Publicat: 29 Iunie, 2015 - 13:31

Ordinul Arhitecților Filiala Teritorială București dezvoltă parteneriate ample cu ONG-uri și grupuri de inițiativă din București

Cel mai important eveniment de arhitectură al acestui an pune accentul pe acțiunile de capacitare a comunităților locale și pe revitalizarea cartierelor  bucureștene, având în centru o serie amplă de proiecte în colaborare cu diverse ONG-uri și grupuri de inițiativă din București. OAR București este parte activă în circa 20 de acțiuni dedicate comunităților, tema Anualei de Arhitectură 2015 fiind „Construind Comunitatea”. În scopul de a crește calitatea mediului construit, arhitecții își propun să coaguleze comunitățile și societatea civilă, acționând ca un liant între aceste entități și administrația locală. 

OAR București va fi prezent în 2015 prin diverse programe în zece cartiere bucureștene, respectiv Cotroceni, Tineretului, Timpuri Noi, Bucureștii Noi, Dămăroaia, Drumul Taberei, Giurgiului, Giulești, Ghencea sau Centrul Vechi. Acțiunile din cadrul Anualei vor viza și integrarea în spațiul public a unor categorii sociale precum nevăzătorii.

Toate aceste programe sunt posibile datorită unor parteneriate cu diverse grupuri de inițiativă sau ONG-uri din domenii de activitate variate. Printre parteneri se numără De-a Arhitectura, studioBasar, Asociația Komunitas, Grupul de Iniţiativă Prelungirea Ghencea, Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială sau Asociaţia pentru Tranziţie Urbană.

„Ordinul Arhitecților are un statut aparte, deoarece este un organism constituit prin lege, care dispune de o serie de pârghii administrative și care, în același timp, cunoaște îndeaproape legislația, problemele orașului și procedurile administrației orașului”, explică arh. Șerban Sturdza, Președintele OAR București.„Scopul nostru este să contribuim la calitatea arhitecturii în București, ceea ce s-ar traduce în calitatea vieții, dar și în prosperitate pentru urbe. Societatea civilă a derulat punctual o serie de proiecte comunitare. Cred că este momentul să ne unim forțele și să sprijinim puternic comunitățile, cu toate pârghiile și experiența în arhitectură și urbanism de care dispunem” a subliniat Președintele OAR București.  

Premierea celor mai bune lucrări de arhitectură în cadrul Anualei din 2015 va avea loc pe data de 1 iulie. Evenimentul de premiere se desfășoară într-un spațiu pe care arhitecții își doresc să-l revitalizeze, respectiv Grădina Casei Universitarilor din București. Expoziția va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 1 – 12 iulie. Ca element de noutate, lucrările premiate şi Nominalizările Anualei de Arhitectură 2015 vor fi prezentate în cadrul unei expoziții itinerante pe strada Lipscani, începând cu data de 20 iulie. Ulterior, timp de cinci luni, expoziția va fi itinerată prin diferite cartiere şi spaţii publice din Bucureşti.