Publicat: 6 Mai, 2016 - 14:29
Share

Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala București, în calitate de administrator de investiții al Fondului Proprietatea (“Fondul”), salută acordul aprobat de acționarii Hidroelectrica cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley și Raiffeisen Bank, care stabilește reintrarea în vigoare a obligațiilor asumate de cele două părți în cadrul Scrisorii de Angajament privind oferta publică inițială (IPO) a Hidroelectrica.

Scrisoarea de Angajament inițială a fost semnată în februarie 2014 și a desemnat sindicatul format din Morgan Stanley și Raiffeisen Bank ca intermediar în procesul de listare a Hidroelectrica pe piața de capital. Părțile au agreat în iunie 2014 să suspende executarea obligațiile asumate în Scrisoarea de Angajament ca urmare a reintrării companiei în procedura de insolvență, ceea ce împiedica atingerea obiectivelor stabilite în calendarul asumat inițial.

Greg Konieczny, Managerul de Fond al Fondului Proprietatea, a comentat: ”Reintrarea în vigoare a obligațiilor asumate în Scrisoarea de Angajament reprezintă un pas esențial în vederea listării companiei. Dorim să felicităm Hidroelectrica pentru acordul încheiat recent, care deschide drumul către cel mai mare IPO din Europa Centrală și de Est de anul acesta și, de asemenea, cel mai mare din istoria pieței locale de capital. Dorim să încurajăm toate părțile implicate să accelereze pregătirea procesului și să adopte deciziile care mai sunt încă necesare pentru o listare de succes, precum desemnarea membrilor Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului și transferul investițiilor cu funcțiuni complexe. Listarea Hidroelectrica este crucială din perspectiva trecerii bursei locale de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă și, astfel, reprezintă o ocazie unică pentru Guvern să încheie o tranzacție istorică care să aducă România mai aproape de acest obiectiv.”

Listarea Hidroelectrica ar fi primul IPO al unei companii de stat din România realizat în ultimii doi ani. În afara deținerii de 15% din Hidroelectrica pe care statul s-a angajat să o listeze prin majorarea capitalului companiei, Fondul Proprietatea intenționează să vândă în cadrul IPO-ului o participație de 5% din propria deținere și o alta de 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului. Pe baza evaluării Hidroelectrica inclusă în activul net al FP la data de 31 martie 2016, dimensiunea IPO-ului ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (802 milioane de dolari).

Conform calendarului actual, Hidroelectrica ar urma să fie listată înainte de finalul acestui an.

Emis de Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti.