătaru.

Prin transpunerea directivei europene se impune o transparenţă sporită în cazul publicităţii online şi reglementarea unor noi practici comerciale incorecte, cum ar fi furnizarea de rezultate ca răspuns la o căutare efectuată online de către un consumator, fără a menţiona în mod clar existenţa oricărei publicităţi plătite sau a oricărei plăţi specifice pentru asigurarea unei încadrări pe o poziţie mai bună în ierarhie a produselor în cadrul rezultatelor căutării, sau prezentarea de recenzii sau recomandări false ca venind din partea unor consumatori ori prezentarea înşelătoare a acestora pe platformele de comunicare sociale.

În plus, ordonanţa de urgenţă reglementează extinderea domeniului de aplicare a Cadrului UE privind Protecţia Consumatorilor, prin acoperirea conţinutului şi serviciilor digitale, alături de bunurile şi serviciile fizice. Toate acestea vizează alinierea cadrului legal, astfel încât consumatorii să fie protejaţi într-o manieră similară, indiferent dacă achiziţiile lor sunt efectuate online sau offline şi indiferent dacă acele bunuri sau servicii sunt sau nu digitale. Mai mult, se extinde protecţia consumatorilor la servicii digitale, furnizarea şi stocarea datelor cu caracter personal fiind considerate tranzacţii, pentru care „consumatori digitali” vor începe să beneficieze de drepturi suplimentare specifice consumatorilor (de exemplu, dreptul de a primi informaţii precontractuale; dreptul de retragere în termen de paisprezece zile).

Ordonanţa de urgenţă privind o mai bună asigurare a respectării prevederilor legale în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme aprobată, astăzi, de Guvernul României modifică trei acte normative în vigoare, respectiv: Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Sursa foto: PSD