Publicat: 22 Ianuarie, 2014 - 16:38
Share

Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Manager de Fond al S.C. Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) sărbătoreşte trei ani de la listarea Fondului pe Bursa de Valori Bucureşti (“BVB”) şi subliniază principalele realizări şi impactul semnificativ asupra pieţei româneşti de capital.

Mark Mobius, Preşedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group, a declarat: „În ultimii trei ani, Fondul s-a consacrat nu doar ca cea mai lichidă şi vizibilă companie de pe Bursa de Valori Bucureşti, dar şi ca principala poartă de intrare pentru investitorii străini care doresc să investească în România. De la listare, Fondul a atras peste 1,2 miliarde de euro în investiţii directe de portofoliu de la investitorii instituţionali străini, mulţi dintre aceştia prezenţi pentru prima dată în această ţară. Suntem încântaţi să vedem o creştere a preţului acţiunilor Fondului de peste 56% anul trecut şi o creştere a valorii activului net (VAN) de peste 22% de la listare. Echipa noastră de investiţii de la Bucureşti, susţinută de analiştii Franklin Templeton de pieţe emergente din întreaga lume, a depus eforturi uriaşe pentru deblocarea valorii portofoliului şi suntem mândri de munca grea care se reflectă în acest moment în rezultatele bune ale Fondului.”

În aşteptarea celui de-al patrulea an al Fondului pe bursă, Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a adăugat: “Pentru a genera valoare pentru acţionari, vom continua să implementăm acţiuni corporatiste menite să reducă şi mai mult discountul şi să crească VAN-ul Fondului. Vom demara anul acesta al treilea program de răscumpărări şi le vom propune în viitorul apropiat acţionarilor un nou plan pentru listarea secundară a Fondului, care ar trebui să atragă mai mult interes şi cerere pentru acţiuni şi să îmbunătăţească vizibilitatea Fondului şi a României în rândul unei baze lărgite de investitori internaţionali. Sperăm ca 2014 să fie încă un an dinamic din punct de vedere al privatizărilor, având în vedere că sunt aşteptate listări ale unor companii mari din portofoliul nostru. Privatizările ar avea dublul avantaj de a face portofoliul mai lichid şi mai transparent şi de a ajuta la dezvoltarea pieţei de capital.”

Unele dintre cele mai importante obiective atinse în primii trei ani de la listarea Fondului sunt:

• Fondul a atras peste 1,2 miliarde de euro în investiţii directe de portofoliu din partea investitorilor instituţionali străini. De asemenea, şi-a diversificat acţionariatul, deţinerile investitorilor străini în Fond crescând de la 10% (decembrie 2010) la peste 63% (decembrie 2013).
• De la listare, preţul acţiunilor a atins un nou record de 0,8605 RON/acţiune în decembrie 2013 şi astfel a crescut cu 56,6% în comparaţie cu 31 decembrie 2012 şi cu 32,5% în comparaţie cu prima zi a listării. Discountul s-a redus în jurul nivelului de 30,8% (decembrie 2013) în comparaţie cu discountul mediu de 55,7% în 2011 şi 50,2% în 2012, în timp ce VAN-ul a crescut cu 22,81% (31 decembrie 2010 – 31 decembrie 2013).
• În perioada 25 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2013, Fondul a depăşit următorii indici: MSCI Romania, BET Index şi BET-XT Index.
• De la listare, Fondul a devenit cea mai tranzacţionată acţiune de pe BVB, cu volume medii ale tranzacţiilor care reprezintă peste 50% din rulajul total al Bursei.
• Fondul a oferit randamente substanţiale atât acţionarilor noi cât şi celor vechi, prin aprecierea preţului acţiunilor şi dividendele mari distribuite (aproximativ 600 milioane de euro în dividende, sau aproximativ 0,20 RON/acţiune).
• Au avut loc modificări în structura portofoliului, ca urmare a creşterii ponderii companiilor listate faţă de cele nelistate: 54,91% active listate şi 42,46% active nelistate (decembrie 2013), în comparaţie cu 35% active listate şi 65% active nelistate (decembrie 2010).
• Fondul a încheiat două programe de răscumpărări, achiziţionând 1.341,25 de milioane de acţiuni în total (echivalent cu 10% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului) prin achiziţii zilnice pe BVB şi printr-o ofertă publică pentru 600 milioane de acţiuni (4,5% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului). Valoarea totală a celor două programe de răscumpărare, exceptând costurile de achiziţie, ajunge la 1,08 miliarde RON.
• Managerul de Fond a luat decizii strategice referitoare la structura portofoliului prin vânzarea întregului pachet de acţiuni Transgaz şi a 1,1% din acţiunile OMV Petrom. Câştigurile de pe urma acestor tranzacţii pot fi folosite pentru răscumpărări şi alte operaţiuni care să producă valoare pentru acţionari.
• Echipa de investiţii a continuat să promoveze standarde înalte de guvernanţă corporativă, crescând astfel nivelul de transparenţă şi de informare în cadrul companiilor din portofoliu. De asemenea, echipa a contribuit la creșterea nivelului de răspundere şi responsabilitate în companiile din portofoliu prin eforturi constante de monitorizare şi supraveghere a conducerilor companiilor de stat.
• Managerul de Fond a apărat de asemenea drepturile Fondului şi a protejat interesele acţionarilor prin acţiuni juridice strategice împotriva unor părţi terțe.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti.

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 27 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Franklin Templeton Investment Management Limited este o filială a Franklin Resources, Inc. [NYSE:BEN], o organizaţie globală de management al investiţiilor care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments. Franklin Templeton Investments furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor administrate de echipele de investiţii ale Franklin, Templeton, Mutual Series, Bissett, Fiduciary Trus, Darby, Balanced Equity Management şi K2. Compania situată în San Mateo, California, are mai mult de 65 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 879,1 miliarde dolari, conform datelor disponibile la data de 31 decembrie 2013. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.franklintempleton.co.uk.

Birourile Franklin Templeton Investment Management Ltd. din Bucureşti se află la Premium Point, Calea Buzeşti nr. 78-80, etajul 8, sector 1, Bucureşti, Romania. Tel: +40.200.96.00, Fax: +40.200.96.31/32. Pentru mai multe informaţii cu privire la Fondul Proprietatea, vă rugăm să vizitaţi http://www.fondulproprietatea.ro.

Acest comunicat de presă este destinat doar interesului public şi nu constituie consiliere profesională. Franklin Templeton Investments şi grupurile sale de management au colectat şi procesat informaţiile din conţinutul acestui comunicat de presă cu atenţie şi diligenţă profesională. Franklin Templeton Investments nu oferă garanţii în legătură cu acurateţea acestui document. Franklin Templeton Investments nu va fi răspunzător în faţa niciunui utilizator al acestui document sau a oricărei alte persoane sau entităţi pentru inexactitatea informaţiilor conţinute în acest comunicat de presă sau pentru orice erori sau omisiuni din conţinutul său, indiferent de cauza acestor inexactităţi, erori sau omisiuni. Orice analiză sau cercetare conţinută în acest document a fost obţinută de Franklin Templeton Investments pentru scopuri proprii.

Emis de Franklin Templeton Investment Management Limited Sucursala Bucureşti. FTIML Sucursala Bucureşti este autorizată şi reglementată în România de CNVM.