Publicat: 10 Octombrie, 2012 - 12:23
Share

Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt cele mai expuse la şocurile financiare, având în vedere expunerea lor la zona euro şi datoriile lor externe, a atenționat Fondul Monetar Internaţional, conform Reuters.

'În ciuda multor măsuri importante adoptate deja de autorităţi, această agendă rămâne incompletă, expunând zona euro unei spirale descendente de ieşiri de capital, temeri privind prăbuşirea zonei euro şi declin economic. (...) 'Intensificarea crizei a avut ca rezultat ieşiri de capital de la periferie spre centru, într-un ritm care în mod normal este asociat cu crizele valutare. Restabilirea încrederii în rândul investitorilor privaţi reprezintă principalul obiectiv pentru stabilizarea zonei euro', se arată în Raportul privind stabilitatea financiară globală realizat de FMI.

FMI a atenționat că băncile zonei euro doresc să reducă raportul dintre împrumuturi şi depozite şi finanţarea transfrontalieră în Europa Centrală şi de Est, astfel că pe termen scurt creditarea va stagna sau va evolua negativ în multe ţări precum România.

"Retragerea graduală a băncilor zonei euro din Europa Centrală şi de Est va genera, probabil, probleme o perioadă. Chiar dacă măsurile semnificative luate de BCE au asigurat un răgaz foarte necesar, băncile-mamă ţintesc încă rapoarte mai reduse între împrumuturi şi depopzite, precum şi diminuarea finanţării transfrontaliere. Astfel, creşterea creditării pe termen scurt va rămâne probabil apropiată de zero sau negativă în multe ţări din Europa Centrală şi de Est, mai ales în Bulgaria, Ungaria şi România", se arată în raportul Global Financial Stability al FMI.