Publicat: 20 August, 2019 - 12:17

Vizitatorii Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului - Universitatea din Bucureşti au de acum la dispoziţie noi puncte de atracţie în comuna Densuş.

Cinci lucrări de mari dimensiuni, realizate în aer liber, din elemente naturale (piatră, lemn şi lut) sunt amplasate în diferite locuri de pe teritoriul comunei, ţinând cont de specificul istoric, geologic, natural şi emoţional al locului. Lucrările au fost realizate de şase artişti plastici specializaţi în artă monumentală, pe parcursul a 10 zile, în perioada 5 - 15 august 2019, în cadrul taberei Geopark Land Art FORMAţiuni.

Evenimentul este singular în peisajul cultural, social şi artistic de astăzi prin asumarea unei legături directe între specificul intervenţiilor land art şi identitatea locului. Teritoriul Geoparcului este una dintre zonele cu cea mai concentrată încărcătura culturală nu doar din ţară, ci din întreg arealul balcanic, unic prin modul în care se suprapun părţi din istoria naturală, geologică, naţională şi locală. Lucrările artistice rezultate completează activităţile culturale şi educaţionale din Geoparc, fiind parte integrantă a identităţii acestuia.

În apropierea bisericii din Densuş, Dragoş Neagoe, specializat în realizarea de portrete la scară monumentală, a creat lucrarea Amprenta unui portret regăsit (Deceneu). Este o lucrare monumentală, un portret al lui Deceneu care transpune şi transmite caracteristicile emblematice ale personajului, dincolo de legende. Având o dimensiune de 4,2 m, aceasta este cea mai mare lucrare de acest fel a artistului şi prima amplasată permanent în exterior.

Delia Călinescu a realizat pe parcursul taberei lucrarea Coruperea Formelor. Este o interpretare artistică despre modul în care poate fi scrisă istoria unui loc şi despre cum intervenţia omului în natură poate fi deopotrivă distructivă şi constructivă. Un copac căzut din cauze naturale, al cărui trunchi a fost recuperat, este repus în legătură cu pământul, fiind fixat cu ajutorul unei tije metalice, iar baza este ascuţită în formă de creion. Lucrarea atrage atenţia asupra fragilităţii formelor naturale şi pare să deseneze sau să scrie peisajul din jurul său.

O altă lucrare ce marchează spaţiul şi timpul Ţării Haţegului îi aparţine lui Răzvan Neagoe. Intitulată "#a24.968teg", lucrarea reprezintă istoria în cifre, o sferă a imaginii în oglindă a Ţării Haţegului şi a schimbărilor care s-au petrecut de-a lungul timpului în aceasta regiune. Totodată, lucrarea invită la descoperirea legăturii dintre istorie şi turism - Istoria ca parte a locuitorilor regiunii; Istoria, parte a României; Istoria, parte a schimbărilor sociale; Istoria, parte a descoperirilor; Istoria, parte a arheologiei; Arheologia, parte a turismului; Turismul, parte a tradiţiei; Turismul, parte a regiunii; Turismul, parte a istoriei.

Mălina Ionescu şi Andreea Medar au realizat o lucrare de mari dimensiuni, intitulată "Landmark #1". Este un traseu reprezentând deopotrivă un drum şi un mesaj codat. Lucrările echipei artistice vorbesc despre locul în care sunt amplasate, având potenţialul de a semnala privitorului naraţiunea, istoria, evenimentul sau specificul respectivului loc, urmând ca, în timp, să devină, aşa cum se întâmplă cu orice lucrarea de artă monumentală, parte - şi particularitate a sa.

Cei cinci artişti sunt reuniţi în grupul STUP şi au o vastă experienţă profesională. Lor li s-a alăturat artistul plastic local Dorin Socaci care, împreună cu comunitatea din Peşteana, a realizat lucrarea I Love Peşteana, o introducere în poveştile satului, amplasată la intrarea în localitate, dinspre drumul naţional.

În România, tradiţia taberelor de creaţie este strâns legată de modul în care s-a dezvoltat fenomenul artistic. Acestea au redefinit, încă din anii 1970, modul în care sculptorii români se raportează la material, la tehnică, la relaţia formei cu peisajul dar şi la relaţia care se creează între artist şi loc, între comunitatea artistică şi comunitatea locală. Land Art sau arta transformării mediului înconjurător este o mişcare ce a extins graniţele artei prin realizarea de lucrări de mari dimensiuni utilizând materiale naturale, atrăgând atenţia asupra faptului că Planeta Pământ este casă pentru umanitate.

Tabăra Geopark Land Art FORMAţiuni a fost organizată la iniţiativa Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului - Universitatea din Bucureşti, Primăriei şi Consiliului Local Densuş şi a Asociaţiei Drag de Haţeg, cu susţinerea Grupului de Turism din comuna Densuş, Pensiunii Casa Criss, Transylvania Log Cabins, Pensiunii Country House Hăţăgel şi Muzeului Satului Haţegan Peşteana.

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.
Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural.

Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.