Publicat: 7 Iunie, 2017 - 19:43

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene (MDRAPFE), a semnat cel de-al cincilea contract de finanțare cu fonduri europene pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională.

Proiectul va fi implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, și vizează modernizarea DJ 552, Craiova-Mofleni-Bucovăț-Terpezița-Sălcuța-Vîrtop-Caraula-Cetate (jud. Dolj).

Astfel, vor fi modernizați 67,571 km de drumuri județene conectate la rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și se vor construi 21,23 km de piste pentru bicicliști, 14 stații de autobuz pentru transport public de persoane, precum și elemente suplimentare destinate creșterii siguranței rutiere.

'Este un proiect extrem de important atât pentru județul Dolj, cât și pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, de acest drum județean beneficiind nu doar cei peste 300.000 de locuitori care au acces direct la infrastructura rutieră din zonă, dar și agenți economici și potențiali investitori, operatori de transport, participanți la trafic, turiști. Mă bucur că putem finanța proiecte care vin în sprijinul autorităților publice locale prin crearea de condiții optime pentru dezvoltarea comunităților și a infrastructurii de bază', a precizat doamna Shhaideh, subliniind că fondurile europene alocate României constituie o sursă de finanțare foarte importantă pentru dezvoltarea economiei și a societății în general, iar creșterea gradului de absorbție rămâne o prioritate absolută a Guvernului.

Valoarea totală a investiției este de 169.355.115,16 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAPFE — AM POR este de 165.434.908,36 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

*** În Programul de Guvernare sunt prevăzute, prin intermediul Programului Operațional Regional, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum:

? 3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construcția/modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii IMM, inclusiv dotare cu instalații, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, mașini, inclusiv noi tehnologii;

? peste 100.000 gospodării reabilitate termic;

? peste 45 monumente istorice reabilitate;

? 3 spitale regionale nou construite;

? 122.000 de elevi, studenți care vor beneficia de infrastructura educațională modernizată;

? peste 5,76 milioane de hectare cadastrate;

? 2.100 km de drumuri județene modernizate pentru 1 milion de cetățeni;

? 280 de ambulatorii și 35 de unități de primiri urgențe reabilitate/modernizate/extinse;

? peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construcția/reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.