Publicat: 29 Septembrie, 2012 - 11:45
"Centura de siguranță" capată proporții uriașe! Vine a ȘAPTEA TRANȘĂ din acordul PREVENTIV

 Reprezentanţii Fondului Monetar Internațional (FMI) au aprobat, Vineri, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, disponibilizând a şaptea tranşă, în valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din suma totală de 3,5 miliarde euro.

 Potrivit unor surse oficiale, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI este de 3,1 miliarde euro.

Autoritățile vor continua să considere acordul unul preventiv și nu intenționează să folosească banii.


"România continuă să facă progrese bune în cadrul acordului preventiv. Toate criteriile de performanţă şi ţintele indicative au fost atinse, cu excepţia arieratelor autorităţilor centrale şi locale. Totuşi, perspectivele economice rămân dificile, din cauza situaţiei externe şi a celei interne, care au condus la presiuni pe cursul de schimb şi au subminat încrederea. Creşterea este aşteptată să încetinească, în timp ce inflaţia se apropie de limita superioară a intervalului ţintit de Banca Naţională a României. O implementare riguroasă a programului este esenţială pentru a păstra stabilitatea macroeconomică greu câştigată şi pentru a susţine investiţiile şi potenţialul de creştere", a declarat primul adjunct al directorului general al FMI, David Lipton, într-un comunicat transmis de instituţia internaţională.

   
"Va fi necesară o încetinire a investiţiilor în lumina recentei sistări a eliberării de fonduri de la UE pentru unele programe. Se impun, de asemenea, eforturi suplimentare pentru a îmbunătăţi administrarea taxelor şi pentru a reforma sectoarele sănătăţii, energiei şi transporturilor", a afirmat Lipton, care a condus şedinţa board-ului FMI în care a fost aprobată noua tranşă pentru România.
       
Oficialul FMI a mai spus că intervenţiile în susţinerea leului ar trebui să fie limitate doar la reducerea volatilităţii cursului de schimb.