Publicat: 26 Ianuarie, 2016 - 11:53
Share

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala București, în calitate de Administrator Unic şi Societate de Administrare („Administratorul Fondului”) a Fondul Proprietatea SA („Fondul”), aniversează cinci ani de la listarea Fondului pe Bursa de Valori București la 25 ianuarie 2011 și marchează o perioadă de realizări importante pentru Fond și pentru companiile din portofoliul său, ca rezultat al eforturilor continue pentru a genera valoare pentru acționarii săi, a îmbunătăți standardele de guvernanță corporativă în companiile de stat și a dezvolta piața de capital locală.

Dr. Mark Mobius, Președinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group, a comentat: “Privind înapoi la ultimii cinci ani, suntem mândri să constatăm o transformare uriașă a Fondului și a companiilor din portofoliul său și contribuția imensă la această performanță a echipei noastre locale de analiști. Fondul Proprietatea este fără îndoială cea mai vizibilă și lichidă companie de pe Bursa de Valori București. Fondul a acționat, de asemenea, ca o poartă de intrare a capitalului străin în țară, atrăgând de la listare investiții directe de portofoliu de peste 1,4 miliarde de euro  de la investitorii instituționali străini. Privim cu încredere la următorii cinci ani de realizări.”

Comentând cu privire la ceea ce urmează pentru Fond, Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: “Fondul Proprietatea a susținut continuu dezvoltarea pieței locale de capital. Mai sunt încă foarte multe lucruri de realizat și singura cale de a asigura progresul este listarea de noi companii pe bursă. Lucrăm în mod constant la îmbunătățirea eficienței și profitabilității companiilor din portofoliul nostru, dar acum este rândul Guvernului să facă următoarea mișcare și să-și demonstreze angajamentul de a le lista pe bursă. Companii precum Hidroelectrica, Aeroporturi București, Portul Constanța, Poșta Română și Salrom sunt candidate viabile și sperăm să le vedem listate în 2016 și 2017.”
Cu privire la interesul investitorilor asupra regiunii EMEA, Greg a adăugat: “2015 a fost un an record pentru regiunea EMEA în termeni de privatizări prin oferte publice inițiale, care au însumat 13 miliarde de euro (cinci IPO-uri), semnificativ peste cele 2 miliarde de euro (patru IPO-uri) în 2014 . Din păcate, România nu a atras deloc fonduri prin intermediul privatizărilor în 2015. Sperăm ca Guvernul să profite de acestă fereastră de oportunitate anul acesta.”
În cei cinci ani de la listare, Fondul Proprietatea a avut un impact pozitiv major asupra companiilor din portofoliul său, militând pentru implementarea standardelor de guvernanță corporativă, ceea ce a poziționat România pe radarele marilor investitori globali, și a generat valoare adăugată pentru investitorii săi. 

Câteva dintre cele mai semnificative realizări din cei cinci ani de la listarea Fondului pe BVB sunt:
•    Discount s-a redus de la o medie de 55,7% în 2011 la o medie a ultimului an de 35%  și la un nivel minim record de 20% în aprilie 2015, înainte de listarea Fondului pe Bursa de la Londra.
•    Prețul acțiunilor Fondului a crescut cu 71%  din 2011 până în prezent, în timp ce VAN-ul/acțiune a crescut cu aproape 24%  în ultimii cinci ani.
•    Acționarii au primit 6,29 miliarde de lei (1,42 miliarde de euro)   în ultimii cinci ani, sub formă de dividende, returnări de capital și răscumpărări de acțiuni.
•    FP a fost principalul susținător al listării companiilor de stat pe Bursa de Valori București, iar două dintre cele trei oferte publice inițiale care au avut loc în 2013 și 2014 au fost ale unor companii din portofoliul Fondului (Romgaz și Nuclearelectrica).
•    Fondul a crescut vizibilitatea României și a pieței locale de capital prin listarea secundară pe Bursa de la Londra, realizată cu succes, prin seria de evenimente Zilele Analiștilor și Investitorilor realizate la București, Londra și New York, precum și prin numeroase road-show-uri de promovare, care au atras atenția marilor investitori instituționali străini.
•    Fondul a vândut participații integrale sau parțiale la unele dintre cele mai mari companii controlate de stat (Romgaz, Transelectrica, Transgaz și Conpet) și la OMV Petrom, pentru a obține lichidități și pentru a crește free-float-ul acestor companii. Valoarea totală a acestor plasamente a fost de 455 milioane de euro .
•    Eforturile continue de îmbunătățire a standardelor de guvernanță corporativă ale companiilor din portofoliu s-au reflectat în performanțe financiare semnificative pentru cele 21 de companii de stat din portofoliul Fondului:
o    EBITDA cumulată a celor 21 de companii a crescut cu 71% în 2014 comparativ cu 2011, la 7,13 miliarde de lei , în timp ce profitul net al acestora a crescut cu 80%  în aceeași perioadă.
o    Hidroelectrica este unul dintre exemplele pozitive, ajungând în numai doi ani de la o pierdere de 500 de milioane de euro, în 2012, la un profit record de 941 milioane de lei în 2014 .