27 septembrie 2022

Formare profesională în meserii de viitor, pentru tinerii din regiunea Nord-Est a României, educaţie preşcolară la standarde europene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„La noi acasă-i meserie”

Formare profesională în meserii de viitor, pentru tinerii din regiunea Nord-Est a României, educaţie preşcolară la standarde europene şi spaţii de recreere modernizate, la Siret, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene

Între 21 septembrie şi 21 octombrie, sub sloganul „La noi acasă-i meserie”, se desfăşoară o campanie de comunicare vizând regiunea Nord-Est a României, ca parte din programul Europa în regiunea mea, iniţiat de Comisia Europeană, în parteneriat cu ADR Nord-Est. Campania are drept scop informarea locuitorilor din zonă despre beneficiile investiţiilor europene implementate de către ADR Nord-Est, atât în sistemul de educaţie profesională şi formare de specialişti în diverse meserii, oferind oportunităţi de carieră şi un viitor ACASĂ noilor generaţii din regiune, cât şi despre zone de recreere modernizate, pentru un stil de viaţă sănătos.

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, regiunea Nord-Est a României intră într-o nouă şi binevenită etapă de dezvoltare, punând în prim-plan bunăstarea comunităţii. În cadrul acestui amplu program regional de investiţii, oraşul Siret se reinventează, conectând trecutul la viitor şi creând premise pentru o viaţă mai bună celor aproape 8.000 de locuitori ai săi. Patru iniţiative puternice – axate pe educaţie şi sustenabilitate – converg spre dezvoltarea unui oraş modern, pe care localnicii îl pot numi, acasă.

Un eveniment de presă dedicat a fost organizat pe 21 septembrie la Siret, la Colegiul Laţcu Vodă. În cadrul evenimentului, reprezentanţi ai presei au fost invitaţi să se alăture unui tur al principalelor proiecte finanţate de UE ca parte din iniţiativa „Europa în regiunea mea”, în prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene şi ai ADR Nord-Est.

O lună de activităţi ce include evenimente dedicate comunităţii

Campania de comunicare include o serie de experienţe şi demonstraţii practice, evenimente în aer liber, precum şi activităţi creative la clasă cu scopul de a apropia tânăra generaţie, şi în general familiile din regiune, de ceea ce înseamnă meserie.
Astfel, în data de 3 octombrie este programat un eveniment interactiv pentru elevii de la Colegiul Tehnic Laţcu Vodă din Siret, în cadrul căruia elevii de la specializarea mecanică auto vor experimenta practic o serie de demonstraţii tehnice susţinute de Titi Aur, specialist în mecanică şi reputat pilot de raliuri.

Activităţile campaniei includ şi momente în aer liber, organizate în zona râului Siret, modernizată cu invesţii europene. În data de 7 octombrie are loc o demonstraţie sportivă cu o ambarcaţiune de tip schiff, pe Siret, oferită de vicecampionul olimpic la canotaj Mugurel Semciuc, în prezenţa şi sub atenta coordonare a doamnei Elisabeta Lipă, marea campioană olimpică la canotaj, care va onora oraşul Siret cu prezenţa sa.

Pe 19 octombrie se va organiza un atelier de meşteşuguri pentru copiii de la grădiniţa Luminiţa, în cadrul căruia cei mici vor învăţa să confecţioneze brăţări tradiţionale sub îndrumarea unui artizan local. Tot pentru copiii de la grădiniţa Luminiţa, elevii de la secţia textile din cadrul colegiului Tehnic Laţcu Vodă îşi vor arăta măiestria confecţionând o serie de accesorii specifice unor meserii, care vor fi oferite celor mici, în cadrul evenimentului.

Colegiul Tehnic Laţcu Vodă, incubator de meserii

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Colegiul Tehnic Laţcu Vodă a fost transformat într-o instituţie de învăţământ modernă, unde cei 560 de elevi care studiază aici în fiecare an au acum oportunităţi să-şi construiască o carieră, învăţând o meserie chiar la ei acasă. Această realizare va avea un impact benefic nu numai asupra locuitorilor din Siret, ci asupra întregii regiuni Nord-Est a României. Colegiul devine, astfel, un hub educaţional capabil să atragă talente din întreaga regiune, cu o contribuţie substanţială la un obiectiv-cheie: asigurarea forţei de muncă calificate, în viitor, şi îmbunătăţirea calităţii vieţii într-un mod durabil. Modernizarea colegiului a presupus construirea unei clădiri noi, în care acum funcţionează un amfiteatru, laboratoare specializate şi ateliere dotate cu echipamente didactice de ultimă generaţie pentru specializările în care se pregătesc viitorii meseriaşi: tehnician în industria textilă, tehnician transporturi, mecanic auto şi maistru electromecanic auto.
Grădiniţa”Luminiţa”, educaţia timpurie la standarde europene

Un alt exemplu de investiţie în educaţie, de succes, destinat preşcolarilor de data aceasta, este cel care vizează reabilitarea, extinderea şi dotarea Grădiniţei Luminiţa. Investiţiile în singura unitate de acest tip din oraş sporesc nivelul de participare la educaţia timpurie a copiilor din Siret şi creează perspective luminoase pentru familiile cu copii mici. Au fost reabilitate cele două corpuri de clădire existente, atât exterior, cât şi interior, creându-se cadrul prielnic desfăşurării activităţilor educaţionale, celor peste 200 de copii care frecventează această unitate de învăţământ preşcolar. Grădiniţa a fost dotată cu mobilier şi echipamente didactice moderne şi prietenoase, ceea ce va creşte atractivitatea instituţiei în rândul părinţilor şi preşcolarilor şi va motiva cadrele didactice spre performanţă.

Peste 21.000 de metri pătraţi în plus de spaţiu verde, cu facilităţi de agrement

Revitalizarea zonei urbane din jurul lacului de acumulare Siret-Rogojeşti şi a terenurilor degradate de pe strada Sucevei oferă o gură de aer proaspăt comunităţii locale. Suprafaţa spaţiilor verzi din oraşul Siret a fost extinsă cu peste 21.000 metri pătraţi, iar zonele noi amenajate au fost dotate cu mobilier urban, facilităţi de agrement şi petrecere a timpului liber pentru comunitate. Spaţiile verzi nou create contribuie atât la sprijinirea obiectivelor locale privind durabilitatea, cât şi la calitatea vieţii locuitorilor şi a vizitatorilor oraşului.

Cu aceste două abordări care se întrepătrund şi ale căror beneficii se reflectă asupra comunităţii din Siret, mica zonă urbană este modernizată şi aspiră la un viitor mai verde, în care educaţia, oportunităţile de creştere şi sustenabilitate sunt puse la dispoziţia tuturor. Astfel, localnicii din Siret pot afirma cu mândrie: atunci când aleg să trăiască şi să muncească în oraşul lor natal.

Campania Europa în regiunea mea se adresează cetăţenilor din regiunea Nord-Est a României care include 6 judeţe: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Campania se desfăşoară prin intermediul canalelor media şi social media, panotaj, alte instrumente specifice de comunicare. Prezenţa presei pe parcursul lunii la diverse activări locale parte din Europa în regiunea mea este, de asemenea, binevenită la cerere.

Europa în regiunea mea este o iniţiativă comună de comunicare, ce aduce în prim-plan acţiunile UE pentru regiunile din întreaga Europă. Împreună cu regiunile partenere şi cu proiectele finanţate de UE, creăm instrumente şi oportunităţi de dialog cu cetăţenii, pentru a ilustra prin exemple concrete eforturile de cofinanţare din partea UE şi a regiunilor.

Europa în regiunea mea se referă, de asemenea, la crearea de parteneriate cu diverse regiuni, pentru a desfăşura campanii regionale cu o tentă ultra-locală şi cu voie bună, propunând experienţe şi activităţi conviviale în locuri populare care fac parte din identitatea regională. Din 2018, peste 60 de astfel de iniţiative au fost organizate în 12 ţări: Austria, Bulgaria, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Suedia şi Ţările de Jos.

Campania de comunicare Europa în regiunea mea pentru Regiunea Nord-Est este a treia acţiune de acest fel derulată de către Uniunea Europeană în România, continuând iniţiativele similare deja implementate în Regiunea Nord-Vest, în noiembrie 2021 şi, respectiv, Regiunea Centru, în iunie 2022.

Pentru mai multe detalii despre Regiunea Nord-Est şi Europe in my region:

1. Regiunea Nord-Est: REGIUNEA NORD-EST – Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (adrnordest.ro)

2. Europe in my region: https://ec.europa.eu/regional_policy/ro/policy/communication/euinmyregion/reg_campaigns

3. https://ec.europa.eu/regional_policy/ro/policy/communication/euinmyregion/regional_campaigns?r=RO03

Sursa foto Pixabay