Publicat: 21 Ianuarie, 2021 - 13:12
Share

Navele maritime şi fluviale, precum şi alte structuri specializate ale Forţelor Navale Române sunt planificate, 24 de ore din 24, în servicii de luptă permanente, pentru a asigura securitatea ţării noastre la graniţa maritimă şi fluvială. Conform planului cu principalele activităţi, marinarii militari se instruiesc pentru dezvoltarea nivelului de pregătire pentru luptă şi creşterea coeziunii echipajelor, precum şi pentru întărirea capacităţii de a răspunde rapid şi eficient la întregul spectru de ameninţări.

Echipajele care execută serviciul de luptă "Garda cu nave" au fost dislocate, pe mare şi pe fluviul Dunărea, în perioada 20-21 ianuarie, în raioane din aria de responsabilitate, pentru a desfăşura activităţi de monitorizare a traficului naval, conform procedurilor standard de operare. Dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu" a ieşit din portul Constanţa şi a executat misiuni de supraveghere a traficului maritim în raioanele din sudul litoralului românesc al Mării Negre, iar vedeta fluvială "Locotenent Aurel Cornăţeanu" a plecat din portul militar Brăila şi a navigat în amonte, pe fluviul Dunărea, până la km 240, pentru a desfăşura acţiuni de consolidare a capacităţii operaţionale a structurilor flotilei fluviale.

Echipajele elicopterelor Puma Naval au executat, tot în perioada 20-21 ianuarie, în zona Aerodromului Tuzla, zboruri de instrucţie pentru consolidarea calificărilor operaţionale ale piloţilor militari, iar infanteriştii marini au desfăşurat module tactice de instruire în zona lagunară, prin antrenamente de conducere a maşinilor de luptă în poligonul Babadag.

Forţele care fac parte din pachetul "Gata de acţiune" sunt pregătite să intervină imediat şi sunt alcătuite din şase nave şi un elicopter, pentru zona maritimă, şi nouă nave şi o companie de infanterie marină în zona fluvială. În plus, Forţele Navale Române participă la asigurarea forţei de reacţie rapidă a Alianţei Nord-Atlantice (NRF, NATO Reaction Force), pe parcursul anului 2021, cu fregata "Regina Maria" având la bord un elicopter Puma Naval şi o grupă de forţe pentru operaţii speciale, cu dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu" având la bord o grupă de militari EOD, precum şi cu un detaşament de scafandri EOD, conform angajamentelor asumate de ţara noastră faţă de partenerii internaţionali.

Prin acţiunile desfăşurate, Forţele Navale Române demonstrează că se adaptează rapid la schimbările continue ale mediului de securitate actual şi contribuie la consolidarea posturii maritime a Alianţei în regiune.

Tag-uri Institutii: