Publicat: 24 Ianuarie, 2013 - 13:52
Share

Fondul Monetar Internaţional (FMI) preconizează că zona euro va rămâne în recesiune pentru al doilea an consecutiv, transmite AFP.
 
Într-o versiune actualizată a raportului 'Perspectivele Economiei Mondiale', FMI estimează că economia mondială va înregistra un avans de 3,5% în 2013, mai puţin decât creşterea de 3,6% preconizată în luna octombrie a anului trecut. În cazul zonei euro, FMI se aşteaptă în 2013 la o contracţie de 0,2%, în loc de un avans de 0,2% cât estima în toamna anului trecut.
 
'Zona euro continuă să reprezinte un risc considerabil pentru perspectivele economiei mondiale', arată raportul FMI.
 
Potrivit FMI, activitatea în economiile avansate ar urma să rămână la un nivel slab în acest an, cu o creştere de 1,4%, urmând a se întări până la 2,2% în 2014. Comparativ, în luna octombrie a anului trecut FMI estima că economiile dezvoltate vor înregistra o creştere de 1,5% în 2013.
 
În schimb, ritmul de creştere în economiile emergente şi în curs de dezvoltare ar urma să se întărească până la 5,5% în acest an şi la 5,9% în 2014, după un avans de 5,1% în 2012, adăugând că politicile de sprijin au ajutat la stimularea creşterii chiar dacă cererea slabă venită din partea partenerilor comerciali va continua să fie o problemă.
 
În cazul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, FMI şi-a redus cu 0,1% estimările privind ritmul de creştere ce va fi înregistrat în acest an până la 2,4%, dar a păstrat nemodificate prognozele pentru anul viitor, când ar urma să se înregistreze un avans de 3,1%. Potrivit FMI, în 2012 aceste state au înregistrat o creştere de 1,8%.


Sursă: Bancherul.ro