25 mai 2022

Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” împlinește 125 de ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” aniversează joi, 01 aprilie, 125 de ani de la înfiinţarea primei structuri militare fluviale a Forţelor Navale Române, în anul 1896, când, sub semnătura Regelui Carol I, a intrat în vigoare „Tabloul de repartizare a ofiţerilor Flotilei pe corpuri şi servicii în anul 1896-1897”, prima formă oficială de organizare a Diviziei de Dunăre, cu responsabilităţi în transportul trupelor şi menţinerea libertăţii de navigaţie pe Dunăre, ca o măsură esenţială pentru apărarea independenţei statului român.

Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” continuă tradiţiile Diviziei de Dunăre şi are în subordine două divizioane de nave de luptă, un divizion de nave sprijin logistic şi un regiment de infanterie marină, structuri cu care este în măsură să desfăşoare acţiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona de responsabilitate fluvială şi lagunară a României.

Aniversarea celor 125 de ani va fi marcată printr-o serie de activităţi, care vor fi organizate în portul militar Brăila şi la Biblioteca Judeţeană Brăila, în perioada 01-28 aprilie. Joi, 1 aprilie, va avea loc, în portul militar Brăila, o festivitate militară restrânsă, în cadrul căreia locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Vasile Toader, va decora Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotilei Fluviale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de „Cavaler”, cu însemn de pace, pentru militari, distincţie militară conferită de către Preşedintele României, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute, de-a lungul timpului, de către personalul unităţii.

Cu acelaşi prilej aniversar, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, şi comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, vor acorda o serie de distincţii militare, medalii şi plachete aniversare persoanelor care au contribuit la afirmarea valorilor militare ale Comandamentului Flotilei Fluviale.

Evenimentul va fi consemnat în istoria modernă a României şi prin medalia aniversară „125 de ani de la înfiinţarea Diviziei de Dunăre”, emisă de către Regia Autonomă Monetăria Statului, într-o ediţie limitată, iar la Biblioteca Judeţeană Brăila, vineri, 2 aprilie, se va deschide pentru public expoziţia „Flotila Fluvială la ceas aniversar”, în care vor fi prezentate medalia aniversară „125 de ani de la înfiinţarea Diviziei de Dunăre” şi o selecţie de documente din colecţia Muzeului Naţional al Marinei Române.

Expoziţia ” Flotila Fluvială la ceas aniversar”, va fi deschisă în perioada 01-28 aprilie, conform programului Bibliotecii Judeţene Brăila, de luni până vineri, orele 11.00-16.00, intrarea fiind gratuită.

Medalia aniversară a fost concepută ca arc peste timp din anul 1896 până în anul 2021, stilizând pe faţetele sale patru elemente importante ale dezvoltării structurii fluviale a Forţelor Navale Române. Se reliefează pe una din faţete bustul marelui om politic Mihail Kogălniceanu, cel care a sintetizat importanţa Dunării pentru poporul român prin cuvintele „Cheia mântuirii noastre este drumul Dunării spre Marea largă deschisă tuturor”.

Pe cea de-a doua faţetă, în partea de sus, este prezentat sediul Comandamentului Flotilei Fluviale, clădire monument istoric de renume în municipiul Brăila, cu o vechime de 111 ani, iar din centru se desparte trecutul de prezent prin reliefarea a două nave fluviale de referinţă pentru această structură militară. Prima navă tip monitor, botezată „Mihail Kogălniceanu”, este nava care a făcut obiectul celui de-al treilea program de dezvoltare a Marinei Militare Române de după Războiul de Independenţă, iar cea de-a doua navă este actualul monitor cu numărul de bordaj 45, botezat tot „Mihail Kogălniceanu”, care a participat la numeroase marşuri de instrucţie, misiuni, operaţii, exerciţii naţionale şi multinaţionale, în zona de responsabilitate fluvială.

Medalia va putea fi admirată şi cumpărată de la reprezentanţii Monetăriei Statului, care se vor afla vineri, 2 aprilie, la sediul Bibliotecii Judeţene Brăila. Ediţia limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înfiinţarea Diviziei de Dunăre” conţine 70 de exemplare, 30 din argint şi 40 din tombac/cupru.