Publicat: 16 Octombrie, 2019 - 13:54

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au descoperit, în urma unor acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, 7.600 de pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană şi au reţinut un cetăţean ucrainean. Pe timpul acţiunii, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, cu respectarea prevederilor legale.

În data de 15 octombrie a.c., la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti Oaş - I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei s-a declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 10.00, poliţiştii de frontieră au observat, pe direcţia localităţii de frontieră Bixad, judeţul Satu Mare, un grup de persoane, transportând în spate colete voluminoase spre interiorul ţării noastre.

Colegii noştri au acţionat pentru reţinerea persoanelor, efectuând somaţiile legale prin voce, dar acestea nu s-au supus, fapt pentru care au fost trase, conform prevederilor legale, trei focuri de avertisment în plan vertical.

Poliţiştii de frontieră au reuşit să reţină, cu ajutorul cânelui de serviciu ROT, o persoană de sex masculin, V.H., în vârstă de 23 de ani. Celelalte persoane, profitând de terenul accidentat şi împădurit, s-au înapoiat pe teritoriul statului vecin.

La aproximativ 1.500 metri de linia de frontieră au fost descoperite 18 colete voluminoase, cu ţigări de contrabandă, care au fost transportate la sediul poliţiei de frontieră. În urma inventarierii a rezultat cantitatea de 6.300 pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană, de diferite mărci, în valoare de 73.710 lei.

Cetăţeanul ucrainean a fost reţinut pentru 24 de ore de către organele de poliţie judiciară, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi contrabandă, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Marţi, 15 octombrie, în jurul orei 23.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, N.S., în vârstă de 50 de ani, cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, conducând o autoutilitară marca Iveco, cu număr de înmatriculare specific Ucrainei.

Existând suspiciuni că ar transporta ţigări, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport, persoanei şi bagajelor.

Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul de frontieră, în spătarul banchetei, cantitatea de 240 pachete cu ţigări, cu timbru fiscal ucrainean.

Ţigările, în valoare totală de 2.808 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana în cauză este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

În data de 16.10.2019, în jurul orei 00.15, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava, s-a prezentat pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român L.V., în vârstă de 59 ani, la volanul unui autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în România.

Existând suspiciuni că acesta transportă ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra maşinii. Astfel, a fost descoperită ascunsă în vederea sustragerii de la controlul vamal, într-un spaţiu special amenajat în rezervorul autoturismului, cantitatea de 580 pachete de ţigări, de provenienţă ucraineană.

Ţigările, în valoare de 870 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 7.000 lei.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş au descoperit în zona de competenţă, pe raza localităţii de frontieră Rona de Sus, într-un şopron cu fân, un colet care conţinea ţigări.

În urma inventarierii acestuia, s-a constatat că este vorba de 480 pachete ţigări, în valoare de 5.600 lei, marfă ce a fost ridicată în vederea confiscării.

În continuare se desfăşoară activităţi specifice în vederea depistării persoanelor implicate în activitatea infracţională şi tragerea la răspundere a acestora.Comunicat de presă - IGPF

 

Tag-uri Institutii: