Publicat: 18 Noiembrie, 2013 - 11:27
Share

În cadrul unor acţiuni pe linia combaterii traficului ilegal cu ţigări, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Sarasău si Negreşti Oaş au descoperit şi confiscat aproximativ 35.000 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, in valoare de peste 300.000 lei, ce urmau a fi introduse ilegal în ţară.Pentru reţinerea contrabandiştilor, care nu s-au supus somaţiilor prin voce, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să tragă mai multe focuri de armă în plan vertical, fiind reţinuţi 3 cetăţeni români şi 3 ucraineni, care au fost prezentaţi procurorilor în vederea luării măsurilor legale.

Ieri, 17 noiembrie a.c., în jurul orei 03.30, o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul S.P.F. Sarasău a observat mai multe persoane care încărcau colete voluminoase într-un microbuz care staţiona pe DN 19, în apropierea frontierei de stat.
La faţa locului s-a deplasat o echipă de intervenţie însoţită de câinele de serviciu care a procedat la interceptarea şi somarea prin voce a celor în cauză. Avand in vedere ca aceştia nu s-au supus somatiilor, lucrătorii noştri au tras, conform legii, două focuri de avertisment în plan vertical.
În acel moment, bărbaţii au sărit în apa râului Tisa şi s-au retras pe teritoriul ucrainean. Imediat au fost anunţate şi autorităţile de frontieră ale statului vecin în vederea cercetării în comun a evenimentului.
La cercetarea terenului au fost descoperite 16 colete cu tigari, iar în microbuz încă 28 din acelaşi lot.
Cele 44 de coletele cu ţigări au fost transportate la sediul S.P.F. Sarasău unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 22.000 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, in valoare de aproximativ 197.000 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării.
La scurt timp a fost identificat şi conducătorul auto, un cetăţean ucrainean, care este cercetat acum pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat.
Totodată, poliţiştii de frontieră au constatat că numărul de înmatriculare al autoturismului aparţine unei alte maşini, fapt pentru care şoferul mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de punerea în circulaţie pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.
În cauză se efectuează cercetări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.
Totodată, autoturismul folosit la activitatea infracţională a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

În data de 16 noiembrie a.c., la nivelul Sectorului PF Negreşti Oaş s-a desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de competenţă.
Astfel, o patrulă a poliţiei de frontieră a observat mai multe persoane care transportau de la frontiera de stat către interior mai multe colete voluminoase.
Lucrătorii noştri au procedat la interceptarea şi somarea prin voce a celor în cauză şi deoarece aceştia nu s-au supus, poliţiştii de frontieră au folosit, conform legii, armamentul din dotare fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical.
Astfel au fost reţinute patru persoane, trei cetăţeni români şi un cetăţean ucrainean.
La faţa locului au fost descoperite 21 de colete ce conţineau 10.428 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de aproximativ 94.000 lei. Totodată, autorităţile de frontieră ucrainene ne-au informat ca pe teritoriul statului vecin a fost reţinut un cetăţean ucrainean şi au fost găsite 5 colete cu ţigări din acelaşi lot.
Cei patru bărbaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării.
Persoanele implicate au fost prezentate instanţei de judecată care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.