21 septembrie 2021

Formare în alăptare şi sprijin pentru mame într-un proiect dezvoltat de Asociaţia SAMAS şi UNICEF în România

Mother breastfeeding her baby boy in arms at home.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

129 de asistenţi medicali comunitari au urmat cursuri de formare în alăptare şi au participat la webinarii informative în cadrul proiectului Sănătos la pieptul mamei, dezvoltat de Asociaţia Samas şi UNICEF. Îmbinând informaţiile medicale actualizate cu exerciţiile practice şi aplicarea imediată în teren a noilor cunoştinţe, asistenţii medicali comunitari au oportunitatea de a creşte calitatea îngrijirilor şi de a îmbunătăţi comunicarea cu cele peste 2.500 de mame cu copii sugari pe care le au în evidenţă în comunităţile deservite.

În contextul în care România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă şi pe cel de-al doilea la numărul de mame minore , dar şi în contextul actualei pandemii, procesul de educaţie a tinerelor mame are o importanţă strategică pentru sănătatea publică.

Eforturile profesioniştilor din domeniul medical şi din domeniul asistenţei sociale nu îşi pot atinge obiectivele finale de promovare şi îmbunătăţire a sănătăţii populaţiei şi de reducere a morbidităţii fără crearea unor deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul populaţiei. Este bine cunoscut faptul că primul an de viaţă are o importanţă deosebită în dezvoltarea ulterioară a copilului şi că un element esenţial al acestui început de drum în viaţă îl reprezintă hrănirea corectă, respectiv alăptarea exclusivă în primele şase luni.

Pornind de la aceste premise, Asociaţia SAMAS şi Reprezentanţa UNICEF în România derulează proiectul Sănătos la pieptul mamei, un program de informare şi educaţie medicală continuă a cadrelor medicale (asistenţi medicali comunitari, medici de familie şi medici rezidenţi în medicina de familie) şi de informare a mamelor la nivel comunitar şi în mai multe maternităţi din ţară, pe teme legate de alăptare sau de menţinerea lactaţiei pe perioada în care există contraindicaţii medicale pentru alăptare, precum şi despre subiecte privind igiena şi îngrijirea bebeluşului în primele luni de viaţă.

„Vrem să le transmitem mamelor informaţii corecte şi actuale despre alăptare. Împreună cu asistenţi medicali comunitari, medici de familie şi rezidenţi în medicina de familie, precum şi medici, asistente şi moaşe din maternităţi informăm, educăm şi sprijinim mamele şi familiile, astfel încât să ia cele mai bune decizii pentru copiii lor. Un nou-născut este cel mai sănătos la pieptul mamei” – spune Sînziana Ioniţă-Ciurez, Director Executiv al Asociaţiei SAMAS.

„Prin proiectul Sănătos la pieptul mamei, continuăm eforturile de a asigura nou-născuţilor un start bun în viaţă. Alăptarea este esenţială pentru starea de sănătate a copilului şi pentru dezvoltarea sa emoţională, iar cercetările au arătat că rolul profesioniştilor locali din domeniul medical în informarea şi susţinerea mamelor este decisiv pentru promovarea şi extinderea alăptării”, a declarat şi Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Programul cursurilor şi înscrieri

129 de asistenţi medicali comunitari din judeţele Bacău, Neamţ, Botoşani, Suceava şi Bistriţa-Năsăud au participat deja în perioada februarie – aprilie 2021 la programul de formare. Persoanele interesate se pot înscrie pentru a primi informaţii despre următoarele cursuri completând acest formular.

Formarea durează şapte săptămâni, cuprinzând trei sesiuni de curs şi o sesiune unu-la-unu cu trainerul dedicat. Absolvenţii programului de formare vor fi dotaţi cu o trusă esenţială în derularea activităţii de educaţie şi asistenţă medicală în comunitate.

Webinariile destinate medicilor de familie şi rezidenţilor vor fi organizate în luna aprilie 2021, înscrierea fiind disponibilă prin acest formular.

Părinţii pot descărca de pe website-ul www.sanatoslapieptulmamei.ro materiale privind alăptare şi îngrijirea corectă a bebeluşului.