Publicat: 29 Septembrie, 2020 - 16:21
Share

Franklin Templeton celebrează, în data de 29 septembrie, 10 ani de la preluarea managementului Fondului Proprietatea („Fondul/FP”), în calitate de manager de fond și administrator unic. Această decadă marchează o perioadă de progres și realizări semnificative pentru Fond și companiile din portofoliul său, care au făcut pași majori către optimizarea operațiunilor și implementarea corectă a guvernanței corporative, având ca rezultat performanță financiară și profitabilitate îmbunătățite.

Comentând pe marginea aniversării celor 10 ani, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de portfoliu al Fondului Proprietatea a declarat: „Suntem mândri de progresul imens al Fondului sub îndrumarea Franklin Templeton ca manager de fond, cu angajamentul său de a crea valoare pentru acționarii FP. Pe parcursul ultimilor 10 ani, echipa Franklin Templeton dedicată activităților FP a dat dovadă de forță morală și reziliență ridicate pentru a livra rezultate deosebite, în condiții foarte dificile uneori. În centrul acestui progres s-a aflat performanța companiilor din portofoliu, care au beneficiat enorm de pe urma eforturilor noastre de a susține implementarea guvernanței corporative pentru a le debloca potențialul complet. De asemenea, privim cu mândrie în urma unei decade în care am contribuit la includerea României pe harta unui număr cât mai ridicat de investitori, datorită roadshow-urilor și întâlnirilor regulate cu varii părți. Credem cu tărie că succesul Fondului va continua să se reflecte în mod pozitiv asupra atractivității României ca destinație de investiții atât pentru investitorii locali, cât și pentru cei internaționali,în anii următori.”

Realizări la aniversarea celor 10 ani

Sub managementul Franklin Templeton, Fondul Proprietatea a ajutat la definirea rolului și drepturilor acționarilor minoritari, fiind un exemplu ilustrativ al acționarului minoritar vocal și activist în companiile de stat. Fondul a militat constant pentru guvernanță corporativă, transparență și management profesionist în companiile de stat și a jucat un rol esențial în evitarea sau revenirea asupra unor decizii dăunătoare luate de directoratul sau acționariatul majoritar al acestor companii. Hidroelectrica ilustrează cel mai bine contribuția Fondului la revenirea și dezvoltarea spectaculoasă a unei companii de stat din portofoliu din strâmtoarea insolvenței.

 

Alte realizări ale Fondului de când Franklin Templeton a preluat managementul său în 2010 includ:

 • S-a listat pe două piețe de capital: în 2011 la Bursa de Valori de la București (BVB), aducând un salt de lichiditate pe piața locală și în 2015 la Bursa de Valori de la Londra (LSE);
 • A contribuit semnificativ la includerea României pe radarul investitorilor internaționali și a atras o arie largă de investitori instituționali, care ulterior au investit nu doar în Fond și în companiile sale de portofoliu, ci și în alți emitenți atractivi din România;
 • A inițiat pentru prima dată în România acțiuni corporative precum programe de răscumpărare și oferte publice, contribuind la schimbări care au făcut mediul de reglementare mai prietenos cu investitorii;
 • A avut rezultate notabile în ceea ce privește crearea de valoare semnificativă pentru acționarii Fondului:
  • prețul acțiunilor a ajuns la un maxim istoric de 1.38 RON/ acțiune în data de 14 februarie 2020, cu mult peste valoarea de 1.00 RON/ acțiune, aceasta fiind valoarea nominală a acțiunii la momentul înființării Fondului, pe baza unei performanțe continue în ultimii 10 ani;
  • randamentul total al prețului acțiunilor de la momentul listării Fondului la BVB a fost de 283,99% la 31 August 2020;
  • randamentul total al distribuțiilor Fondului în ultimii 10 ani a gravitat constant în jurul procentului de 10%;
  • randamentul total în ultimele 12 luni a atins 14%, peste indecșii de referință locali;
  • performanța cumulată a valorii activului net (VAN) a crescut la 31,23% în 2019 și la un total de 128,70% de la finalul anului 2010, până la 31 august 2020;
  • valoarea totală a dividendelor și returnărilor de capital distribuite a depășit 6,7 miliarde RON;
  • discountul mediu anual față de VAN per acțiune a scăzut la 22,95% în primele 8 luni ale anului 2020, comparativ cu valoarea de 55,67% înregistrată în 2011;
  • a finalizat zece programe de răscumpărare, iar în prezent derulează al unsprezecelea program, răscumpărând un total de 7,16 miliarde de acțiuni proprii.
 • Acționarii Fondului au reînnoit mandatul Franklin Templeton în mod repetat, cel mai recent în aprilie 2020, ceea ce dovedește încrederea lor continuă în managerul de fond.

 

Privind înainte

 

În anii următori, Fondul își va menține obiectivul de maximizare a randamentelor pentru acționari și creștere a Valorii Activului Net per acțiune prin investiții în acțiuni și valori mobiliare românești. De asemenea, Fondul va continua să urmărească îndeaproape respectarea guvernanței corporative în companiile din portofoliul său, să sancționeze public eventuale încălcări ale acesteia și va susține listarea companiilor de stat.

 

De asemenea, Fondul rămâne dedicat dezvoltării pieței românești și va continua să organizeze întâlniri și evenimente adresate investitorilor, pentru a promova România ca o destinație de investiții de încredere și promițătoare. În acest sens, Fondul speră ca următorul Guvern să aducă Hidroelectrica pe piața de capital anul viitor și astfel să consolideze șansele României de a fi promovată la statutul de Piață Emergentă în indicele MSCI.

 

 

1. Despre Fondul Proprietatea

 

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiții de tip închis, iar obiectivul său investițional este maximizarea randamentelor către acționari și creșterea valorii activului net pe acțiune prin investiții realizate, în principal, în acțiuni și valori mobiliare românești. Fondul se tranzacționează pe Bursa de Valori București din 25 ianuarie 2011 și a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (“GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.

 

Fondul Proprietatea are sediul în Strada Buzești nr. 78-80, etajul 7, sector 1, București, cod poștal 011017, Romania. Pentru mai multe informații cu privire la Fondul Proprietatea, vă rugăm să vizitați http://www.fondulproprietatea.ro/.

 

2. Despre Franklin Templeton Investments

Franklin Resources, Inc. [NYSE:BEN] este o organizație globală de management al investițiilor care operează împreuna cu sucursalele sale sub denumirea Franklin Templeton. Obiectivul Franklin Templeton este de a oferi rezultate superioare prin furnizarea de soluții globale și locale de management al investițiilor pentru clienți de retail, instituționali și fonduri suverane în peste 170 de țări. Prin intermediul echipelor specializate, compania are experiență în toate clasele de active – inclusiv în acțiuni, obligațiuni, soluții alternative și soluții personalizate multi-active. Cei peste 600 de specialiști în investiții ai companiei sunt susținuți de o echipă integrată, la nivel mondial, de profesioniști în managementul riscurilor și de o rețea globală de birouri de tranzacționare. Având angajați în peste 30 de țări, compania din California are peste 70 de ani de experiență în investiții. Pentru mai multe informații, vizitați http://www.franklintempleton.co.uk.

Franklin Templeton a deschis un birou în București în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajați, incluzând 5 specialiști locali în investiții sprijiniți de cei peste 40 de manageri de portofolii și analiști din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Începând cu 1 aprilie 2016, în vederea conformării cu Directiva UE 2011/611 privind managerii fondurilor de investiții alternative, Fondul este administrat de Franklin Templeton Investment Services S.À R.L. (“FTIS”), o societate cu răspundere limitată care se califică drept administrator de fond de investiții alternativ conform Articolului 5 din Legea din Luxembourg din data de 12 iulie 2013 privind managerii de fonduri de investiții alternative, autorizat de Comisia de Supraveghere a Sectorului Financiar cu numărul   A00000154/21 noiembrie 2013, al cărui birou se află la adresa strada Albert Borschette nr. 8A, L-1246 Luxembourg, înregistrat la Registrul Comerțului și Companiilor din Luxembourg, cu nr.  B 36.979, înregistrat la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (“ASF”) cu nr. PJM07.1AFIASMDLUX0037/10 martie 2016.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: