Publicat: 26 Septembrie, 2016 - 17:35
Share

"Asigurătorii RCA stabilesc tarifele RCA ca la bazar: în ultimii 11 ani au încasat 5,7 mld. euro din RCA și au plătit daune de 3,7 miliarde euro. Cum de se plâng că sunt neprofitabili și de ce țin la secret din ce se compune prețul RCA ?!
Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - consideră că asigurătorii RCA din România stabilesc tarifele ca la bazar, întrucât nu sunt în stare să demonstreze public din ce se compune prețul. Potrivit unei analize realizate de cele 4 patronate pe baza datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în perioada 2005 – 2015 asigurătorii RCA au raportat prime brute subscrise de 5,7 miliarde de euro* și au plătit daune de 3,7 miliarde euro, rămânându-le în buzunare 2 miliarde euro pentru cheltuieli administrative și profit", se arată într-un comunicat de presa al FORT. 

Prezentăm comunicatul de presă al FORT pe acest subiect:
"Firmele de asigurări se plâng de atâția ani că această linie de business este neprofitabilă pentru ei, dar cu toate acestea țin strâns cu dinții de banii obținuți de aici. 

Asigurãtorii fac teorii savante, vorbesc de cifre care ar trebui sã justifice chipurile tarifele enorme actuale, dar nu sunt în stare sã le prezinte public! Le-au pus drojdie și așteaptã sã se umfle! 

Asigurãtorii spun cã motorina e mai scumpã decât asigurarea RCA, iar în acest sens le propunem asigurãtorilor sã plãtim și noi RCA la tarifele din celelate țãri europene. Motorina nu are diferențã de preț de 300% între piețele din Uniunea Europeanã. Aceștia sunt oamenii care fac calculul valorii RCA în România: urechiștii!. 

Pentru cã aduc în discuție prețul pâinii, încercând sã manipuleze opinia publicã, le reamintim asigurãtorilor cã pâinea este un bun de strictã necesitate, dar nu obligatoriu, românii nefiind penalizați dacã nu mãnâncã pâine. Dar asigurãrile RCA sunt obligatorii, iar dacã nu ai RCA riști sã fii amendat și sã ai autovehiculul blocat, fãrã documente de identitate, și, pentru cã pot, și nu îi deranjeazã nimeni, asigurãtorii stabilesc cum vor ei aceste tarife. 

Parlamentul României este complice cu ASF și asigurãtorii, având în vedere cã nu a fost demaratã procedura de demitere a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, și, totodatã, pânã în prezent, nu au fost aprobate tarifele RCA plafonate conform Ordonanței de Guvern. 

*a fost luat în calcul cursul mediu leu/euro comunicat de BNR pentru perioada analizatã, de 4,0561 lei/euro"

Comunicat de presă integral al FORT Romania