Publicat: 7 Martie, 2019 - 09:12
Share

Un nou contract de finanţare nerambursabilă, monitorizat la nivel regional de ADR Centru, asigură fondurile necesare pentru dotarea cu echipamente medicale pentru Spitalul Judeţean "Dr. Fogolyan KristĂłf" Sfântu Gheorghe. Fondurile sunt alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Obiectivul specific 8.2B ce finanţează dezvoltarea infrastructurii sanitare din unităţile de primiri urgenţe (UPU). Proiectul, cu valoare totală de peste 7,88 milioane lei, va fi terminat până la finalul anului viitor şi a fost semnat chiar la sediul UPU Sfântu Gheorghe, de către domnii Sandor Tamas - Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Simion Creţu - Director general ADR Centru.

Acest spital din judeţul Covasna este cel mai important din regiune şi a beneficiat de finanţare pe mai multe paliere, pentru modernizare în perioada 2007-2013 şi pentru dotări noi în saloane printr-un proiect al Ministerului Sănătăţii semnat la finalul anului trecut. Actuala cerere de finanţare asigură fondurile necesare pentru a achiziţiona echipamente medicale şi pentru a îmbunătăţi accesul cetăţenilor la servicii de urgenţă performante. Valoarea totală a iniţiativei pregătite de CJ Covasna este de 7.888.157,34 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, este de 6.447.960,55 lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 1,4 milioane euro).

"Siguranţa cetăţenilor şi calitatea serviciilor medicale este primordială pentru noi. Investiţiile pentru sănătate duc la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor. Noi am investit aproape 20 milioane de euro, fonduri totale, din resurse REGIO şi din fonduri proprii, pentru modernizarea acestui spital, emblematic pentru judeţul Covasna. Ministerul Sănătăţii ne sprijină şi acum secţiile sunt dotate cu echipamente noi. De aceea, am decis că şi structura de primiri urgenţe trebuie înnoită şi, prin acest proiect, practic triplăm suprafaţa utilă a acestei secţii, de la circa 300 mp, la aproape 900 mp. Pe de altă parte, echipamentele medicale învechite generează costuri suplimentare, nejustificate, iar prin reparaţiile frecvente, pot apărea indirect şi erori de diagnostic, care fac necesară apelarea la explorări suplimentare, influenţând în mod negativ fondurile disponibile pentru asistenţa medicală primară sau ambulatorie. Toate aceste aspecte vor fi depăşite şi spitalul nostru din Sfântu Gheorghe va fi unul dintre cele mai moderne din ţară, datorită investiţiilor cu fonduri nerambursabile", a declarat, după semnarea acestui contract de finanţare, domnul preşedinte Sandor Tamas.

Prin asigurarea fondurilor necesare proiectului "Extinderea unităţii de primire urgenţe şi amenajare cale de acces ambulanţe la Spitalul Judeţean "Dr. Fogolyan KristĂłf" Sfântu Gheorghe" se urmăreşte modernizarea şi tehnologizarea la nivel european al infrastructurilor sanitare deficitare, care utilizează în continuare aparatură uzată fizic şi moral. Achiziţia de echipamente noi şi eficiente va aduce atât o creştere calitativă a serviciilor oferite, cât şi o creştere cantitativă a numărului de persoane beneficiari de servicii medicale, îmbunătăţind starea de sănătate publică la nivel naţional, regional şi local. Pe lista echipamentelor medicale care se vor achiziţiona pentru dotarea UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe se află 365 bucăţi mobilier specific şi echipamente medicale performante, alese potrivit tendinţelor medicale actuale necesare acordării asistenţei de urgenţă. Echipamentele includ: sistem radiologic digital, ecograf general, ecograf neonatal, unitate dentară, aparat portabil ventilaţie artificială, EKG portabil pe cărucior, monitor funcţii vitale, monitor funcţii vitale pentru nou născut, sugar, copil mic, tărgi transport pacienţi, simulator complex pediatric, simulator avansat de tip adult, mobilier specific şi multe altele.

"Spre deosebire de multe spitale din România ce funcţionează în clădiri construite cu mai mult de 50 de ani în urmă, clădirea spitalului "Dr. Fogolyan KristĂłf" Sfântu Gheorghe a beneficiat de resurse pentru modernizare şi mulţi pacienţi spun că acum oferă condiţii ca în unităţile medicale din Occident. Dar echipamentele din unitatea UPU nu sunt chiar cele mai moderne, de aceea pot apărea dificultăţi în investigaţiile necesare în vederea tratării. Aceste situaţii duc apoi la costuri mari şi la un necesar ridicat de personal, pentru întreţinerea şi reparaţiile curente ale echipamentelor, la un consum foarte ridicat de resurse. Prin aceste fonduri practic susţinem fluidizarea acestui proces, inclusiv reducerea cheltuielilor financiare, reducerea volumului de muncă a angajaţilor şi a stresului pe care-l au pacienţii. La nivel regional susţinem investiţii pentru creşterea calităţii actului medical pe mai multe domenii, fie pentru investiţii în creşterea eficienţei energetice, fie pentru dotări şi modernizări de unităţi sanitare în valoare totală cumulată de circa 200 milioane lei", a declarat, cu ocazia semnării acestui contract de finanţare, domnul Simion Creţu director general ADR Centru.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: